Η καθημερινή τηλεοπτική έκθεση υποβιβάζει τους λοιμωξιολόγους σε πολιτικούς

Και αφού ξεκίνησε σταδιακά η επαναλειτουργία των σχολείων και ενώ μιλάμε για πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη εβδομάδα –έστω και με τη μέθοδο του ckick away- χθες ένας από τους λοιμωξιολόγους του Yπουργείου Yγείας σε τηλεοπτικό παράθυρο πανελλαδικής εμβέλειας μας ενημέρωσε ότι αν η εξέλιξη της πανδημίας επιδεινωθεί στο τραπέζι είναι και το αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου.

Η στήλη δεν διαθέτει ιατρικές γνώσεις, ούτε βεβαίως τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους, τρέφει δε σεβασμό προς τους ειδικούς επιστήμονες πολύ περισσότερο, τώρα που ο κορονοϊός «δοκίμασε» σε μεγάλο βαθμό και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και την ίδια ώρα όμως και οι επιστήμονες έδωσαν τη δική τους απάντηση με την παραγωγή των εμβολίων. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την απορία για ποιο λόγο μπαίνει τώρα ξαφνικά στο τραπέζι το αυστηρό, τύπου Μαρτίου, lockdown και δεν μπήκε στα μέσα του Νοεμβρίου, για παράδειγμα, όταν τα κρούσματα πανελλαδικά που καταγράφονταν ημερησίως ξεπερνούσαν τα 3.000… Για ποιο λόγο εκείνη την εποχή συζητούσαμε για την εφαρμογή του click away στο λιανεμπόριο και τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων; Γιατί τώρα ξαφνικά μπαίνει στο τραπέζι το lockdown τύπου Μαρτίου; Και εν τέλει ποιος επέτρεψε αυτό το lookdown, που ζούμε τώρα να είναι διαφορετικό από το lockdown του Μαρτίου; Για ποιο λόγο δεν κάναμε αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να ισοπεδωθεί η επιδημιολογική καμπύλη όταν είδαμε ότι μετά από δύο – τρείς εβδομάδες το χαλαρό lockdown αύξανε τα κρούσματα;

Σε λίγες εβδομάδες θα μετράμε ουσιαστικά ένα χρόνο από τότε που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, οι λοιμωξιολόγοι και δη αυτοί που μετέχουν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας κατά την ταπεινή μας άποψη φρονούμε πως ό,τι είχαν να πουν το είπαν. Το πρώτο διάστημα, τους πρώτους μήνες της πανδημίας όλοι θέλαμε να τους ακούσουμε, όλοι θέλαμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που προέκυψε ξαφνικά στην ανθρωπότητα, τι είναι αυτό που μας απειλεί και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε. Πλέον όμως οι ειδικοί δεν έχουν να προσφέρουν κάτι με το να έχουν καθημερινά στασίδι στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ή τουλάχιστον δεν έχει να προσφέρει κάτι η καθημερινή τους παρουσία, αν δεν υπάρχει κάτι εντελώς καινούργιο που πρέπει να ανακοινωθεί ή να μάθει καλύτερα ο κόσμος. Η επανάληψη διαφόρων σεναρίων χειρότερων ή καλύτερων και εκτιμήσεων που ακόμα κανείς δεν ξέρει τι πιθανότητες έχουν να γίνουν πραγματικότητα, δεν προσφέρει τίποτα απολύτως. Ιδίως οι άνθρωποι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου θα πρέπει κάποτε να απεμπολήσουν τον πειρασμό της καθημερινής έκθεσης, η οποία εν τέλει υποβιβάζει την αξιοπιστίας τους στο επίπεδο του πολιτικού. Το χειρότερο όλων είναι ότι αυτή η κατάσταση ενέχει τον κίνδυνο στο τέλος να μην τους ακούει κανείς. Περίπου όπως τους πολιτικούς.