Από τους νεφρολόγους που δεν επαρκούν για το νοσοκομείο, καλύπτεται… ιδιωτική Μονάδα Αιμοκάθαρσης ; [HDvideo]

– Εκτροπή της λογικής στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
– Στενάζει από τις ελλείψεις προσωπικού, αλλά το ΔΣ αποφάσισε να δώσει έγκριση για κάλυψη ιδιωτικής υπό ίδρυση μονάδας αιμοκάθαρσης
– Ο εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου, Κ. Μπακόπουλος και η Προϊσταμένη των νοσηλευτών της Μονάδας, Ακριβή Νικολακοπούλου, μιλούν αποκλειστικά για την κατάσταση στη Μονάδα και την απόφαση που αν μη τι άλλο προκαλεί…

Μπορεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Αγρινίου να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση από τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε ιατρικό προσωπικό, μπορεί οι νεφροπαθείς να αναρωτιούνται αν θα βγούν ζωντανοί, μπορεί να κινδυνεύει η Μονάδα να μείνει με μόλις ένα νεφρολόγο, αφού η σύμβαση της επικουρικής νεφρολόγου λήγει το επόμενο διάστημα και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει προκήρυξη για επικουρικούς νεφρολόγους, μπορεί το νοσηλευτικό προσωπικό να δηλώνει ότι έχει φτάσει στα όριά του και να απειλεί με αποχώρηση από τη Μονάδα, ωστόσο χθες το ΔΣ του νοσοκομείου Αγρινίου αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία (τριών μελών έναντι δύο) ότι η Μονάδα του νοσοκομείου μπορεί να καλύψει επιστημονικά τη λειτουργία ιδιωτικής μονάδας αιμοκάθαρσης που βρίσκεται στα σκαριά.

Φυσικά και είναι καθόλα νόμιμο να ιδρύονται ιδιωτικές μονάδες, κλινικές και νοσοκομεία, όμως πως είναι δυνατόν να καλείται το δημόσιο νοσοκομείο να καλύψει μια υπό ίδρυση ιδιωτική μονάδα όταν δεν μπορεί να καλύψει (ή τέλος πάντων καλύπτει οριακά) τις ανάγκες των δικών του αιμοκαθαρόμενων; Κι όμως αυτή η απόφαση του ΔΣ που αντιβαίνει την κοινή λογική, αλλά και την επιστημονική, πάρθηκε παρά το γεγονός ότι το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου Αγρινίου εισηγείται αρνητικά! Το θέμα είχε συζητηθεί στις αρχές του περασμένου μήνα όμως αναβλήθηκε “ωστέ να ασκηθεί πίεση για τη στελέχωση της Μονάδας όσον αφορά την πλήρωση των οργανικών θέσων”. Η διοίκηση φυσικά καλείται να απαντήσει τι πιέσεις άσκησε από τότε μέχρι σήμερα… Εκ του αποτελέσματος όμως η κατάσταση στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού παραμένει οριακή και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όπως επίσης δεν έχει αλλάξει και η ομόφωνη (!) αρνητική γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου, την οποία παρουσιάζει κατ΄ απόκλειστικότητα το ΑγρίνιοCulture.gr και είναι η εξής : “Όπως προκύπτει από τα προγράμματα εφημεριών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, η Μ.Τ.N. δεν καλύπτεται καθημερινά από ειδικό νεφρολόγο. Συνεπώς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει και ιδιωτική Μονάδα Αιμοκάθαρσης. Σημειώνουμε επίσης ότι τη Μ.Τ.N. καλύπτει ένας νεφρολόγος με οργανική θέση στο Αγρίνιο συνεπικουρούμενος από έναν επικουρικό ιατρό, του οποίου η θητεία είναι περιορισμένη και τον Διευθυντή της Μ.Τ.Ν. Μεσολογγίου, ο οποίος έχει απόφαση μετακίνησης για τρείς φορές την εβδομάδα. Καταλήγουμε λοιπόν ότι είναι καταρχήν επιτακτική ανάγκη η πλήρης κάλυψη από ειδικούς νεφρολόγους, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και στα τυχόν αιτήματα για κάλυψη ιδιωτικών μονάδων.”

ΜπακόπουλοςΣτην κάμερα του myagrinio.gr μίλησαν για την κατάσταση που επικρατεί στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, τόσο ο νευροχειρουργός Κώστας Μπακόπουλος, που είναι ο εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου, όσο και η Προϊσταμένη των νοσηλευτών της Μονάδας Ακριβή Νικολακοπούλου. “Δυστυχώς η Μονάδα λειτουργεί οριακά και με δεδομένη αυτή τη λειτουργία δεν μπορεί να στηρίξει μια εξωτερική μονάδα” αναφέρει ο Κ. Μπακόπουλος και προσθέτει με νόημα ότι “δίνοντας την έγκριση σημαίνει ότι έχεις σταθμίσει τα πράγματα και μπορείς να καλύψεις ιδιωτική μονάδα, τι θα πράξει όμως στην πραγματικότητα δεν το ξέρω…”

Νικολακοπούλου“Τεχνικά είμαστε άρτιοι, αλλά το έμψυχο δυναμικό της μονάδας “χολαίνει”…” αναφέρει η Ακριβή Νικολακοπούλου για τη λειτουργία της Μονάδας. “Στα χέρια των νοσηλευτών δεν κινδυνεύει κανένας ασθενής, αντίθετα κινδυνεύουν πλέον οι νοσηλευτές που είναι εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά” δηλώνει η Προϊσταμένη των νοσηλευτών που ωστόσο παραδέχεται ότι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν ανασφάλεια στους ασθενείς. Σχετικά με το ενδεχόμενο το νοσοκομείο να καλύψει ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης δηλώνει ότι γι΄ αυτό πρέπει να πάρουν θέση οι γιατροί, αλλά προσθέτει με νόημα “νοσηλευτικά οριακά καλύπτουμε τους δικούς μας αιμοκαθαρόμενους από εκεί και πέρα ρωτήστε τους γιατρούς και κάποιον με μέση νοημοσύνη για το αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο…”

Δείτε στο ρεπορτάζ της webtv του myagrinio.gr αναλυτικά τις δηλώσεις τους :