ΤΟΕΒ : Ο φαύλος κύκλος οφειλών και διακοπών ρεύματος στα αντλιοστάσια συνεχίζεται

Αίτημα για 120 δόσεις απέναντι στη «σφιχτή» ρύθμιση της ΔΕΗ
Η αρδευτική περίοδος ξεκίνησε αλλά δεν έχουν νερό όλοι οι καλλιεργητές

Στο ίδιο έργο θεατές… Όσο κι αν ακούγεται ως κλισέ η έκφραση αυτή, ίσως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις το επαναλαμβανόμενο σκηνικό που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής με την ΔΕΗ, που κατεβάζει τους διακόπτες στα αντλιοστάσια σε μια προσπάθεια να εισπράξει τα οφειλόμενα από τους ΤΟΕΒ της περιοχής.

Από, 15 Απριλίου ξεκίνησε και τυπικά η καλλιεργητική αρδευτική περίοδος και ο ΓΟΕΒ Αχελώου θα αρχίσει σταδιακά ανάλογα με τα αιτήματα που υπάρχουν, να τροφοδοτεί με νερό τα αρδευτικά κανάλια. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαια αν το νερό θα φτάσει στο χωράφι, αφού σε πολλά αντλιοστάσια η ΔΕΗ έχει κατεβάσει τους διακόπτες. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ έχει προχωρήσει εδώ και αρκετές μέρες στη διακοπή του ρεύματος προς τα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Λεσινίου, Κατοχής και Φυτειών.

Η «σφιχτή» ρύθμιση της ΔΕΗ

Το πρόβλημα που ανακύπτει με τις υπέρογκες οφειλές των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ –ενδεικτικά αναφέρεται ότι το χρέος του ΤΟΕΒ Λεσινίου ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ- είναι πολύπλοκο. Και αυτό γιατί οι ΤΟΕΒ, που αντιμετωπίζουν και την οικονομική δυσπραγία που βιώνουν οι αγρότες εξ’ αιτίας πλέον και των συνεπειών της πανδημίας, καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο τόκους δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που επιβαρύνουν το αρχικό ποσό της οφειλής, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα να είναι συνεπείς έναντι της «σφιχτής» ρύθμισης από την πλευρά της ΔΕΗ, που μάλιστα ζητά προκαταβολή του 30% της οφειλής για την ένταξη στη ρύθμιση.

Αίτημα για 120 δόσεις

Έτσι λοιπόν το πρώτο αίτημα από την πλευρά των αγροτών εκτός από το να σηκωθούν οι διακόπτες είναι να υπάρξει, ακόμη και νομοθετική ρύθμιση, αν απαιτείται, μια περισσότερο ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών με επέκταση του διακανονισμού από 36 σε 120 δόσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί οι οφειλές των ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνανία να ανέρχονται συνολικά σε αρκετά εκατομμύρια, αλλά σε καμία περίπτωση οι ΤΟΕΒ δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως στρατηγικοί κακοπληρωτές, αφού σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα επικρατεί η ίδια κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις μέρες η ΔΕΗ έχει διακόψει το ρεύμα –εξ’ αιτίας φυσικά των οφειλών- σε πέντε από τα οκτώ ΤΟΕΒ της Ηλείας.
Οι ΤΟΕΒ και οι αγρότες φυσικά και αναγνωρίζουν τις οφειλές τους και το δίκιο της ΔΕΗ, όμως από την άλλη χωρίς ρεύμα στα αντλιοστάσια χάνουν οποιαδήποτε πιθανότητα να ανακάμψουν οικονομικά και αποπληρώσουν τα χρέη τους. Γι΄αυτό από την πλευρά τους έχει πέσει στο τραπέζι και μια ακόμη πρόταση, η οποία όμως φαίνεται να έχει λιγότερες πιθανότητες να προχωρήσει. Αυτή είναι ο χαμηλότοκος δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για 20 ή 30 χρόνια, έτσι ώστε να προκύψει μια δόση, που θα μπορούν να την αποπληρώνουν.

Ζητείται παρέμβαση

Όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, που αυτό το σκηνικό με τις διακοπές ρεύματος στα αντλιοστάσια έχει επαναληφθεί, πλέον ζητείται μια παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε τουλάχιστον να «σηκωθούν» οι διακόπτες και να μην αντιμετωπίσουν οι αγρότες ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην έναρξη μάλιστα της καλλιεργητικής περιόδου. Ωστόσο, η παρέμβαση αυτή οι ΤΟΕΒ και οι αγρότες της περιοχής θέλουν να έχει μόνιμο χαρακτήρα και ει δυνατόν να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα, ώστε να μην υπάρξουν και άλλες διακοπές ρεύματος μέσα στο καλοκαίρι.

Η Ενεργειακή Κοινότητα η μόνη προοπτική

Επί του παρόντος πάντως το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα για την οριστική και με όρους μέλλοντος επίλυση του θέματος, που «σέρνεται» επί χρόνια, είναι η προοπτική της Ενεργειακής Κοινότητας που έχει συσταθεί με πρωτοβουλίας της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και των ΤΟΕΒ της περιοχής. Ιδίως μετά την παραχώρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της έκτασης στο Μεσολόγγι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 109MW, η διαδικασία προχωρά με γοργά βήματα, μάλιστα στο όλο project συμμετέχουν και ορισμένοι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας και απομένει να βρεθεί λύση και στο χρηματοδοτικό σκέλος της υπόθεσης. Μέχρι τότε όμως απαιτείται μία ενδιάμεση… λύση σε αυτό το δυσεπίλυτο γρίφο.