Καρκίνος του προστάτη: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι περιλαμβάνει η θεραπεία

Τι είναι ο προστάτης

Ο προστάτης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες στους άνδρες. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και έχει το μέγεθος και το σχήμα ενός κάστανου. Ο προστάτης παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της γονιμοποίησης.

Αποτελεί ένα όργανο που παρέχει ένα μέρος του υγρού που είναι απαραίτητο για την εκσπερμάτιση και παράλληλα εμπλουτίζει το σπέρμα με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται αφύσικα κύτταρα στον προστάτη. Εμφανίζεται συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες και αποτελεί τον πρώτο καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών και αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί πολλές φορές ένα τυχαίο εύρημα κατά την διάρκεια της δακτυλικής εξέτασης, χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα. Λόγω του αυξημένου PSA, διαγιγνώσκεται μετά από διορθική βιοψία του αδένα.

Είναι όμως δυνατό ο ασθενής να παρουσιάσει συμπτώματα ίδια με αυτά της καλοήθους υπερπλασίας  του προστάτη. Σπανιότερα μπορεί να εκδηλωθεί με :

  • Αιματουρία
  • Επώδυνη εκσπερμάτιση
  • Αιμοσπερμία
  • Περινεϊκό άλγος

Τέλος σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να εμφανιστούν τα εξής συμπτώματα:

  • Αδυναμία και καταβολή
  • Οστικά άλγη
  • Παθολογικά κατάγματα
  • Ουραιμία

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη και ειδικά αυτός που εμφανίζεται σε ηλικιωμένους ασθενείς, συνήθως αναπτύσσεται τόσο αργά, που δεν χρήζει  θεραπείας. Επίσης, η θεραπεία μπορεί να είναι ακατάλληλη ή και αδύνατη, εάν ο ασθενής πάσχει από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η θεραπεία που χορηγείται στον καρκίνο του προστάτη εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος. Στα αρχικά στάδια, κατά κανόνα γίνεται χειρουργική αφαίρεση του προστατικού αδένα με ριζική προστατεκτομή, η οποία ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να γίνει με ανοιχτή εγχείρηση, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

Η κλασική ριζική προστατεκτομή γίνεται πλέον με ειδικές τεχνικές, που προστατεύουν τα νεύρα και κατά συνέπεια τη στύση, καθώς και λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων, που ήταν κάποτε οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές της επέμβασης, πλέον έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Σημαντική όμως θεωρείται και η ολοένα και πιο συχνή διενέργεια της ριζικής προστατεκτομής λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον καρκίνο του προστάτη και πως μπορείς να τον αντιμετωπίσεις, τότε είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε έναν γιατρό που διαθέτει γνώση, εξειδίκευση και εμπειρία.

Επικοινώνησε σήμερα κιόλας με τον με τον Χειρουργό Ουρολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βασίλειο Πρωτογέρου, κάνοντας κλικ εδώ.