Δημοτικό Σχολείο Αστακού: Από το “Benvenuti” στο “Velkommen”

Στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής Comenius που υλοποιεί το σχολείο μας της διετία 2011-2013, η ιταλική αποστολή του δημοτικού σχολείου G. Carducci φιλοξενήθηκε στον Αστακό από 19 έως 24 Μαΐου 2012.

Eίναι η τρίτη φορά που το σχολείο μας εμπλέκεται στη διαδικασία. Έχουν ήδη προηγηθεί επισκέψεις μας στο ιταλικό νησί Elba τον Οκτώβριο του 2011 (τέσσερις μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί) και στη νορβηγική πόλη Gjerstadt τον Μάρτιο του 2012 (πέντε μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί). Αυτή τη φορά ήταν η σειρά μας να φιλοξενήσουμε την αποστολή από την Elba (δύο μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί), ενώ έπεται η επίσκεψή μας στην Ουαλλία τον Οκτώβριο του 2012 και η μεγάλη συνάντηση όλων των χωρών του προγράμματος την Άνοιξη του 2013 στον Αστακό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μολονότι τα έξοδα του προγράμματος καλύπτονται από ευρωπαϊκούς πόρους, πολύ συχνά οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν να φιλοξενηθούν σε σπίτια συναδέλφων τους προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για μετακινήσεις περισσότερων μαθητών.
Πριν από την επίσκεψή της στον Αστακό, η ιταλική αποστολή είχε την ευκαιρία να θαυμάσει το μεγαλείο της Ακρόπολης της αρχαίας Αθήνας. Η επίσκεψη στο σχολείο μας περιελάμβανε συμμετοχή στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία, τραγούδια και χορούς από τις δύο χώρες, εξόρμηση στην Αρχαία Ολυμπία στα πλαίσια της ετήσιας εκπαιδευτικής μας εκδρομής, σύντομη επίσκεψη στο Δημαρχείο Ξηρομέρου, ενημέρωση για το ιστορικό-πολιτιστικό πλαίσιο της περιοχής αλλά και για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και περιήγηση στην κωμόπολη του Αστακού. Επρόκειτο για μια χρήσιμη εμπειρία τόσο για μας όσο και για τους Ιταλούς φίλους μας, οι οποίοι, προερχόμενοι από τη βόρεια πλευρά της χερσονήσου δεν γνώριζαν πολλά για τον Αστακό και την περιοχή μας. Πέρα από τη μοναδική εμπειρία που τους πρόσφερε η Αρχαία Ολυμπία, εντυπωσιάστηκαν εξαιρετικά από το φυσικό τοπίο και τη ζεστασιά των ανθρώπων και μας διαβεβαίωσαν ότι ο Αστακός κέρδισε νέους φίλους και μελλοντικούς επισκέπτες.

Ως σχολείο, πρέπει να ευχαριστήσουμε δημόσια τους γονείς των μαθητών μας που πρόσφεραν στη στήριξή τους στην προσπάθειά μας αλλά και μοναδικές γευστικές εμπειρίες στους επισκέπετες μας. Η επόμενη πράξη θα γραφτεί από 5 ως 8 Ιουνίου 2012, όταν τον Αστακό θα επισκεφθεί η νορβηγική αποστολή.