Κίνηση πολιτών για το Τοπικό Συμβούλιο Καινούργιου

Συμπολίτες της Κοινότητας Καινουργίου,

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν με το νέο σύστημα που ορίζει ο «Κλεισθένης Ι». Το νέο σύστημα φέρνει αναμφισβήτητα μια νέα λογική, όχι μόνο στον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εκλογές αλλά και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αυτοδιοίκηση.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής και ο διαχωρισμός κατάρτισης συνδυασμών για εκλογή Δήμαρχου-ΔΣ και Προέδρων-Συμβούλιων Κοινότητας είναι ο πυρήνας των αλλαγών αυτών που αφορούν τον τόπο μας. Οι δομικές αυτές αλλαγές πρόκειται να αλλάξουν το μοντέλο αυτοδιοίκησης και να επαναφέρουν στο επίκεντρο τους ενεργούς πολίτες που αγωνιούν για τον τόπο τους, βάζοντας ταυτόχρονα στο περιθώριο τους παραγοντισμούς και τις κάθε είδους σκοπιμότητες που καθήλωσαν την περιφέρεια στην υποανάπτυξη και την περιθωριοποίηση.

Τα τελευταία χρόνια, μετά τα σχέδια «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης», γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς απαξίωσης του τόπου μας και του εκφυλισμού της τοπικής πολιτικής έκφρασης. Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στην έδρα του δήμου και η παντοδυναμία των ενιαίων ψηφοδελτίων που πλειοψηφούσαν κάθε φορά, μας έφεραν αντιμέτωπους με κωμικοτραγικές καταστάσεις στην περιφέρεια. Άνθρωποι που «βρέθηκαν» με την ευθύνη των χωριών στα χέρια τους δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν να πράξουν ούτε τα στοιχειώδη. Οι περιπέτειες του τόπου μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αλλά και η ζοφερή καθημερινότητα, μας έπεισαν ότι είμαστε μόνοι μας.

Οι ενεργοί πολίτες του τόπου μας βρισκόμαστε μπροστά στην ευκαιρία να πάρουμε τις τύχες στα δικά μας χέρια. Στο νέο Τοπικό Συμβούλιο του χωριού μας θα πρέπει, με βάση την απλή αναλογική, να εκφραστούν όλες οι απόψεις, να αναδειχθούν νέες υγιείς δυνάμεις και να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική συνεργασίας και συνευθύνης.
Η αξιοποίηση των θετικών κατευθύνσεων της νέας αυτοδιοικητικής πραγματικότητας δεν θα γίνει αυτόματα χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αντιστοιχεί, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συνδιαμόρφωσης ενός ανοιχτού, δημοκρατικού, προοδευτικού ψηφοδελτίου που θα διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών μας και θα πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή για τον τόπο μας. Χωρίς δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα καλούμε όλους τους συμπολίτες που αντιλαμβάνονται ότι η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η συναίνεση είναι τα συστατικά της απαρχής για ένα βήμα μπροστά, να συμμετέχουν στη νέα προσπάθεια.

Οι υπογράφοντες την κίνηση:
Γρίβα Αγλαΐα του Δημητρίου
Διαμάντης Δημήτρης του Αναστασίου
Καραγιαννόπουλος Χρήστος του Νικολάου
Λέκκας Ιωάννης του Λάμπρου
Μπισδούνη Παρασκευή του Βασιλείου
Παναγιωτοπούλου Χριστίνα του Παναγιώτη
Τζαχάνης Διονύσιος του Ιωάννη
Ψιλός Παναγιώτης του Ιωάννη

Επικοινωνία:
Email: giatokainourgio@gmail.com
Facebook: @giatokainourgio