Τα ρολά ανέβηκαν, θα εκτιναχθεί όμως το «ελατήριο»;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από την αρχή του 2020 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 17,6 δισ. ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανήλθε στα 158,7 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στις καταθέσεις στα τέλη του 2014 – αρχές του 2015 πριν από το bank run του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Πολλοί παράγοντες της αγορά εκτιμούν ότι αυτό το ποσό της αύξησης των καταθέσεων θα μπορούσε να γίνει η δύναμη που θα προκαλέσει την “εκτίναξη του ελατηρίου” στην κατανάλωση, τη ζήτηση, γενικότερα στην ανάπτυξη και κατ΄επέκταση κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν, αλλά και τα δημόσια οικονομικά. Κάτι τέτοιο πράγματι θα μπορούσε να συμβεί γιατί όντως φαίνεται πως υπάρχει μια κάποια «καύσιμη ύλη» για τη μηχανή της οικονομίας.

Μπορεί βέβαια το λιανεμπόριο να ανέβασε ρολά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πανδημία τελείωσε. Αρκετοί περιορισμοί παραμένουν ακόμη σε ισχύ. Και ο κόσμος δεν έχει ακόμη νιώσει σιγουριά, αντιθέτως η αβεβαιότητα παραμένει ακόμη στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών. Αβεβαιότητα που προφανώς σχετίζεται με το εργασιακό και οικονομικό μέλλον του καθενός. Δύσκολα μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα κάποιος θα αρχίσει να ξοδεύει αφειδώς. Κατ΄επέκταση η «εκτίναξη του ελατηρίου», όπως εκτιμούν οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως θα είναι αρκετά αργή.