“Ο Χωρέτες” τστο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων

Ο Ποντίων Αιτ/νίας ΄΄Δημ.Ψαθάς΄΄ προσκαλεί στην θεατρική παράσταση “Ο Χωρέτες” του Φίλωνα Κτενίδη, που θα γίνει το Σάββατο 28 Μαίου 2016 και ώρα 21:15 μ.μ. στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί το πρώτο εγχείρημα της θεατρικής ομάδας του συλλόγου.

χωρετεςΣκηνοθεσία: Μαρούση Γιούλη
Υπεύθυνοι θεατρικού : Σανδαλίδης Χάρης & Μάνου Έφη
Σκηνικά: Φερεντίνου Μαρία
Μακιγιάζ: Ταρκαζίκη Μαρία
Κομμώσεις: Μπλατζούκα – Ξανθοπούλου Μαρία
Ηρώων Πολυτεχνείου Και Πραΐδου (γωνία) Αγρίνιο
Ενδυματολογία: Καρανίκα Ελένη
Δραματουργική επεξεργασία: Μαρούση Γιούλη
ΠΑΙΖΟΥΝ
• Στύλον – Κοτταρίδης Απόστολος
• Δέσκαλον – Σανδαλίδης Χάρης
• Φρόσω – Παπαμάρκου Ποθητή
• Πότζιολον – Κολύδας Χαράλαμπος
• Παναγιώτα – Κανακίδη Κυριακή
• Χρηστάκης – Μιφλίδης Βαγγέλης
• Μαργαρίτα – Κονδυλοπούλου Ειρήνη
• Χωρικός – Κωσταράς Γιώργος
• Χορευτές – Βακράκου Εύη
– Τσελτσέ Μάγδα
– Σταυροπούλου Βίκη
– Χούση Μαρία
– Ιωσηφίδης Παναγιώτης
– Παπούλιας Ιωάννης

Είσοδος Ελεύθερη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Τα χρόνια 1922, 1923 και 1924, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, που κύματα προσφύγων από την Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο κατέκλυσαν την Ελλάδα, ο γηγενής πληθυσμός, παράλληλα με το Κράτος, έκανε και αυτός ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει τους άτυχους ξεριζωμένους αδελφούς. Η Πρόεδρος ενός Σωματείου ‘Προσφυγική Μέριμνα’ που συστήθηκε για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, χήρα, νέα και πλούσια, πάει σ’ ένα προσφυγικό χωριό για να δει και να καταγράψει τις ανάγκες των Προσφύγων. Εκεί γνωρίζεται μ’ ένα οικονομικά καλοστεκούμενο, γεροντοπαλίκαρο, πρόσφυγα από τον Πόντο, που μιλάει μόνο ποντιακά. Αναμεταξύ τους γεννιέται ένα αίσθημα που το κρύβει επιμελώς ο ένας από τον άλλον και χάρη στο οποίο υποβάλλεται ο καθένας στο βάσανο της εκμάθησης της διαλέκτου του άλλου. Ο συγγραφέας δημιουργεί σκηνές σπαρταριστές. Σατιρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, παρουσιάζει τύπους ζωντανούς και, το πιο σπουδαίο, αφήνει για τους μεταγενέστερους μια εικόνα της κατάστασης που δημιουργήθηκε στην πρώτη επαφή και στον πρώτο συγχρωτισμό που έγινε στην αρχή της προσφυγικής εγκατάστασης. Μεγάλο μέρος του διαλόγου γίνεται στη νεοελληνική, πράγμα που διευκολύνει τον μη Πόντιο θεατή να κατανοήσει, να χαρεί και να χειροκροτήσει τις σκηνές αυθόρμητου γέλιου που δημιουργεί ο Συγγραφέας.

Φίλωνας Κτενίδης
Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κρώμνη και το 1906 αποφοίτησε με Άριστα από το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Την περίοδο 1906- 1909 εργάστηκε ως λογιστής. Την ίδια περίοδο αρθρογραφούσε στην εφημερίδα “Εθνική Δράσις” της γενέτειράς του και το 1910 ανέλαβε διευθυντής δικής του εφημερίδας, της δεκαπενθήμερης “Επιθεώρησης”. Λίγο αργότερα απελάθηκε από τους Νεότουρκους και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας. Πολέμησε εθελοντικά με τον ελληνικό στρατό στην Ήπειρο και στη Μακεδονία, την περίοδο 1912-13. Το 1914-15 επέστρεψε στην Τραπεζούντα για να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του ως γιατρός και μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη (1916) έφυγε στον Καύκασο, όπου εργάστηκε ως στρατιωτικός γιατρός στο μεγαλύτερο ρωσικό στρατιωτικό νοσοκομείο στα Πλάτανα. Το 1922 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις εκλογές του 1935 εξελέγη βουλευτής Αθηνών με το συνδυασμό Συμπραττόντων Κυβερνητικών Κομμάτων συγκεντρώνοντας 71.531 ψήφους.Το 1938 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη συμπρωτεύουσα, όπου εργάστηκε ως γιατρός. Συνέγραψε 17 ποντιακά θεατρικά έργα.