Ποια ήταν η διαχείριση του ΧΥΤΑ Στράτου έως τώρα

– Πρώτα έρχονταν τα σκουπίδια από το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο και ύστερα ο Σύνδεσμος αποφάσιζε
– Οι αριθμοί του ΧΥΤΑ – 2350 τόνοι έχουν έρθει στο ΧΥΤΑ – Τι γίνεται σήμερα

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει έρθει για τα καλά στο προσκήνιο με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μεταφοράς σκουπιδιών από τον Πύργο στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο αν και η Αιτωλοακαρνανία είναι μια από τις πρώτες περιοχές πανελλαδικά που χωροθέτησαν και κατασκεύασαν ΧΥΤΑ, η ανακίνηση του όλου ζητήματος αναδεικνύει την ανάγκη να γίνει ένας απολογισμός της λειτουργίας των ΧΥΤΑ, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η λειτουργία του ΧΥΤΑ Στράτου, που αρκετές έχει δεχθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν απορρίμματα από άλλες περιοχές και μάλιστα όπως αποκαλύπτει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr όχι πάντα μέσα από την πρέπουσες διαδικασίες. Κατά το παρελθόν ο ΧΥΤΑ Στράτου έχει αποδεχθεί αιτήματα για απορρόφηση απορριμμάτων από τους Δήμους Μεσολογγίου και Ναυπάκτου. Δυο φορές από το Μεσολόγγι λόγω έκτακτης ανάγκης δυο φορές (την μια λόγω πυρκαγιάς και την δεύτερη μέχρι της ολοκλήρωσης εργασιών κάλυψης απορριμματικού πεδίου) και μια φορά από το Δήμο Ναυπάκτου λόγω κορεσμού του κυττάρου στο ΧΥΤΑ Βλαχομαναδρας. Ο συνολικός όγκος που δέχθηκε ο ΧΥΤΑ ήταν 921,83 τόνοι για το 2011, ενώ το 2013 ο συνολικός όγκος απορριμμάτων ήταν 1.428,6 τόνοι. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι αποφάσεις του Συνδέσμου Διαχείρισης του ΧΥΤΑ παίρνονταν, αφού ξεκινούσε η εναπόθεσης των απορριμμάτων…

αποψη ΧΥΤΑ με άταφα απορρίμματα“Θεσμός” οι καθυστερημένες αποφάσεις
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΑγρίνιοCulture.gr σχετικά με τη εναπόθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου από το Δήμο Μεσολογγίου ξεκίνησε αρχικά στις 27/8/2011 και ολοκληρώθηκε στις 24/10/2011 με συνολικό όγκο απορριμμάτων 921,83 τόνους. Όμως η απόφαση του Συνδέσμου πάρθηκε στις 12/9/2011 σύμφωνα με το υπ’αριθμόν 4/2011 πρακτικού του Συνδέσμου, δηλαδή πρώτα άρχισε η διάθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου και μετά λήφθηκε απόφαση. Σε δεύτερη φάση από το Δήμο Μεσολογγίου η εναπόθεση ξεκίνησε στις 25/2/2012 και ολοκληρώθηκε στις 1/3/2013 με συνολικό όγκο απορριμμάτων 82,71 τόνους. Ωστόσο η απόφαση του Συνδέσμου ελήφθη στις 19/3/2013, δηλαδή 18 ολόκληρες μέρες, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Αναφορικά με τα σκουπίδια που ήρθαν στο ΧΥΤΑ Στράτου από τη Ναυπακτία, η διαδικασία ξεκίνησε στις 17/4/2013 και ολοκληρώθηκε στις 11/6/2013 με συνολικό όγκο απορριμμάτων τους 1.347,89 τόνους. Πάλι όμως η απόφαση του Συνδέσμου πάρθηκε σύμφωνα με το υπ’αριθμόν 4/2013 πρακτικού του Συνδέσμου καθυστερημένα στις 19/4/2013.

Τι γίνεται σήμερα
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΧΥΤΑ ο όγκος απορριμμάτων που μπορεί αυτός να δεχθεί είναι 56.000 τόνοι κάθε έτος, ήτοι 160 τόνοι ημερησίως. Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι ο ΧΥΤΑ δέχεται 36.000 έως 38.000 τόνους κατ΄ έτος και 100 περίπου τόνους ημερησίως. Επομένως τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης επιπλέον απορριμμάτων. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στα κύτταρα του ΧΥΤΑ Στράτου είναι η εξής: Το πρώτο κύτταρο έχει ήδη γεμίσει από το Μάιο του 2013, η επιφάνεια αποκατάστασής του είναι 10.500 m2 εκ των οποίων τα 7.750 m2 είναι αποκαταστημένα από την κοινοπραξία σύμφωνα και με τον διαγωνισμό. Ωστόσο απομένουν προς αποκατάσταση 2.750 m2 που είναι υποχρέωση του συνδέσμου, όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από το Σύνδεσμο για την αποκατάσταση του της επιφάνειας που του αναλογεί. Το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ, που είναι το μικρότερο από τα τρία κύτταρα του ΧΥΤΑ, αναμένεται να γεμίσει περί τα τέλη του έτους, ενώ το τρίτο κύτταρο, που είναι το μεγαλύτερο, έχει αναμενόμενο χρόνο ζωής τα τέσσερα με πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον όγκο απορριμμάτων που δέχεται κατ΄ έτος ο ΧΥΤΑ.