Δυτική Ελλάδα: Πρόταση για τον πρώτο Περιφερειακό κόμβο ψηφιακής καινοτομίας «Rebrain»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υποβολή της πρότασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη σύμπραξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δημιουργία του πρώτου περιφερειακού κόμβου ψηφιακής καινοτομίας (DIGITAL INNOVATION HUB) με τίτλο «REBRAIN WESTERN GREECE».

Στην πρόσκληση συμμετείχαν Δημόσιοι Φορείς, Πανεπιστήμια, Κοινωνικοί Εταίροι, Ερευνητικοί Οργανισμοί, Φορείς του Ιδιωτικού Τομέα και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Πρόκειται για το πρώτο data driven ψηφιακό εγχείρημα σχεδιασμού ευφυών δημόσιων πολιτικών για την αποτελεσματική αξιοποίηση των τεχνολογικών ευκαιριών στην αγορά εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Μέσω του κόμβου εισάγονται για πρώτη φορά στην τεκμηρίωση προτεινόμενων δημόσιων πολιτικών νέες τεχνολογίες και νέα εργαλεία όπως το data analytics, η τεχνητή νοημοσύνη, οι προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, η κυβερνοασφάλεια, κ.α.

Ο κόμβος ανταποκρινόμενος στις ευρωπαϊκές προκλήσεις στοχεύει στον τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, στην αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, στη διάχυση της τεχνογνωσίας στο Δημόσιο τομέα και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η κυκλική οικονομία, η γυναικεία απασχόληση, οι «έξυπνες πόλεις» και η κοινωνική καινοτομία αποτελούν μερικούς από τους κεντρικούς άξονες του κόμβου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ευχαρίστησε και εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την 31.1.2020 και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνέβαλαν στην επιτυχή κατάρτιση και κατάθεση της πρότασης.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα στη χώρα, ολοκληρωμένης επιστημονικής και μεθοδολογικής παρέμβασης για ένα σύνολο μειζόνων ζητημάτων που στόχο έχει να αναδείξει την ψηφιακή δυναμική της Περιφέρειας μας με βάσει τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής», ανέφερε ο κ. Ζαΐμης.

Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του Ε.Κ. Αθηνά (ΙΝΒΙΣ), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών ΠΑ.ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δ.Ε., η πρωτοβουλία ORANGEGROVE_ΙΘΑΚΗ, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) και από το Πανεπιστήμιο Πατρών: το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής και από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας το Εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας Σημάτων και Εικόνων και το Εργαστήριο Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας & Τεχνολογίας της Πληροφορίας.