Κανονισμός κοιμητηρίων : “Σκιά” ρουσφετιού βλέπει η αντιπολίτευση

Οι… κατηγορίες των τάφων και ο θεσμός του… “καντηλανάφτη”
Η ψήφιση του κανονισμού για τη λειτουργία των κοιμητηρίων αναβλήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Ωστόσο η συζήτηση που προηγήθηκε είχε αρκετό ενδιαφέρον και θα μπορούσε να συνοδευτεί από καφέ, παξιμαδάκια και κονιάκ…

Εκείνο που φυσικά ξεχώρισε ήταν η κριτική από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την πρόβλεψη του κανονισμού για δωρεάν ενταφιασμό στους τρόφιμους του Γηροκομείου Αγρινίου. Χαρακτηρίστηκε εν ολίγοις ρουσφετολογική πρόβλεψη, με την οποία η δημοτική αρχή “κλείνει το μάτι” στη διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου. Εντύπωση και αρκετά σχόλια επίσης προκάλεσε η κατηγοριοποίηση των τάφων σε κατηγορίες: Α΄, Β΄ και τους τάφους τριετούς ταφής… Επίσης συζήτηση έγινε για την πρόβλεψη οι κατασκευαστές των μνημάτων να προσκομίζουν εγγυητική επιστολή ύψους 500 ευρώ “για την αποκατάσταση ζημιών, που τυχόν θα προκληθούν από τις εργασίες και την απομάκρυνση των αχρήστων υλικών”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για την εισαγωγή του θεσμού του… “καντηλανάφτη”… Ο προτείνομενος κανονισμός εισηγείται ότι “Σε περίπτωση που δημότης, ιδιοκτήτης τάφου, αναθέσει την αφή καντηλιού ή τον καθαρισμό μνημείου με αμοιβή σε τρίτο πρόσωπο, ο αναθέτων θα πρέπει να το δηλώσει εκ των προτέρων εγγράφως στο Τμήμα Κοιμητηρίων. Ο ανάδοχος της εργασίας αυτής θα πρέπει να διαθέτει το κατά τον νόμο δικαίωμα εκτέλεσης της ανατεθείσης σε αυτόν εργασίας και είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις υποχρεώσεις του έναντι του νόμου. Ο Δήμος δύναται να παραχωρεί με δημοπρασία το δικαίωμα εκτέλεσης εργασίας εντός του Κοιμητηρίου της αφής καντηλιών και καθαρισμού μνημείων και τάφων σε ιδιώτες έναντι ετήσιας αποζημίωσης. Επίσης ο Δήμος δύναται να διαχωρίσει το Κοιμητήριο σε περιοχές τις οποίες θα διαθέσει το δικαίωμα αυτό.” Ποιος όμως έχει το κατά τον νόμο δικαίωμα εκτέλεσης της εργασίας αυτής;;; Κάπου εκεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος, αναρωτήθηκε αν θα πρέπει ο “καντηλανάφτης” να έχει τελειώσει κάποιο ΤΕΙ ή ΑΕΙ…

Τέλος αν και έγινε παραδεκτό πως η περιρέουσα ατμόσφαιρα συνηγορεί ότι υπάλληλοι του δήμου έχουν οικονομικές σχέσεις
με συγγενείς νεκρών (για το άναμμα καντηλιών), εργολάβους κηδειών, κατασκευαστών ταφικών μνημείων κτλ, ελέχθη ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις, γι΄αυτό και ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει τη σχετική απαγόρευση…

Αυτό που με ευκολία προκύπτει και από την αναβολή του θέματος είναι ότι ο δήμος Αγρινίου δυσκολεύτηκε να συντάξει ακόμη και ένα κανονισμό για τα κοιμητήρια… και επιπλέον έχει και μία “σκιά”…