Υπάλληλοι Περιφέρειας: “Να μη γίνονται μετακινήσεις προσωπικού εκτός αν αφορούν τον κορωνοϊό”

Επιστολή απέστειλε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Αιτωλ/νίας προς τον Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη με θέμα τις μετακινήσεις προσωπικού, καθυστερήσεις εγκρίσεων και πληρωμών, παντελής έλλειψη προμηθειών υλικών και μέσων προστασίας στην Π.Ε. Αιτ/νίας, εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 χρόνων.

Αναλυτικά:
Κε Περιφερειάρχη,
Προσπαθήσαμε, κατ’ επανάληψη και εξαντλώντας όλη τη διοικητική ιεραρχία, να σας ενημερώσουμε για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν, αλλά και για όσα λάθη κι αβλεψίες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε κατά το δυνατόν να μην επαναληφθούν. Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε απ’ την πλειοψηφία των αρμοδίων αδιαφορία κι απαξίωση.

Οι θέσεις όμως που μας ανέδειξαν οι συνάδελφοι δεν μας επιτρέπουν ούτε να απογοητευτούμε, ούτε να τα παρατήσουμε, ούτε πολύ περισσότερο να παραμείνουμε σιωπηλοί.

Επιλέξατε εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 χρόνων να επαναλάβετε τα ίδια λάθη των προκατόχων σας και να προβείτε σε μετακινήσεις προσωπικού χωρίς, ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη των ίδιων και των προϊσταμένων τους, χωρίς να λάβετε καθόλου υπόψη την αρνητική συγκυρία αλλά και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι για να αντιμετωπισθεί η παρούσα κατάσταση απαιτείται εμπειρία, αποφασιστικότητα, καλή ψυχολογία, εγρήγορση κι αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων.

Πολύ περισσότερο όταν είναι σε όλους σας γνωστές οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις εγκρίσεων δαπανών που έχουν φέρει το μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, την Αιτωλοακαρνανία, τελευταίο της Περιφέρειας, σε Αποφάσεις Ανάληψης Υποχρέωσης κι εντολές πληρωμών, μέσα στο 2020.

Πολύ περισσότερο όταν η παραλυτική αδράνεια των τελευταίων μηνών, εξ αιτίας της άκρατης φημολογίας, έχει ανέβει στα ύψη, αφού η απόδοση ευθυνών για τυχόν αστοχίες ή λάθη, για να είναι δίκαιη και αντικειμενική, θα πρέπει να καταλογίζεται ανάλογα και με τις θέσεις ευθύνης κι όχι να φορτώνεται μόνο στους κατώτερους ιεραρχικά και εκ των πραγμάτων πιο αδύναμους.

Όταν γνωρίζετε, λόγω των επανειλημμένων σχετικών ανακοινώσεων μας, ότι, υπάρχει έλλειψη προσωπικού καθαριότητας σε όλες τις υπηρεσίες του νομού και παντελής έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής, ενώ οι εγκρίσεις επειγόντων προμηθειών των απαραιτήτων υλικών αργούν εξοργιστικά. Όταν απλές, μα απαραίτητες, επισκευές σε χώρους υγιεινής στο Διοικητήριο, δεν θεωρούνται αυτονόητες, ούτε ακόμα και τώρα! Όταν η πανδημία αποτελεί για τη κυβέρνηση εφαλτήριο για αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και άνανδρες προσπάθειες συρρίκνωσης των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Όταν επαναλαμβάνονται και πάλι μετακινήσεις υπαλλήλων σε Αιτωλοακαρνανία (και Ηλεία) χωρίς να τηρείται κανένας κανόνας της διαδικασίας από όσους έχει ζητήσει στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, ο ΣΥΠΕΑ και συγκεκριμένα: Ενημέρωση και πλήρη αιτιολόγηση της μετακίνησης (π.χ. ενίσχυση υπηρεσίας λόγω πανδημίας), σύμφωνη γνώμη των ίδιων και των προϊσταμένων, αξιοκρατία – διαφάνεια, τήρηση θεσμικού πλαισίου, ενώ γι’ αυτό το λόγο είχαμε αναγκαστεί στο παρελθόν να καταγγείλουμε την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.

Κε Περιφερειάρχη
Για όλους τους παραπάνω λόγους καθώς και για την αναγκαιότητα η κρίσιμη συγκυρία να μας βρει σωστά προσανατολισμένους στον πόλεμο που καθημερινά διεξάγουμε ενάντια σε πρωτόγνωρες απειλές, σας καλούμε να μη προχωρήσετε στην υλοποίηση μετακινήσεων προσωπικού εκτός αν αφορούν αποκλειστικά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Υ.Π.Ε.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΙΛΤΟΣ ΛΙΑΠΗΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΑΓΔΑ ΧΗΡΑ-ΓΚΟΥΜΑ