Νοσοκομείο Μεσολογγίου : Βασισμένοι σε «τομές» που έχουν ήδη γίνει οι στόχοι για το μέλλον

Μετά από τέσσερα χρόνια στο «τιμόνι» του Νοσοκομείου ο Π. Παπαδόπουλος αναλύει του στρατηγικούς στόχους του Νοσοκομείου για τα επόμενα χρόνια

Τους στρατηγικούς στόχους του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Νοσοκομείου Μεσολογγίου περιέγραψε, μιλώντας στο «Δυτικά Fm92,8» και το Δημήτρη Παπαδάκη, o διοικητής του, Πάνος Παπαδόπουλος.
Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι ένα από πρώτα Νοσοκομεία στην Ελλάδα, που βάσει των εντολών του Υπουργείου Υγείας από τον περασμένο Αύγουστο, εκπόνησε και κατέθεσε ήδη το Επιχειρησιακό του Σχέδιο, στο οποίο αναλύονται οι στόχοι του Νοσοκομείου για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Π. Παπαδόπουλος, το Επιχειρησιακό Σχέδιο αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια του Υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση των διοικητών. Και ο Π. Παπαδόπουλος δεν κρύβει τη χαρά του για το γεγονός στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου το Επιχειρησιακό Σχέδιο καταρτίστηκε από ομάδα έργου υπαλλήλων από διάφορες υπηρεσίες του Νοσοκομείου και όχι με ανάθεση σε ιδιώτη.

Όπως εξήγησε ο Π. Παπαδόπουλος το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Νοσοκομείου αποτυπώνει την κατάσταση του Νοσοκομείου σε όλα τα επίπεδα (στελέχωση, οικονομικά, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, κτιριακές εγκαταστάσεις κτλ) και θέτει τους στρατηγικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια. «Το μείζον» ανέφερε ο Π. Παπαδόπουλος «δεν είναι εμείς οι διοικητές να «βγάλουμε» την υποχρέωση απέναντι στο Υπουργείο, αλλά να παρακολουθούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την εξέλιξη των στόχων που έχουμε θέσει. Έτσι έχουμε το εργαλείο να βλέπουμε κάθε φορά τι έχουμε κάνει και τι απομένει να κάνουμε, αλλά και βάσει αυτών να αξιολογούμαστε». Ειρήσθω εν παρόδω ο Π. Παπαδόπουλος έχει συμπληρώσει ήδη τέσσερα χρόνια θητείας στη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και από την έως τώρα εμπειρία του είναι σε θέση να περιγράψει πως ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο.

«Όταν ανέλαβα το Νοσοκομείο αριθμούσε περίπου 280 άτομα προσωπικό, σήμερα και λόγω της πανδημίας έχουμε 360 εργαζομένους» είπε χαρακτηριστικά αναφορικά με το κυρίαρχο ζήτημα της στελέχωσης που απασχολεί όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που πολλές φορές συνδέεται με τις ελλείψεις σε προσωπικό. «Ο αξονικός τομογράφος που πήραμε από το παλιό Νοσοκομείο Αγρινίου φροντίσαμε να τον επισκευάσουμε αρχικά, γιατί για περίπου δυόμιση χρόνια «κάθονταν» και στη συνέχεια να τον αντικαταστήσουμε, πράγμα που έγινε. Βγήκαν πάνω από τα 4.000 αξονικές τομογραφίες στη διάρκεια της δικής μου θητείας, και ευελπιστούμε πως σύντομα θα έχουμε και ακτινοδιαγνώστη για το νέο μηχάνημα» ανέφερε ο Π. Παπαδόπουλος για τη μοναδική ίσως σημαντική έλλειψη του Νοσοκομείου Μεσολογγίου σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού.

Ο μεγάλος στόχος για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι σύμφωνα με τον Π. Παπαδόπουλο να λειτουργεί εν τοις πράγμασι αυτόνομα και σε επίπεδο οικονομικό, διοικητικό, τεχνικό κτλ. Προς αυτή τη κατεύθυνση ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις που έχουμ μάλιστα θεσμικό χαρακτήρα καθώς βάζουν τάξη, διαφάνεια στα του Νοσοκομείου και αποφέρουν έσοδα. Παράδειγμα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση: «Αυξήσαμε πάρα πολύ την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σε ποσοστά της τάξης του 200 και 250%. Από περίπου 5.000 έως 6.000 ευρώ, σήμερα το Νοσοκομείο παίρνει περίπου 25.000 το μήνα από τον ΕΟΠΥΥ» ανέφερε ο Π. Παπαδόπουλος.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι με «οδηγό» τέτοιες κινήσεις στους στόχους του Νοσοκομείου είναι η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και με δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης (ήδη το Νοσοκομείο αναμένεται να λάβει επιχορήγηση 450.000 ευρώ από το ΠΔΕ για την αλλαγή των πορτοπαράθυρων), καθότι το προηγούμενο διάστημα είτε από προγράμματα του Υπουργείου, της 6ηςΥΠΕ, της Περιφέρειας, είτε μέσω δωρεών έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις και ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Παράλληλα στους στρατηγικούς στόχους του Νοσοκομείου Μεσολογγίου περιλαμβάνεται η επιμόρφωση του προσωπικού (διοικητικού, οικονομικού, νοσηλευτικού) η στελέχωση (πέρα από την πλήρωση των κενών θέσεων στο αμιγώς ιατρικό – νοσηλευτικό κομμάτι) και η καλύτερη οργάνωση της τεχνικής υπηρεσίας με μηχανικούς και ανθρώπους της πληροφορικής (εκεί εξάλλου βασίζονται δράσεις, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση), καθώς επίσης η διασύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης και φυσικά καθότι πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα για το Μεσολόγγι η αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου σε συνεργασία με το Δήμο Μεσολογγίου.