Αυτοί έστησαν το μνημείο του λαϊκισμού

Το «χαράτσι» της ΔΕΥΑ τελικά ήταν 900 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από ένα λεπτό του ευρώ για τον καθένα μας, αλλά άφησε τη ΔΕΥΑ χωρίς προϋπολογισμό για τρεις μήνες

Πέρασε είναι αλήθεια στα… ψιλά της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, παρά το γεγονός πρόκειται για ένα θέμα που ταλαιπώρησε τη ΔΕΥΑ Αγρινίου και την άφησε για περίπου τρεις μήνες χωρίς προϋπολογισμό. Ο λόγος για το περιβαλλοντικό τέλος στην τιμολόγηση του νερού, που τελικά μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, «πέρασε» τον περασμένο Μάρτιο από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου. Το περιβαλλοντικό τέλος που απορροφήθηκε από την ίδια την Επιχείρηση και απλώς λόγω νόμου αναγράφεται στους λογαριασμούς, ανήλθε στο «ιλιγγιώδες» ποσό των 900 ευρώ για όλο το δήμο. Δηλαδή λιγότερα και από ένα λεπτό του ευρώ για τον καθένα μας. Δηλαδή τίποτα!

Στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι προφανή. Το ποσό είναι αστείο και να το συζητά κανείς για μια επιχείρηση με προϋπολογισμό εκατομμυρίων, αλλά κυρίως εδώ έχουμε να κάνουμε με το λαϊκισμό παρατάξεων και ανθρώπων που υποτίθεται πως έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό (το τέλος αυτό εξάλλου έρχεται ως εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας) και δεν κηρύσσουν την… ανυπακοή. Αυτοί που κηρύσσουν την ανυπακοή, θεωρητικά έχουν μια «δικαιολογία». Οι υπόλοιποι όμως είναι αδικαιολόγητοι, όταν για 900 ευρώ έβαλαν τη ΔΕΥΑ Αγρινίου στην περιπέτεια να δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, να αντιμετωπίσει τακτικές και έκτακτες ανάγκες. Και τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η «περιπέτεια» προκλήθηκε σε μια επιχείρηση που λειτουργεί ανταποδοτικά. Ο κόσμος που πληρώνει τους λογαριασμούς του έχει την απαίτηση από τη ΔΕΥΑ να ανταποκριθεί σε βλάβες του δικτύου και σε κάθε τι άλλο. Αυτό οι λαϊκιστές ίσως δεν το υπολόγιζαν, όταν σήκωναν το μπαϊράκι της αντίστασης στα «χαράτσια».

Μάλιστα στις 21 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο είχε τη δυνατότητα να διορθώσει το λάθος του μπροστά στην απειλή της μη έγκρισης του προϋπολογισμού, ωστόσο και πάλι η πλειοψηφία είχε ψηλά το… λαϊκό συμφέρον. Αυτή η πλειοψηφία σε εκείνη την ψηφοφορία απαρτίζονταν από τους : Γιαννακά Α., Ζώης Δ., Θεοδωρόπουλος Ν., Καραγκούνη Β., Καψάλης Π., Κουτρομάνος Χ., Κραβαρίτη Ε., Παπαχρήστος Η., Σταρακά Χ., Καμμένος Σ., Κουρουμπλής Δ., Μολώνης Σ., Ζώης Κ., Καζαντζής Ν., Κατσαρής Κ., Μαρνέζος Π., Παπανικολάου Τ., Μερμίγκης Σ., Καραμητσόπουλος Γ. και Γκρίζης Ν.