“Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και στο Αγρίνιο, ο δήμος τι έκανε;”

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ. Ο ΔΗΜΟΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ;

Βλέποντας τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αλλά και την πραγματικότητα όπως τη γνωρίζουμε μέσα από τα παιδιά που φοιτούν σε Νηπιαγωγεία του Δήμου μας, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εφαρμογή από την πολιτεία της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από το σχ. Έτος 2019-2020 και στο Δήμο Αγρινίου (υπ. απόφαση αριθ.Φ.15/27268/26-2-2019) παρά τη σφοδρή αντίδραση ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αγρινίου.

Είναι σημαντικό όλα τα παιδιά από την ηλικία των 4άρων ετών να φοιτούν στο Νηπιαγωγείο, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξή τους, αλλά και την πρόληψη τυχόν μαθησιακών δυσκολιών (με τις υποστηρικτικές δομές των τμημάτων ένταξης και της παράλληλης στήριξης από ειδικούς Νηπιαγωγούς- διορισμοί 4,5 χιλ. εκπ/κών στην ειδική αγωγή), τη σχολική επιτυχία και την καλύτερη επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση στις μεγαλύτερες ηλικίες.Επίσης οι παιδικοί σταθμοί θα μπορούν πλέον να φιλοξενούν όλα τα παιδιά 0-4άρων ετών, τα οποία μέχρι τώρα δεν έβρισκαν θέση σ΄ αυτούς.

Η επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών με 2 εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο Αγρινίου, δίνει τη δυνατότητα στους δεκαεννέα (19) παιδικούς σταθμούς της περιοχής, να συντηρηθούν, ώστε να αποκτήσουν τα αντίστοιχα βρεφονηπιακά τμήματα, που είναι απαραίτητα για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολύ μικρών παιδιών της πόλης μας.
Καλούμε το Δήμο, να προβεί έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες για να μην «ανατρέπετε ο προγραμματισμός δεκάδων οικογενειών του Δήμου Αγρινίου» (φράση του Δημάρχου) και για το οποίο τίποτα δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν θα σχολιάσουμε τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς του Δημάρχου κ. Παπαναστασίου στην επιστολή του (20-11-2018) για την προσχολική αγωγή (μιλάει με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τις Νηπιαγωγούς, που δεν παρέχουν «υπηρεσίες υψηλού επιπέδου» δημιουργώντας με ψέματα λανθασμένη εικόνα για τα Νηπιαγωγεία) αλλά την άρνησή του να επωμιστεί την ευθύνη του για τη σωστή λειτουργία των Νηπιαγωγείων, καθώς αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Δημοτικών Αρχών η στέγαση και η λειτουργία τους.

Η παράταξή μας πολλές φορές έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της στέγασης των Νηπιαγωγείων στη πόλη μας, όπου ζητούσαμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειες του Δήμου και καταθέσαμε προτάσεις για την εξεύρεση λύσεων στο μεγάλο αυτό ζήτημα, που αφορά χιλιάδες παιδιά και τις συνθήκες στις οποίες φοιτούν.
Δυστυχώς και σ΄ αυτό το τομέα στο Αγρίνιο – σε αντίθεση με πολλές άλλες πόλεις – δεν έχει γίνει τίποτα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ-ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΠΥΛΩΤΕΣ!!!

Σε όλη την 5χρονη θητεία αυτής της Δημοτικής Αρχής, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για τη δέσμευση οικοπέδων και προγραμματισμό νέων κτιρίων για νηπιαγωγεία. Οι εικόνες που παραθέτουμε κάποιων κτιρίων από το σύνολο σχεδόν των νηπιαγωγείων της πόλης μας, που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, καταδεικνύουν την αδιαφορία της Δημοτικής αρχής για τις συνθήκες, που περνά τη μέρα της και διαπαιδαγωγείται η πιο τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία των νηπίων της πόλης μας. Η ίδια αδιαφορία διαπιστώνεται και για την συντήρηση των ελάχιστων δημοσίων κτιρίων, που στεγάζουν νηπιαγωγεία ή η βελτίωση της λειτουργικότητας τους με παρεμβάσεις. Ακόμα και το μοναδικό καινούργιο Νηπιαγωγείο Αγρινίου (23Ο) που κατασκευάζονταν για χρόνια, παραδόθηκε μετά από σχεδόν ένα χρόνο ενώ ταυτόχρονα πληρώνονταν ενοίκια σε ιδιώτες… Ακόμα και σήμερα, ένα κομμάτι δρόμου, που οδηγεί στο νηπιαγωγείο είναι με χαλίκι, αφού στάθηκε αδύνατο να το ασφαλτοστρώσει η σημερινή Δημοτική Αρχή.
Δικαίως οι εκπ/κοί και οι γονείς του 23ου Νηπιαγωγείου διαμαρτύρονται εγγράφως για την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ για το πώς ο Δήμος σχεδιάζει να λύσει το πρόβλημα της στέγασης των Νηπιαγωγείων στην πόλη μας;
ΖΗΤΑΜΕ να ενημερωθούμε αν με τα 1.100.000 ευρώ, που πήρε ο Δήμος ως έκτακτη επιχορήγηση για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων, σχεδιάζει να λύσει και μέρος του στεγαστικού προβλήματος των Νηπ/γείων.
ΖΗΤΑΜΕ να μάθουμε, αν ο Δήμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας(28-9-2018) για τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα προμήθειας αιθουσών προκάτ (βαρέως τύπου) με τον πλήρη εξοπλισμό τους (καρεκλάκια – τραπεζάκια – έπιπλα – παιχνίδια…) και αν όχι γιατί.
ΖΗΤΑΜΕ τέλος να μάθουμε αν σε όλη την πενταετία της θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής, προχώρησε κάποια μελέτη για ανέγερση Νηπιαγωγείου στη πόλη μας ή έστω κάποια αναζήτηση και δέσμευση χώρου.

Επειδή τα σχολεία αποτελούν την «αυλή της γειτονιάς» και δεύτερο σπίτι των παιδιών μας, πρέπει άμεσα με σοβαρότητα να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα, μιας και οι εγγραφές των νηπίων γίνονται πια πιο γρήγορα (1-20 Μαΐου) και τη νέα σχολική χρονιά 2019 – 2020 θα εφαρμοστεί και στο Αγρίνιο (παρά την άρνηση και την αδιαφορία του σημερινού Δημάρχου Αγρινίου) με βάση το νόμο, του Υπουργείου Παιδείας και θα λειτουργήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Με βάση την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη μείωση ρου αριθμού των παιδιών ανά τμήμα από 25 σε 22, πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για το στεγαστικό πρόβλημα.

Εμείς πιστεύουμε πως τα σχολεία μας, καθρέφτης του μέλλοντος που ονειρευόμαστε πρέπει να είναι και όχι εικόνα της σκληρής πραγματικότητας, που μας επιβάλλουν.

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ