Στις Περιφέρειες περνούν από τον Σεπτέμβριο τα δημόσια ΙΕΚ

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δήλωσε σήμερα ότι από τον Σεπτέμβρη του 2013 τα δημόσια ΙΕΚ περνούν στις Περιφέρειες, με στόχο την ουσιαστική τους αναβάθμιση, αλλά και κυριότερα, την ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Με αυτή την κίνηση το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην αποκέντρωση δομών και υπηρεσιών στον τομέα της «Δια Βίου Μάθησης», όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός κατά τη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, στην οποία παρουσιάστηκε η Έκθεση για την Ελλάδα, για το έτος 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, ως «Δια Βίου Μάθηση» ορίζονται όλες οι μορφές των μαθησιακών δραστηριοτήτων στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, αυτές που αποσκοπούν στην απόκτηση ή την ανάπτυξη των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των ικανοτήτων, αυτές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, αυτές που συμβάλλουν στην επαγγελματική ένταξη και εξέλιξη του κάθε ατόμου, στην κοινωνική συνοχή εν γένει, στην ανάπτυξη της ικανότητας της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, αλλά και στην κοινωνική, οικονομική και την πολιτιστική ανάπτυξη.

Τόνισε, επίσης, ότι οι πολιτικές της «Δια Βίου Μάθησης» αποτελούν σήμερα προτεραιότητα, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε διεθνές επίπεδο και στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης, στην οικονομική ευημερία και στην πλήρη συμμετοχή του ατόμου στην κοινωνία.

Εξάλλου, η «Δια Βίου Μάθηση» μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης. Κι αυτό, γιατί, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, είναι άρρηκτα και άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη και τις προοπτικές απασχόλησης, γιατί παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης ανταπόκρισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Πηγή: real.gr