Η αντίδραση στο δήμο Αγρινίου για τις απειλές Λιατσή

Πρωτοφανές για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα, ένας δήμαρχος να απειλεί με ποινικές και αστικές ευθύνες ένα άλλον, με αφορμή ένα κυβερνητικό “εντέλλεσθε”. Ο δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής, μιλώντας στον Τύπο της Ηλείας έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι σκέφτεται να ζητήσει ο ίδιος τον καταλογισμό ποινικών και αστικών ευθυνών που προβλέπει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη μεταφορά 9.500 τόνων απορριμμάτων από την Ηλεία στην Αιτωλοακαρνανία στον υπεύθυνο για τη μη εφορμογή του κυβερνητικού “εντέλλεσθε”. Φυσικά όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα είναι απόρροια της διαχρονικής ανικανότητας του κράτους να επιβάλλει σε κάποιες τοπικές κοινωνίες να τηρήσουν τους κανόνες, που δεν άλλοι από τον εθνικό σχεδιασμό και τη ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική για τα απορρίμματα.

«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος», λένε στο δήμο Αγρινίου για το δήμαρχο Πύργου και θυμίζουν πως “Ο Λιατσής φέρει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην Ηλεία”
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Δήμαρχο Αγρινίου είπαν στον ΑγρίνιοCulture.gr, ο κ. Παπαναστασίου διερωτάται πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος που τη μια μέρα ευχαριστεί τους Αιτωλοακαρνάνες «μηδενός εξαιρουμένου», για την αλληλεγγύη και την εξαιρετική ευαισθησία που επέδειξαν στο θέμα των σκουπιδιών, την επομένη να απειλεί με «ποινικές και αστικές ευθύνες του Νόμου». Απαντούν δε στον κ. Λιατσή, ο οποίος αναρωτιέται «από πού αντλεί τη δύναμή του ο κ. Παπαναστασίου» ότι «η μόνη πηγή δύναμης για το Δήμαρχο Αγρινίου είναι η εντολή που έχει λάβει από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να τηρεί τη νομιμότητα και να προστατεύει τα συμφέροντά τους».

"Σκέφτομαι και την περίπτωση να κινηθώ και εγώ, βάση της παραγράφου 9 της απόφασης που αναφέρεται για ποινικές και αστικές ευθύνες στην περίπτωση μη εφαρμογής της." δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής.
“Σκέφτομαι και την περίπτωση να κινηθώ και εγώ, βάση της παραγράφου 9 της απόφασης που αναφέρεται για ποινικές και αστικές ευθύνες στην περίπτωση μη εφαρμογής της.” δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής.
Υπενθυμίζουν δε τα όσα έπραξε ο Δήμος Αγρινίου τον τελευταίο χρόνο ως έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης προς την Ηλεία για το θέμα των σκουπιδιών και τις προηγούμενες αποφάσεις της ΠΕΔ –της οποίας προΐσταται ο κ. Παπαναστασίου. Προσθέτοντας βεβαίως ότι από τότε- τον Μάρτιο του 2015- είχε καταστεί σαφές ότι «θα τους βοηθήσουμε και μετά θα πρέπει να αναλάβουν το πρόβλημά τους». Και επιπλέον το γεγονός ότι ο κ. Λιατσής, όντας επί χρόνια Δήμαρχος, φέρει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην Ηλεία και ως εκ τούτου «δεν πρέπει να πετάει τη μπάλα στην κερκίδα».«Όποιος σκορπάει τον καιρό, δεν τον ξαναμαζεύει» αλλά και «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος», προσθέτουν με νόημα.

«Τα αποφασίζομεν και διατάσσομεν ανήκουν σε άλλες σκοτεινές εποχές και όσοι ακόμα και σήμερα τα συνυπογράφουν είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση των πολιτών. Πολύ περισσότερο όταν τα τετελεσμένα αποτελούν προϊόντα ιδεοληψιών που χαρακτηρίζονται από αμφισβητούμενη νομιμότητα. Ας πάψουν κάποιοι να απειλούν με άνωθεν ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες κι ας καταλάβουν το σφάλμα τους έστω και τώρα. Ας καταλάβουν ότι οφείλουμε, επιτέλους, να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα μακριά και πέρα από λογικές που διέπονται από το πολιτικό κόστος και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Λογικές που το μόνο που καταφέρνουν είναι να «βάζουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί», συγκαλύπτοντας και άρα διαιωνίζοντας το ίδιο το πρόβλημα. «Λύσεις» οι οποίες επιβαρύνουν τους πολίτες, στη δεδομένη συγκυρία, όταν αυτοί είναι απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Υπενθυμίζεται επίσης, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι ευθύνη της κάθε πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, όπως είναι ευθύνη της και σε όλο σχεδόν τον ευρωπαϊκό χώρο. Και αυτό βεβαίως δεν αφορά στις τεχνικές λύσεις και μόνο, αλλά στις ευρύτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το μείζον και χρονίζον αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την καθημερινότητα των πολιτών, πρέπει να βρει μια οριστική, ριζική και αποτελεσματική λύση μόνον επί τη βάση ενός ολοκληρωμένου, κοινά αποδεκτού, βιώσιμου σχεδίου, ως αποτέλεσμα προηγούμενης διαβούλευσης με την Κοινωνία και τους Φορείς της. Και όχι με λαϊκισμούς οι οποίοι στηρίζονται στα πήλινα πόδια της μονοπώλησης της ευαισθησίας για την υγεία και μάλιστα αυτή των παιδιών», καταλήγουν.