Μπαράζ προεκλογικών φορο-δώρων

Όσο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο και πλησιάζει η ώρα για να στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές, τόσο ξεδιπλώνεται περισσότερο και το κουβάρι των παροχών με τη μορφή φορολογικών -και όχι μόνο- δώρων που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση. Στο πακέτο των προεκλογικών παροχών εξαγγελιών του οικονομικού επιτελείου (17/1) περιλήφθησαν:

-Η έκδοση της εγκυκλίου για την εφαρμογή φορολογικού κινήτρου προσλήψεων σε όλες τις επιχειρήσεις, το οποίο είχε ψηφιστεί τον περασμένο Ιούνιο. Το κίνητρο συνίσταται στην αύξηση κατά 50% της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων της εργοδοτικής εισφοράς για άνεργους έως 30 ετών ή μακροχρόνια άνεργους που προσλαμβάνονται. Προϋπόθεση είναι το 2019 η επιχείρηση να έχει κατά μέσο όρο περισσότερους εργαζόμενους σε σχέση με το 2018 και υψηλότερη μισθοδοσία. Στην πράξη, η αύξηση της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων οδηγεί μια έμμεση επιδότηση κατά 14,5% των εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων και μακροχρόνια ανέργων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κίνητρο δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το μέγεθος ή τον κλάδο ή τη νομική μορφή της επιχείρησης που προσλαμβάνει.

-Πληροφορίες για νέα παράταση στον νόμο Κατσέλη για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ο νόμος Κατσέλη με την υφιστάμενη μορφή του εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου αλλά από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση δύο ή τριών μηνών, δηλαδή έως και τον Μάιο, όταν είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές και πιθανόν να γίνουν και οι εθνικές εκλογές. Στο διάδοχο σχήμα προστασίας της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων τα κριτήρια αναμένεται να είναι πιο αυστηρά σε σχέση με ό,τι ισχύει στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

-Νέες ρυθμίσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Η ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή και ακολουθεί στη συνέχεια και η ρύθμιση για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση θα προβλέπει την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 120 δόσεις.

πηγή : capital.gr