Νοσοκομείο Αγρινίου : Ακόμη περισσότερο μονοθεματικό

Έκτακτο σχέδιο στο Νοσοκομείο Αγρινίου : Κλινική covid ολόκληρος ο τρίτος όροφος και αναστολή ιατρείων – χειρουργείων

Η εβδομάδα των παθών τώρα ξεκινά για το σύστημα υγείας στην Αιτωλοακαρνανία μετά την αύξηση των κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα. Ήδη άρχισε να καταγράφεται μια παρόμοια εικόνα με αυτή που είχε διαμορφωθεί στα μέσα Μαρτίου, όπου η πίεση στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου είχε φτάσει στο «κόκκινο»…

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη διακομιδή ασθενούς από κορονοϊό από το Αγρίνιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, καθώς η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου έχει πληρότητα 100%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Αγρίνιο παραμένει σε δυναμικότητα πέντε κλινών, καθώς η επέκτασή της σε οκτώ συνολικά κλίνες δεν έχει προχωρήσει. Πάντως στα γειτονικά Νοσοκομεία της Πάτρας και των Ιωαννίνων, αν και δεν έχει επαλειφθεί η πίεση, υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και έτσι οι διακομιδές αναμένεται να συνεχιστούν εφ’ όσον απαιτηθούν.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης 

Ο μεγάλος φόβος όμως των υγειονομικών είναι ότι η έξαρση της προηγούμενης εβδομάδας στα κρούσματα και δη των ημερών όπου η Αιτωλοακαρνανία είχε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη σε νοσηλείες… Γι’ αυτό και την Κυριακή σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Αγρινίου με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Καρολίνα Ακινόσογλου και τους παράγοντες του Νοσοκομείο Αγρινίου ελήφθησαν αποφάσεις για έκτακτα μέτρα στο Νοσοκομείο για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης. Έτσι αποφασίστηκε σε όλο το τρίτο όροφο του Νοσοκομείου να αναπτυχθεί η κλινική COVID με την προοπτική η δυναμικότητα να ξεπεράσει και τις 60 κλίνες, εφ’ όσον λυθούν κάποια τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με τις παροχές οξυγόνου. Επί του παρόντος θα αναπτυχθούν συνολικά μαζί με τις υπάρχουσες 45 κλίνες covid. Από την πλευρά του Γ. Καρβέλη υπήρξε η δέσμευση για άμεση και επαρκή εξασφάλιση παροχής οξυγόνου με επικοινωνία-συνεργασία της τεχνικής υπηρεσίας της 6ης ΥΠΕ με την εταιρεία παροχής οξυγόνου, καθώς επίσης και την άμεση προμήθεια όλου του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Επίσης η κλινική των υπόπτων περιστατικών θα μεταφερθεί στο ισόγειο στο τμήμα θεραπειών. Παράλληλα θα γίνει σύμπτυξη των χειρουργικών κλινικών, αναστολή των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων. Όλα αυτά σηματοδοτούν την λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου με ακόμη εντονότερο βαθμό ως μονοθεματικού νοσοκομείου.

Και με τις διαστάσεις που έχει πάρει η πανδημία στην περιοχή, ο φόβος είναι να μην χρειαστεί να γίνουν διακομιδές ακόμη και ασθενών που δεν χρειάζονται διασωλήνωση και κρεβάτι ΜΕΘ, καθότι οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων είναι αμείλικτοι… Από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι και χθες, δηλαδή μέσα σε εννέα ημέρες, στην Αιτωλοακαρνανία έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 700 νέα κρούσματα, όταν 697 ήταν τα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στην Αιτωλοακαρνανία καθόλη τη διάρκεια του Μαρτίου, που μέχρι πρόσφατα ήταν για την Αιτωλοακαρνανία ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας από άποψη νέων μολύνσεων. Εξάλλου ήδη η κλινική covid στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου έχει πληρότητα 100%, ενώ στο Νοσοκομείο Αγρινίου νοσηλεύονται 26 ασθενείς με covid.