Τροποποιήσεις στην Ιόνια Οδό

Το έργο της κατασκευής της Ιόνιας Οδού έχει αρχίσει να «ζωντανεύει» ξανά. Τα εργοτάξια που υπάρχουν στην Αιτωλοακαρνανία, στον Εύηνο και στην Αμβρακία, λειτουργούν ξανά και πολύ σύντομα θα δουλεύουν στο 100% καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται συμφωνίες με τοπικούς υπεργολάβους. Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπ. Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Αιτωλοακαρνανία στα τέλη Ιανουαρίου, έχουμε πλέον μικρές τροποποιήσεις στους κόμβους της Ιόνιας Οδού, έτσι ώστε ο αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται να εξυπηρετεί καλύτερα τις τοπικές κοινωνίες.

Η πρώτη τροποποίηση αφορά την σύνδεση της Ιονίας Οδού με τον άξονα Άκτιο-Αμβρακία ενώ υπάρχουν μικρές τροποποιήσεις την περιοχή του Μενιδίου και της Αμφαιλοχίας. Συγκεκριμένα η χάραξη του αρχικού σχεδιασμού προβλέπει τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τον υπό κατασκευή οδικό άξονα «Αμβρακία – Άκτιο» μέσω της υφιστάμενης Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Τελικά το Υπ. Υποδομών αποφάσισε την απ’ ευθείας σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τον Άξονα «Αμβρακία –Άκτιο» και την τοπική παραλλαγή της Ε.Ο Αντιρρίου –Ιωαννίνων. Ο σχεδιασμός αυτός υπαγορεύθηκε από τη μελέτη του Άξονα «Αμβρακία – Άκτιο» και εγκρίθηκε περιβαλλοντικά, οπότε η προσαρμογή της Ιόνιας Οδού είναι πλέον υποχρεωτική για λειτουργικούς, κυκλοφοριακούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Επίσης το γεγονός ότι συνδέονται απευθείας μεταξύ τους δύο οδικοί άξονες παρόμοιων χαρακτηριστικών χάραξης, ενώ η Ε.Ο. παραμένει ως εναλλακτική διαδρομή, βελτιώνει την ασφάλεια της κυκλοφορίας.

Στην περιοχή του Μενιδίου η τροποποίηση έχει να κάνει με την προσθήκη ημικόμβου για είσοδο-έξοδο, διαφορετικά με τον αρχικό σχεδιασμό για να πάει κάποιος στο Μενίδι θα έπρεπε, είτε να βγει στον Α/Κ Αμφιλοχίας (κάπου πριν το Λουτρό) και να διασχίσει το Μακρυνόρος, είτε να φθάσει στην Άρτα και να γυρίσει… πίσω… Ακόμη μεταξύ Μενιδίου και του οικισμού Ελαιοχωρίου αντί για μικρή σήραγγα που αρχικά προβλέπονταν, αποφασίστηκε παραλλαγή της χάραξης ανατολικά με γεφύρωση της κοιλάδας πλησίον του οικισμού Ελαιοχωρίου μέσω κοιλαδογέφυρας μήκους 500 μ. Τέλος στην περιοχή του Κρίκελλου παρότι αρχικά προβλέπονταν η διέλευση του αυτοκινητόδρομου στις παρυφές του οικισμού Κρίκελλο με γέφυρα μήκους 520μ. αποφασίστηκε εναλλακτική χάραξη, η οποία απομακρύνεται από τον οικισμό, αφήνοντας ελεύθερη τη ζώνη για την μελλοντική επέκτασή του κατά μήκος της επαρχιακής οδού Κρίκελλο – Λουτρό.