Άκτιο – Αμβρακία από… το 2016 [έγγραφο]

Ένα μήνα περίπου μετά την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Αιτωλοακαρνανία επιβεβαιώνεται η εντύπωση πως αυτό που είχε δηλώσει, ότι δηλαδή «πολύ σύντομα και πάντως πριν το τέλος του 2015 θα ξεκινήσουν να παραδίδονται τμήματά της Αμβρακίας Οδού», διαψεύδεται από τις παρατάσεις που δίνονται στις εργολαβίες του οδικού άξονα.

Το ΑγρίνιοCulture.gr είχε παρουσιάσει την απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και αφορούσε την παράταση έως τις 31/12/2015 για την 4η εργολαβία, γνωστή ως «Παράκαμψη Αμφιλοχίας». Σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr παρουσιάζει την απόφαση που έδωσε και επίσημα παράταση σε ένα ακόμη τμήμα του οδικού άξονα. Πρόκειται για την δεύτερη εργολαβία από την ΧΘ22,5 έως την ΧΘ26,9 που πήρε νέα παράταση για τις 16 Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή 14 μήνες από σήμερα.

Άκτιο Αμβρακία (27)Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η καθυστέρηση στην πρόοδο των εργασιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία του αναδόχου (Ιόνιος ΑΕ) να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους προμηθευτές του έργου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στον ρυθμό εκτέλεσης των εργασιών, από την επανεκκίνηση του έργου μέχρι σήμερα. Το ενδιαφέρον είναι, όπως αναγράφεται στην απόφαση, ότι σε χρονικό διάστημα ενός έτους εκτελέστηκαν ελάχιστες εργασίες αξίας ύψους 679.593,50€ (!) χωρίς ΦΠΑ. Το σημαντικότερο μάλιστα είναι πως στο σκεπτικό της απόφασης του Υπουργείου Υποδομών αναφέρεται ότι “μέχρι σήμερα δεν έχει οριστικοποιηθεί ποια τμήματα του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι 31-12-2015”. Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο οδικός άξονας δύσκολα θα έχει κατασκευαστεί στο 100% πριν το α’ εξάμηνο του 2016.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό πως 4,5 χρόνια μετά την έναρξη των έργων υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα με τις απαλλοτριώσεις, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, μέχρι σήμερα υπάρχουν τμήματα του έργου, τα οποία δεν έχουν διατεθεί στον ανάδοχο λόγω καθυστέρησης του καθορισμού τιμών αποζημίωσης των απαλλοτριωθέντων ακινήτων και μη αποδοχής της διαδικασίας της επίταξης από τους ιδιοκτήτες τους.