Φυσικό αέριο: Οι τρίτοι κρίνουν περισσότερο αντικειμενικά

Η απάντηση του Ν. Φαρμάκη στον Απ. Κατσιφάρα για το έργο του φυσικού αερίου μέσω τρίτων και αντικειμενικών
“παρατηρητών”

Μικροπολιτική τακτική σε σχέση με την έλευση του φυσικού αερίου «χρεώνει» στον του Νεκτάριο Φαρμάκη η παράταξη του πρώην Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα. Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν για το θέμα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα, ο Απ. Κατσιφάρας εκτιμά πως ο νυν περιφερειάρχης «για να μπορέσει να “δικαιώσει” το δικό του “όλα από την αρχή” απαξιώνει οτιδήποτε έχει γίνει μέχρι τώρα. Παράλληλα επισημαίνει ότι «ακολουθεί την κυβερνητική πολιτική στη λογική της “καμένης” γης σχεδόν σε όλα τα ζητήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στη δημιουργία κομματικού ακροατηρίου μέσω της πόλωσης».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης απάντησε όχι μέσω ανακοίνωσης, αλλά μέσω facebook σημειώνοντας με νόημα ότι «τα έργα, για να μην παραμένουν αιωνίως άυλα οράματα, χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια και διαρκή δράση. Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας δεν έχουν ανάγκη από «πατερούληδες» ή από «πηχαίους τίτλους», αλλά από ανθρώπους που δουλεύουν. Την αλήθεια για το φυσικό αέριο και την ετοιμότητα του έργου, όπως την παρέλαβε η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, δεν τη λέμε εμείς. Έχει καταγραφεί στα… πρακτικά» και παραθέτει τρία αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, αλλά και τα όσα είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης επέλεξε χρησιμοποιώντας αυτά τα αποσπάσματα εν είδει… «ξένων διαιτητών» να δώσει αποστομωτική απάντηση στον πρώην Περιφερειάρχη μέσω τρίτων και αντικειμενικών “παρατηρητών”, που δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο να κρίνουν την εξέλιξη της υπόθεσης με μικροπολιτικά κριτήρια.

Αυτά είναι τα ακόλουθα:
1. «Μεγάλη προσπάθεια, φυσικό αέριο… Ένα πολύ σημαντικό έργο για την Περιφέρεια. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια, το έχουμε εντάξει. Είναι σημαντικό προφανώς να ενταχθεί ένα έργο. Αλλά πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς. Πολλές φορές η ένταξη ενός έργου είναι και πολιτική απόφαση. Η πολιτική απόφαση δεν συνάδει, ή δεν συνοδεύεται απαραίτητα με την ωριμότητα υλοποίησης του έργου. Εδώ πρέπει να το σκεφθούμε […]Μου θυμίζει θητείες που λέει, το έργο έχει ενταχθεί και θα το δούμε στην πορεία. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό αυτούς τους όρους […]Εμείς δεχθήκαμε να ενταχθεί, γιατί δεν είμαστε εδώ ούτε να εμποδίζουμε μία Περιφέρεια να ολοκληρώσει το όραμα της, ούτε να δημιουργούμε προβλήματα […] Αλλά αν όμως αυτά δεν έχουν καμία ωριμότητα, δεν έχει έννοια να τα εντάσσουμε». (Χρήστος Γκόγκος, Γενική Διεύθυνση Regio Περιφερειακής Πολιτικής, 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», 5-7-2019)

2. «Είχαμε ζητήσει από την προηγούμενη φορά ένα χρονοδιάγραμμα. Δεν το έχουμε πάρει και φυσικά δεν το έχουμε πάρει γιατί είναι τελείως ανώριμο το έργο..» (Βασίλειος Κονίδας, GD Regio, 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», 5-7-2019)

3. «Όταν αναλάβαμε, τον Οκτώβριο του 2019, υπήρχαν άδειες για 7 περιφέρειες. Υπήρχαν τρεις Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η δική σας, με εντάξεις στο ΠΔΕ. Όμως, το κρίσιμο ήταν η έκδοση των προσκλήσεων. Όσο δεν υπήρχε έκδοση προσκλήσεων, δεν υπήρχε έργο, για να το πω απλά […]Επίσης, βρήκαμε μία κατάσταση με τους Κοινοτικούς που μας έλεγαν πως το έργο είναι οριακό και μάλλον προς την πλευρά της απένταξης. Πιέσαμε όλοι, και από την πλευρά της Περιφέρειας, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης και από την πλευρά της εταιρείας εμείς και δεν ετέθη σε κίνδυνο η ύπαρξη του έργου […] Όπως αναφέρθηκε, την περασμένη εβδομάδα έγινε η εξειδίκευση από το Υπουργείο και τώρα είμαστε σε φάση που τις επόμενες εβδομάδες θα μας καλέσει η Περιφέρεια να υποβάλλουμε τα τεχνικά δελτία […] Αυτή τη στιγμή το έργο είναι ορατό. Πριν έξι μήνες, για να σας πω την αλήθεια, φοβόμουν πως δεν θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ». (Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΑ, Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, 24-6-2020).