“Αναβάθμιση συνολικά για το τουριστικό προϊόν της Ναυπάκτου το Ξενία”

ΚαρακώσταςΩς αναβάθμιση συνολικά για το τουριστικό προϊόν της Ναυπάκτου χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Κ. Καρακώστας το έργο του εκσυγχρονισμού του Ξενία Ναυπάκτου που βρίσκεται ήδη σε διαδικασίας δημοπράτησε. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αέρας Fm” 99,5 και τον Δημήτρη Παπαδάκη εκτίμησε ότι σε δύο μήνες περίπου θα υπογραφεί η σύμβαση του έργου που έχει προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

“Όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή με τον κ. Λουκόπουλο ένα από τα πρώτα έγγραφα που μας απασχόλησαν ήταν ότι το Ξενία είναι μία υγειονομική βόμβα στο κέντρο της πόλης, φιλοξενούσε δεκάδες αδέσποτα, με παραίνεση από τη Διεύθυνση Υγιεινής να παρέμβουμε, γιατί ήταν εντελώς επείγουσα η παρέμβασή μας εκεί. Η κατάσταση από τότε έχει βελτιωθεί έχοντας βάλει αρκετά χρήματα ο Δήμος Ναυπακτίας, δηλαδή εκτελώντας τρία έργα προϋπολογισμού σχεδόν 400.000 ευρώ. Σουλούπωσε το κτίριο, άλλαξε τα πορτοπαράθυρα που είχαν λεηλατηθεί, το στεγανοποίησε, άλλαξε τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά τέλος πάντων δεν μπορούσαμε να το βάλουμε σε λειτουργία” ανέφερε αρχικά ο Κ. Καρακώστας για την κατάσταση του Ξενία το προηγούμενο διάστημα μέχρι την ένταξη και τη δημοπράτηση του έργου.

Αναφορικά με τις χρήσεις που θα έχει το Ξενία ο Κ. Καρακώστας ανέφερε:
Στην πραγματικότητα θα είναι ένα ξενοδοχείο, το οποίο θα λειτουργεί ως πολιτιστικός και τουριστικός πολυχώρος. Δηλαδή ένα μικρό ξενοδοχείο που θα έχει έξι δωμάτια-σουίτες, μόνο για να φιλοξενεί τους προσκεκλημένους του δήμου κάθε φορά σε εκδηλώσεις. Όλοι οι υπόλοιποι χώροι του Ξενία θα λειτουργήσουν ως πολιτιστικός και τουριστικός πολυχώρος. Δηλαδή θα έχει ένα χώρο που θα μπορούμε να κάνουμε συνέδρια περίπου με 250 συνέδρους, θα λειτουργεί καφέ και εστιατόριο υποστηρικτικό, θα λειτουργεί ένας εκθεσιακός χώρος, γιατί έχουμε αρκετά εκθέματα στη Ναύπακτο και από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, αλλά και Πινακοθήκη μπορεί να στήσει ο δήμος. Επίσης μία αίθουσα στην οποία προβλέπεται να έχουμε ψηφιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Έναν χώρο στον οποίο θα υπάρχουν 50 περίπου θέσεις θεατών που θα μπορούν να παρακολουθήσουν ψηφιακά, σε οθόνες γύρω-γύρω, να συμμετέχουν σε ένα δρώμενο ψηφιακό που θα είναι η αναπαράσταση Ναυμαχίας. Ταυτόχρονα εμείς έχουμε ετοιμάσει σαν δήμος και ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Περιγράφοντας τους στόχους του δήμου Ναυπακτίας μέσα από την αξιοποίηση του Ξενία ο Κ. Καρακώστας σημείωσε:
Ένας στόχος για το δήμο Ναυπακτίας είναι οι μαθητικές εκδρομές. Ξέρουμε ότι κάθε μέρα το χειμώνα περνάνε 50 τουριστικά λεωφορεία με μαθητές έξω από τη Ναύπακτο στη διαδρομή από την Ολυμπία στους Δελφούς. Φανταστείτε αν αυτά είχαν αφορμές να κατέβουν και στη Ναύπακτο. Θέλουμε τη Ναύπακτο να την κάνουμε προορισμό. Θεωρούμε ότι το Ξενία μπορεί να μας βοηθήσει στο να αναβαθμίσουμε συνολικά το τουριστικό προϊόν της Ναυπάκτου. Δεν μας ενδιαφέρουν σαν Δήμος τόσο τα άμεσα έσοδα από τη λειτουργία κάποιου ξενοδοχείου, αλλά πολύ περισσότερο τα έμμεσα, αν αυξηθεί η επισκεψιμότητα από τουρισμό στην πόλη της Ναυπάκτου. Φανταστείτε αν στο συνεδριακό κέντρο που θα έχουμε, μπορούμε να κάνουμε 20 – 30 συνέδρια το χρόνο.

Μετά τις “περδικλώστρες”… συναίνεση…
Ερωτηθείς για το αν η δημοπράτηση του έργου συνιστά και μία απάντηση στις “περδικλώστρες”, χαρακτηρισμός που είχε κάνει στο παρελθόν ο Κ. Καρακώστας για όσους επιχείρησαν να εμποδίσουν το έργο, ο Κ. Καρακώστας εμφανίστηκε συναινετικός. “Δεν είναι εποχή να το θυμόμαστε αυτό. Νομίζω καλύτερα είναι να ξεχάσουμε τις διαμάχες και τις διαφωνίες μας. Εξάλλου το έργο αυτό ο επόμενος δήμαρχος θα το υλοποιήσει” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως “αξίζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενωνόμαστε γύρω από κοινούς στόχους. Από τη στιγμή που το έργο θα μπει σε φάση υλοποίησης, ακόμη και όσοι είχαν μια διαφορετική αντίληψη, θα συμφωνήσουν στο ότι πρέπει να ενωθούμε όλοι για την επιτυχία αυτού του έργου”. Και κατέληξε λέγοντας με νόημα πως “οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και είμαι υποχρεωμένος να σκέφτομαι έτσι και όσο νωρίτερα το καταλάβουμε όσοι ασχολούμαστε με την Αυτοδιοίκηση, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσουν τα πράγματα υπέρ του τόπου μας”.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κ. Καρακώστας: