Ο ιδεοληπτικός φόβος απέναντι στο καινούργιο

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Όλοι θα έχουμε ακούσει, στο σχολείο συνήθως, μια γουστόζικη ιστορία, ότι τάχα ο Καποδίστριας για να διαδοθεί στην Ελλάδα η πατάτα στην αρχή έβαλε να τις μοιράσουν τζάμπα, αλλά επειδή δεν τις έπαιρνε κανείς, τις έκλεισε σε μιαν αποθήκη στο λιμάνι της Αίγινας και για να υπερνικήσει τη δυσπιστία των χωρικών έβαλε να τη φρουρούν πάνοπλοι στρατιώτες. Όμως, είχε δώσει εντολή στους φρουρούς να αποσυρθούν τη νύχτα ή να κάνουν ότι αποκοιμιούνται, και φυσικά οι ντόπιοι, που είχαν πεισθεί ότι κάτι πολύ πολύτιμο θα είναι αυτές οι πατάτες, άρχισαν να μπαίνουν στην αποθήκη και να τις κλέβουν! Ωραία ιστορία, αλλά δεν είναι αληθινή. Η αλήθεια είναι ότι απλώς εκείνη την εποχή στα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας εισήχθη και διαδόθηκε η καλλιέργεια της πατάτας.

Αν και ψεύτικη αυτή η ιστορία αποτυπώνει κάτι αληθινό. Το φόβο και τη δυσπιστία απέναντι στο καινούργιο. Αυτός ο φόβος, αυτή η δυσπιστία ήταν λογικό να υπάρξει στους Έλληνες εκείνης της εποχής, που σχεδόν έβγαιναν από το μεσαίωνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γι’ αυτό εξάλλου γίνεται εύκολα πιστευτή. Σήμερα όμως δεν δικαιολογείται ανάλογος φόβος και ανάλογη δυσπιστία απέναντι στο καινούργιο. Η… πατάτα της εποχής μας είναι το δίκτυο 5G, που το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε τη διακοπή της πιλοτικής εφαρμογής του με το πέρα για πέρα αναληθές επιχείρημα πως μπορεί να βλάψει την υγεία των πολιτών.

Το 5G χαρακτηρίζεται ως μία «επανάσταση» που εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αλλάξει πολλά στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Και αυτό γιατί το 5G δεν είναι απλά ότι θα προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, που θα ξεκινούν σε πρώτη φάση από το 1 Gbps και σύντομα θα ξεπεράσουν τα 10 Gbps. Στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας είναι ότι η «καθυστέρηση» στην ανταπόκριση του δικτύου (σ.σ. πρόκειται για το αποκαλούμενο latency) κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξεως ακόμη και του 1 ms. Το χαμηλό latency είναι απαραίτητο σε υπηρεσίες όπως είναι η διαχείριση αυτόνομων αυτοκινήτων και η τηλεϊατρική, όπου απαιτείται μεγάλη ακρίβεια. Το 5G θα απαιτήσει μεν περισσότερες κεραίες, αλλά επειδή το δίκτυο θα είναι πιο πυκνό, η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα είναι και σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα που συναντάμε στα υπάρχοντα δίκτυα 4G/3G/2G. Όσο πυκνότερο είναι ένα δίκτυο κινητής τόσο μικρότερη είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που απαιτείται για να συνδεθεί μία συσκευή με το δίκτυο.

Το 5G, όπως και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις κινητές τηλεπικοινωνίες είναι ελεγμένες και εγκεκριμένες από διεθνείς υγειονομικούς φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή Νέων Κινδύνων Υγείας. Οι εγκρίσεις των δικτύων εξαρτούνται από την τήρηση συγκεκριμένων ορίων ασφαλείας. Και τα όρια αυτά έχουν οριστεί με βάση διεξοδικές επιστημονικές έρευνες. Αλλά στην Καλαμάτα δεν τις δέχονται αυτές τις επιστημονικές έρευνες και θεωρούν φυσικά χωρίς κανένα επιστημονικό επιχείρημα ότι τα δίκτυα 5G μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και στείρωση… Βεβαίως όπου έχουν εισαχθεί τα 5G ο κόσμος συνεχίζει να γεννά υγιέστατα παιδιά.

Κάποια στιγμή και στην Καλαμάτα θα δεχθούν το 5G. Γιατί οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να συμπαρασύρουν πολλά πράγματα στο διάβα τους ακόμη και της ιδεοληψίες. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα και τουλάχιστον να μην την αρνούμαστε. Πριν λίγα χρόνια –ας μην ξεχνάμε- το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου γνωμοδότησε αρνητικά στην ίδρυση του καταστήματος της πολυεθνικής εταιρείας ρούχων H&M. Στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου κάποιοι θεωρούσαν ότι έτσι θα βάλλουν φραγμό στην πολυεθνική… Το να έχεις ενδοιασμούς απέναντι σε κάτι καινούργιο είναι ως ένα βαθμό ανθρώπινο, το να αρνείσαι την πραγματικότητα είναι τρελό.