Η αξιολόγηση έδειξε την “ασυμμετρία” του Τμήματος ΔΠΦΠ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος

Την ώρα που δημοσίευματα επαναφέρουν τις πληροφορίες που θέλουν στα πλαίσια του σχεδίου “Αθηνά” για χωροταξική αναδιάρθωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας να μπαίνει λουκέτο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο, η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων “ανεμίζοντας” την θετική εξωτερική αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π. ως επιχείρημα για τη βιωσιμότητα του τμήματος, ζητά την απόσχιση από το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο και επιδιώκει την ένταξή του σε άλλο ίδρυμα…

Πλησιάζει η ώρα της αναδιάρθωσης
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η «Αθηνά» θα κλείσει άμεσα, τουλάχιστον τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια αναμέσά του και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Φέρεται μάλιστα ειλημμένη η απόφαση το πρώτο βήμα εξορθολογισμού να γίνει με τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα σύμφωνα με την εφημερίδα παλαιότερες μελέτες, ως προς αυτά τα ΑΕΙ, κατέληγαν στο ότι, είναι δυνατόν να ενσωματωθούν σε άλλα Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι “οι σχολές του Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσαν να επανέλθουν στο Παν. Ιωαννίνων”.

Σε άλλο ίδρυμα επιτάσσει η αξιολόγηση, λένε στο Τμήμα ΔΠΦΠ
Είναι γνωστό ότι πολλά μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο -και ιδίως του Τμήματος ΔΠΦΠ- δεν έβλεπαν ποτέ με καλό μάτι τη αυτονόμηση του Πανεπιστημίου. Μάλιστα σε αυτή την άποψη είχαν συμπαραστάτες το 2009 και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Βάσει αυτών και όχι μόνο το ΑγρίνιοCulture σε δημοσίευμά του από την 1 Οκτωβρίου 2012 είχε προβλέψει πως το θέμα που θα προκύψει έχει να κάνει με το που η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα των τμημάτων του Αγρίνιου θέλει να δει το μέλλον του ιδρύματος. Από τη μια η επιδιώξη πολλών μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου για επιστροφή στα Γιάννενα και από την άλλη η επιδίωξη της Διοικούσας Επιτροπής, δηλαδή του Δ. Σερπάνου, για ένταξη στο Πανεπιστήμιο Πατρών που ο ίδιος είναι καθηγητής.

Ακόμη και την κόντρα με την Διοικούσα καταγράφει η αξιολόγηση!
Η κόντρα αυτή επιβεβαιώνεται τώρα η που Γενική Συνέλευση του τμήματος ζητά την απόσχιση του τμήματος και την ένταξή του σε άλλο ίδρυμα… Είναι ακόμη εντυπωσιακό το γεγονός η κόντρα αυτή επιβεβαιώνεται ότι στα συμπεράσματα της αξιολόγησης (δείτε εδώ το αγγλικό κείμενο) όπου χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι “η επίτευξη των στόχων των στρατηγικών σχεδίων (του τμήματος) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του Τμήματος και της κεντρικής διοίκησης του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο. Το τελευταίο θα πρέπει να αναγνωρίσει την ποιότητα στον τομέα της έρευνας και της διδασκαλίας των Μελών ΔΕΠ του Τμήματος κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και θα πρέπει να θεσπίσει μηχανισμούς ανταμοιβής, προκειμένου να αποφευχθεί η σχεδόν βέβαιη απώλεια αυτού του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου, αν το υποτιθέμενο χάσμα μεταξύ Διοικούσας Επιτροπής και Τμήματος παραμένει”….

Τα επιχειρήματα της αξιολόγησης επιχειρήματα της απόσχισης
Τα επιχειρήματα των ανθρώπων του τμήματος ΔΠΦΠ έχουν να κάνουν πρώτα από όλα με την “πολύ θετική αξιολόγηση για το Τμήμα σε σχέση με το βιώσιμο μέλλον του” όπως χαρακτηρίζει την Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος την Α.ΔΙ.Π.(Αρχή Διασφάλισης Πιστοποίησης και Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) ο ίδιος ο Πρόεδρος του Τμήματος ΔΠΦΠ Διον. Δημόπουλος. Την αξιολόγηση αυτή επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο ετήσιος ρυθμός παραγωγής ερευνητικού έργου αυξήθηκε από 2,60 δημοσιεύσεις ανά μέλος ΔΕΠ το έτος 2000 σε 4,59 δημοσιεύσεις ανά μέλος ΔΕΠ το έτος 2011. Στο τμήμα ΔΠΦΠ, που είναι το μόνο τμήμα που έχει προχωρήσει σε εξωτερική αξιολόγηση, πιστεύουν -και έτσι ερμηνεύουν την αξιολόγηση- ότι οι προοπτικές του κινδυεύουν όσο παραμένει σε ένα ίδρυμα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί (διοικητικά) στις ανάγκες του τμήματος. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που καταλογίζουν στην Διοικούσα Επιτροπή, ότι δηλαδή δεν μπόρεσε να προωθήσει το αίτημα του τμήματος να μετονομαστεί σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος κάτι που θα εξασφάλιζε επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους του.

Η “ασυμμετρία” Τμήματος ΔΠΦΠ και Πανεπιστημίου είναι κάτι που επισημαίνεται και από την εξωτερική αξιολόγηση του ιδρύματος… “Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για να χειριστεί τις εγγραφές σπουδαστών, και τους βαθμούς των φοιτητών. Αυτό θα ανακουφίσει το βαρύ φορτίο που σήμερα εξυπηρετείται από το προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του Τμήματος”. Αυτή η αναφορά βλέπει απ’ ευθείας στην έλλειψη προσωπικού που έχει το Πανεπιστήμιο… Όπως επίσης και η αναφορά ότι η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης “συνιστά ότι οι διαδικασίες που σχετίζονται με τις αγορές για την έρευνα και τη διδασκαλία θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και λογιστικά θέματα, ιδίως όσων σχετίζονται με επιχορηγήσεις για την έρευνα, θα πρέπει να γίνεται από αρμόδιο προσωπικό του Πανεπιστημίου, σε στενή συνεργασία με το τεχνικό προσωπικό του Τμήματος”.

Ακόμη η αναφορά της έκθεση ότι “Η εισαγωγή των κριτηρίων που βασίζονται στην αριστεία στο Πανεπιστήμιο και σε επίπεδο τμημάτων για την κατανομή των κονδυλίων για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες πρέπει να αντικατοπτρίζει (i) την υψηλή ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας των προγραμμάτων, (ii) την τεκμηριωμένη και αναγνώριση της αριστείας στον τομέα της έρευνας, και (iii) την συνέχιση και ενίσχυση των επιτευγμάτων που κρατούν τα μέλη ΔΕΠ σε επίπεδο τμημάτων ανταγωνιστικά σε σχέση με τους ομολόγους τους σε διεθνές επίπεδο.” είναι μια αναφορά για τους ανθρώπους του ΔΠΦΠ δείχνει την άνιση κατανομή των κονδυλίων από την πλευρά της Διοικούσας Επιτροπής. Τέλος η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης “υποστηρίζει πλήρως τις μακροπρόθεσμες δράσεις που προτείνονται από το Τμήμα, και συνιστά στη διοίκηση του Πανεπιστημίου να τις κάνει κεντρική προτεραιότητα”.

Το τι μέλλει γενέσθαι με το τμήμα ΔΠΦΠ και το Πανεπσιτήμιο Δυτικής Ελλάδος γενικότερα είναι κάτι που θα κριθεί στο εγγύς μέλλον… Είναι ωστόσο δεδομένο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτόνομο πανεπιστήμιο από την στιγμή που δεν μπορεί να εκτελέσει τον προϋπολογισμό του… πράγμα που γίνεται από την υπηρεσία του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι επίσης δεδομένο ότι το πανεπίστημιο στο Αγρίνιο θα συγχωνευθεί διοικητικά είτε με αυτό της Πάτρας, είτε με αυτό των Ιωαννίνων… Το στοίχημα είναι αν θα παραμείνει στην πόλη ή αν θα μεταφερθεί στη νέα του διοικητική έδρα…

Δ.Π