Η εκδήλωση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας στη Ναύπακτο

Τόλμη, επιμονή και ρεαλισμό απαιτεί η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων!
Η ανάγκη να στραφούμε αποφασιστικά και όχι μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων προς την βιώσιμη και σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία διαχείριση των απορριμμάτων, στο πλαίσιο μιας κυκλικής οικονομίας αναδείχτηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε η περιφερειακή παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ στη Ναύπακτο την Τρίτη το απόγευμα.

Στην εκδήλωση με θέμα ‘’Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμάτων “ παραβρέθηκε και έθεσε με εισήγησή του το γενικότερο πλαίσιο του θέματος, την κυκλική οικονομία και την επιδίωξη της συμφιλίωσης με τις αντοχές της φύσης και των πόρων που μας παρέχει, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, μέλος των Οικολόγων Πράσινων και Αιτωλοακαρνάνας, Γιώργος Δημαράς.

Ιδιαίτερο αξιοσημείωτο, και ένδειξη του κύρους που έχουν αποκτήσει οι οικολογικές ιδέες στο πεδίο αυτό, ήταν η παρουσία πολιτών της Ναυπάκτου με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ήταν παρόντες και έθεσαν καίρια ερωτήματα εκτός του δημάρχου Τάκη Λουκόπουλου, οι ναυπάκτιοι αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι και ενεργοί πολίτες Βασίλης Γκίζας, Κώστας Καρακώστας, Γιάννης Σπυρόπουλος, Βασίλης Μπαρπαγιάννης, Θανάσης Καλαβρουζιώτης, Κώστας Κωταντούλας, Μαρίνα Πατακοπούλου, Έλενα Κατσούλη, Φωτεινή Τρίκκα, Κατερίνα Μπισμπίκη, Παύλος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σαλαμούρας, Κώστας Πλούμης, Ταξιάρχης Σούζας, Θόδωρος Κουκούτσης, Σωκράτης Παπαβασιλείου, Κώστας Αγγελόπουλος, Γιάννης Ράπτης.

Ο επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας και υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Παπακωνσταντίνου και οι υποψήφιοι Γιώργος Κανέλλης και Γιάννης Δημητρίου (στην Αιτωλοακαρνανία) και Βασίλης Κουμπούρας, (στην Αχαΐα) ανέπτυξαν τις θέσεις της πολιτικής οικολογίας για το θέμα.

Ο ΚώσταςΠαπακωνσταντίνου αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα του Κορινθιακού Κολπου που με έμφαση τέθηκε κυρίως από πλευράς επιβάρυνσής του από απόβλητα. Η ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης τόνισε, είναι σημαντικό βήμα για να προχωρήσουμε σε βιώσιμη διαχείριση του κλειστού αυτού και ευαίσθητου Κόλπου, που βρέχει τέσσερις περιφέρειες, ενώ σημαντικό εργαλείο είναι και ο Σύνδεσμος των Δήμων του (Σ.Π.Ο.Α.Κ.), Η σταθερή υποστήριξη της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας στην πλήρη κάλυψη του Κόλπου από πλευράς βιολογικών καθαρισμών αλλά και τον έλεγχο δραστηριοτήτων όπως τα μεταλλεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι δεδομένη.

Σε ότι αφορά το ερώτημα “τι κάνουμε με τα απορρίμματα” ο Γιώργος Κανέλλης, στην εισήγησή του, υπογράμμισε ότι το μείγμα πολιτικής που οδηγεί στην επιτυχία στο δύσκολο αυτό θέμα πρέπει να βασίζεται στο συνδυασμό τόλμης και ρεαλισμού. Οι φιλόδοξοι στόχοι του εν ισχύι Εθνικού Σχεδιασμού δεν μπορεί να προσεγγιστούν αν δεν υπάρξει επιμονή στην εφαρμογή μέτρων σύγχρονης αντίληψης, όπως η εφαρμογή του καφέ κάδου για τα οργανικά απορρίμματα, που πρέπει να οδηγούνται σε κομποστοτοποίηση, η διαχείριση των κλαδεμάτων με θρυμματισμό, τα “Πράσινα σημεία” για ογκώδη και συσκευές, η πλήρης εφαρμογή όλων των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης. Παράλληλα, χρειάζονται Μονάδες Επεξεργασίας και ΧΥΤΥ, όχι όμως κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των αναδόχων, αλλά στα πλαίσια των αναγκών των δήμων, συμβατές με την ανακύκλωση πολλών ρευμάτων και με ρητές δεσμεύσεις για ειδική μεταχείριση των προδιαλεγμένων οργανικών. Χρειάζεται μόνιμη καμπάνια για την ευαισθητοποίηση του κοινού και διευκόλυνση σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ή επιχειρηματίες που θα αναλάβουν τομείς όπως τα απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων. Σημειώνουμε ακόμη, ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων για την Ευρωβουλή Μανώλης Βέμης και Έλενα Μπότση.