Να συνδεθεί όλος ο οικισμός με το Βιολογικό Καθαρισμό ζητά ο Σύλλογος Αγγελοκαστριτών

Διαμαρτυρία απέστειλαν οι Αγγελοκαστρίτες στην ΔΕΥΑΑ του Δήμου Αγρινίου για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χωριό τους 23 χρόνια μετά την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στον Τόπο τους. Και όπως διαπίστωνε και ο ίδιος ο Δήμαρχος κατά την περιοδεία του στο Αγγελόκαστρο στις απο 5/05/2014 δηλώσεις του:“Παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η σύνδεση της περιοχής με το βιολογικό καθαρισμό, την στιγμή που κατασκευάστηκε σε οικόπεδο που δόθηκε τότε από την Κοινότητα Αγγελοκάστρου. Αυτό αποτελεί εμπαιγμό για τους κατοίκους και διαπιστώνω περίτρανα πως έμειναν ξεχασμένοι και αβοήθητοι από την παρούσα Δημοτική Αρχή”
Ας σταματήσει επιτέλους ο μέχρι σήμερα εμπαιγμός των κατοίκων της περιοχής και ας συνδεθεί άμεσα όλο το Αγγελόκαστρο με το Βιολογικό καθαρισμό, χθες κι όλας.

Αναλυτικά η διαμαρτυρία:
Η «Ανάπτυξη» (μεγέθυνση) της πόλης του Αγρινίου μεταπολεμικά, σε έναν χώρο που δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές, μεταξύ άλλων, είχε σαν αποτέλεσμα από την συγκέντρωση αστικών λυμάτων που δυστυχώς επί σειρά ετών ρίπτονταν μέσα στη λίμνη Λυσιμαχία να μολυνθεί η Λίμνη, κατά συνέπεια καταστράφηκε το πολύτιμο οικοσύστημα Λίμνη Λυσιμαχεία – Ποταμός Δίμηκος – Ποταμός Αχελώος και επηρεάστηκε άρδην η ζωή των κατοίκων των Κλεισορρευμάτων της Λυσιμαχείας και του Αγγελοκάστρου έως και σήμερα (2018).
Πριν την ρίψη αποβλήτων η Λίμνη Λυσιμαχία ήταν πεντακάθαρη, το ίδιο και ο ποταμός Δίμηκος αφού οι κάτοικοι της περιοχής αλίευαν και ζούσαν τις οικογένειάς τους με τα αλιεύματα αυτά, όπως επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι τα νερά του Δίμηκου ήταν καταγάλανα, πολλοί δε κολυμπούσαν στο ποτάμι, οι δε γυναίκες πλέναν τα ρούχα τους και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν και για πόση αφού σε πολλά σημεία του ανάβλυζε νερό από πηγές.
Δυστυχώς όμως από τον υπερπληθυσμό της πόλεως του Αγρινίου (σήμερα περίπου 120.000), την συγκέντρωση των λυμάτων και την αποβολή τους στην Λίμνη Λυσιμαχία, τίποτα δεν θυμίζει πια τον χαμένο αυτό παράδεισο, τους πόρους στους οποίους βασίζονταν η οικονομία του Τόπου μας, το πλούσιο αυτό οικοσύστημα.
Ο Δήμος Αγρινίου αναγνωρίζοντας έστω καθυστερημένα το πρόβλημα, ξεκίνησε το 1995 την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού. O οποίος κατασκευάστηκε σε περιοχή του Αγγελοκάστρου κατόπιν παραχώρησης από την τότε κοινότητα Αγγελοκάστρου η οποία επισημαίνεται πως τότε δεν ανήκε στον Δήμο Αγρινίου.
Θα περίμεναν άπαντες, το πρώτο χωριό που θα συνδεθεί στον Βιολογικό Καθαρισμό να είναι το χωριό που συγκατεθέσε να δημιουργηθεί εντός της Περιφέρειας του ο Βιολογικός Καθαρισμός ενός άλλου Δήμου με ότι αυτό συνεπάγεται από Περιβαλλοντικά ζητήματα, την στιγμή που κανένα άλλο χωριό δεν επιθυμούσε την εγκατάστασή Βιολογικού Καθαρισμού στον Τόπο του, δυστυχώς όμως ακόμη και σήμερα το Αγγελόκαστρο δεν έχει συνδεθεί στον Βιολογικό Καθαρισμό.
Σήμερα 23 χρόνια μετά, στο Αγγελόκαστρο, εργολάβος σκάβει επιτέλους για να περάσουν <<μερικές>> σωλήνες για τον Βιολογικό καθαρισμό, που όμως μας δεν θα καλύψουν όλον τον οικισμό μας, αλλά θα σταματήσουν στα μέσα του οικισμού, αφήνοντας το υπόλοιπο χωριό χωρίς αγωγό αλλά και χωρίς τις απαραίτητες συνδέσεις όλων των κατοικιών με το δίκτυο. Δηλαδή για ακόμη μια φορά δεν θα λειτουργήσει πλήρες δίκτυο βιολογικού Καθαρισμού για το Αγγελόκαστρο.
Σας καλούμε:
· Να λάβετε τις απαραίτητες αποφάσεις και να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε καλυφθεί επιτέλους με τα απαραίτητα δίκτυα ολόκληρο το χωριό, έως τα όρια του οικισμού όπως αυτά περιγράφονται με απόφαση Νομάρχη και όχι ημιτελές όπως αυτό κατασκευάζετε σήμερα.
· Να κατασκευαστεί επιτέλους και να λειτουργήσει άμεσα ολόκληρο το εσωτερικό δίκτυο του Αγγελοκάστρου.
· Να συνδεθούν άμεσα επιτέλους όλα τα σπίτια του οικισμού στο δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού.
Δεν μπορεί κάποιοι να θυμούνται το Αγγελόκαστρο μόνο όταν είναι να τους παραχωρήσει γη και συγκατάθεση για να Κατασκευαστεί Βιολογικός Καθαρισμός, μόνο όταν είναι να εγκαταστήσουν στην περιοχή του ΒΙΟΠΑ ή φυλακές ή οτιδήποτε άλλο που κανένα άλλο χωριό δεν επιθυμεί να διευκολύνει την εγκατάσταση του στον Τόπο του.

Με εκτίμηση
Το ΔΣ του Συλλόγου Αγγελοκαστριτών