Απολογισμός στην σκιά του Μνημονίου

Στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου μονοδικό θέμα συζήτησης ήταν ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος 2011, ο οποίος εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία.

Ο δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας πως «σε αυτό το χρόνο που πέρασε τίποτα δεν είναι ίδιος και όλα έχουν αλλάξει άρδην στη χώρα». Τόνισε ακόμη πως με την αλλαγή του Καλλικράτη ένα μεγάλο στοίχημα ήταν η ομαλή μετάβαση των 10 δήμων που αποτελούν το νέο δήμο στο νέο καθεστώς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου αυτό έγινε με επιτυχία αφού όλες οι υπηρεσίες που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών λειτούργησαν σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Τομείς όπως η καθαριότητα η αυτεπιστασία η διαχείριση των σκουπιδιών τόνισε ότι λειτουργούν ικανοποιητικά ενώ παραδέχθηκε πως υπάρχει ένα θέμα με τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης. Ο κ. Μοσχολιός έδωσε έμφαση στη λειθτουργία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου που παρά τη μείωση των πόρων κατά 15^% κατάφερε να αποδώσει τη χρονιά που πέρασε 32 εκ. € σε προμηθευτές εργολάβους και εκμισθωτές ενώ το επόμενο διάστημα θα αποδώσει άλλα 5 εκατ. € . Τέλος όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ο κ. Μοσχολιός επεσήμανε πως ο δήμος διεκδίκησε και διεκδικεί ένα μεγάλο αριθμό έργων από χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το ΕΠΠΕΡΑΑ. Συμπέρανε ακόμη πως «ο απολογισμός είναι θετικός για την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στη χώρᨻ.

Από την μείζονα αντιπολίτευση το λόγο πήρε ο κ. Καζαντζής κάνοντας λόγο για απολογία και όχι απολογισμό. Πρόσθεσε δε πως «αυτό γίνεται κάθε χρόνο και πλέον αυτή η συνήθεια έχει γίνει καθεστώς». Ο κ. Καζαντζής τόνισε ότι μόνο ένα έργο έχει φτιαχτεί και άλλα 5 είναι ενταγμένα, με τα υπόλοιπα να είναι υπό ένταξη και ούτε καν να έχουν δημοπρατηθεί. Ακόμη αναρωτήθηκε με νόημα που ήταν στο απολογισμό του δημάρχου το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το Πανεπιστήμιο, το Τελωνείο και το κτήριο του Οργανισμού Καπνού.

Για λογαριασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Νικάκης αναρωτήθηκε ποιος φταίει που τίποτε δεν είναι ίδιο πια. Ζήτησε να ξεσηκωθεί η αυτοδιοίκηση και να μην λειτουργεί ως πειθήνιο όργανο της κεντρικής εξουσίας. Πρόσθεσε δε απευθυνόμενος προς τον κ. Μοσχολιό πως «ο λαός δε3ν σας εξέλεξε για να διαχειριστείτε τη φτώχια του». Ο κ. Νικάκης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας χαρακτηριστικά : «Επιτέλους σας παρακαλούμε διεκδικείστε αυτά που δικαιούται η πόλη».

Ο Δ. Σταμάτης έκανε λόγο για αποτυχία του Καλλικράτη και τόνισε πως αυτό αποδεικνύεται από τον Καλλικράτη 2 που έρχεται στην Βουλή. Ο κ. Σταμάτης ζήτησε από τον δήμαρχο να λειτουργεί ο δήμος περισσότερο πολιτικό και με τρόπο περιφερειακό. Ακόμη κατηγόρησε τον κ. Μοσχολιό ότι λειτουργεί κάποιες φορές αυταρχικά και δεν παραδέχεται τα λάθη του, ενώ τον κάλεσε να πάρει πρωτοβουλίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την προώθηση εθελοντικών ενεργειών. Χρησιμοποίησε μάλιστα ως παράδειγμα τα προβλήματα στη περιοχή Αϊ Βασιλιώτικα. Αναφορικά με τα έργα του δήμου σημείωσε πως το ΕΣΠΑ είναι ακόμη και 5% και απόρησε που βρίσκονται τα άλλα ποσοστά που λέει ο κ. Θ. Μωραΐτης. Τέλος, ο βουλευτής εξηγώντας τη στάση στη Βουλή και το «όχι» στο νέο Μνημόνιο, δήλωσε πολύ φοβισμένος για όσα έρχονται εξηγώντας πως ανησύχησε από την εικόνα ενός πρωθυπουργού να εκβιάζ3ει πολίτες και βουλευτές. Αναφερόμενος μάλιστα στους πολιτικούς αρχηγούς είπε πως δεν μας έλεγαν γιατί πιεζόντουσαν, γιατί δεν προσπαθούσαν να μας πείσουν.

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιχριτζής αφού στον απολογισμό προσκαλούνται οι φορείς της πόλης και του νομού. Ο κ. Τσιχριτζής έκανε λόγο έκανε λόγο για απαράδεκτη καθυστέρηση στο ΓΠΣ που είναι ελπίδα να αποκτήσει το Αγρίνιο Επιχειρηματικό Πάρκο. Σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει Καλλικράτης στη δημόσια διοίκηση και έκανε λόγο για αποφάσεις σαν εκείνη για το Τελωνείο Αγρινίου και τις ΔΟΥ (Αγρινίου Μεσολογγίου) που είναι όπως είπε ένας μικροπολιτικός συμψηφισμός μεταξύ των βουλευτών για το τι θα πάρει η μια πόλη και τι η άλλη.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μοσχολιός Για το θέμα του νέου Καλλικράτη ανέφερε ότι πρόκειται για κατάκτηση, όχι των κομμάτων αλλά της αυτοδιοίκησης . Πρόσθεσε πως η δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι αυτή που πρέπει «να χαλυβδώβσει το δήμο». Αναφορικά με το ΓΠΣ ο κ. Μοσχολιός παραδέχθηκε την καθυστέρηση που υπάρχει επέρριψε όμως για ακόμη μια φορά τις ευθύνες στις υπηρεσίες της περιφέρειας. Για τα έργα του δήμου σημείωσε πως αυτή ήταν η μεγαλύτερη διεκδίκηση του δήμου αφού σε κάθε πρόσκληση που έχει ανοίξει ο δήμος είναι προετοιμασμένος και καταθέτει προτάσεις για να εντάξει έργα σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.