Όλα στο τραπέζι Σκουρλέτη και αυτοδιοικητικών της Αιτωλοακαρνανίας

Στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Βαρεμένος και Μ.Τριανταφύλλου καθώς επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας, οι αντιπεριφερειάρχες Χρ. Σταρακά και Γ. Λύτρας, οι Δήμαρχοι Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος, Ναυπακτίας Τ. Λουκόπουλος, Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας, ο αντιδήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Θ. Στούπας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε εκπροσώπηση από τους δήμους Αμφιλοχίας και Ξηρομέρου.

Η συζήτηση του Π. Σκουρλέτη με τους αυτοδιοικητικούς περιστράφηκε κυρίως γύρω από τα σημαντικά προβλήματα στα θέματα υποδομών, σε θεσμικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης ενόψει νομοθέτησης από πλευράς Κυβέρνησης εντός του 2017. Τέθηκαν επίσης θέματα που έχουν να κάνουν με το Επιχειρηματικό Πάρκο που διεκδικούν ο δήμος Αγρινίου και το Επιμελητήριο στο Αγγελόκαστρο, τα αντισταθμιστικά από τον Εύηνο, το θέμα με την ελιά Καλαμών, η εκτροπή του Αχελώου, το ζήτημα των χρεών των ΔΕΥΑ, θέματα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία, καθώς η έλευση του φυσικού αερίου. Από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας τέθηκε το ζήτημα του ΒΙΟΠΑ στο Αγρίνιο, της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, καθώς και η εκτροπή του Αχελώου.δήμαρχοι Ο Απ. Κατσιφάρας ενημέρωσε τον Υπ. Εσωτερικών για την εξέλιξη του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, το σχέδιο της Περιφέρειας για την έλευση του φυσικού αερίου, καθώς για την δέσμευση χρημάτων στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγρίνιο. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου τόνισε την ανάγκη να λυθούν θεσμικά ζητήματα στον “Καλλικράτη” σχετικά την επικάλυψη αρμοδιοτήτων σε δήμους και Περιφέρειες, ενώ όσον αφορά τα θέματα υποδομών τόνισε την ανάγκη το κράτος να αντιληφθεί να διορθώσει λάθη του παρελθόντος, όπως η απομόνωση του Αγρινίου από την Ιόνια Οδό. “Ήρθε η ώρα επιτέλους να γίνουν έργα εκεί που για δεκαετίες δεν έγιναν” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως υπάρχουν θέματα απλά που λύνονται με μία υπογραφή φέρνοντας ως παράδειγμα πως ενάμιση χρόνο αναμένει την υπογραφή για την παραχώρηση της έκτασης στο Αγγελόκαστρο για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγγελόκαστρο. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου στάθηκε στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας και στο γεγονός πως ο δήμος του παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Τόνισε μάλιστα ότι αναμένει την υπογραφή από το ΥΠΟΜΕΔΙ των τεχνικών δελτίων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Ακόμη στάθηκε στις απειλές από πλευράς ΔΕΗ για διακοπή ρεύματος στα αντλιοστάσια του δήμου λόγω των χρεών της ΔΕΥΑΜ, ενώ έθεσε και το ζήτημα των εκτάσεων που παραμένουν αναξιοποίητες από την Κτηματική. Την απόγνωση των αυτοδιοικητικών στην καθυστέρηση της έγκρισης των πληρωμών των δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο μετέφερε στον Π. Σκουρλέτη ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, ενώ παράλληλα έθεσε το ζήτημα των αντισταθμιστικών από τον Εύηνο, ένα θέμα που τέθηκε και από τον δήμαρχο Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρα που στάθηκε στο γεγονός ότι πρέπει το κράτος να αναγνωρίσει στην πράξη την ορεινότητα κάποιων δήμων που πρέπει να τυγχάνουν ανάλογων επιχορηγήσεων σε θέματα πολιτικής προστασίας. Στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το φράγμα των Αχυρών στάθηκε ο αντιδήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Θ. Στούπας, ενώ πρόσθεσε πως ο άξονας Άκτιο – Αμβρακία και η καθυστέρησή του εμποδίζουν τα φιλόδοξα σχέδια της Fraport για το αεροδρόμιο του Ακτίου.

 photo P2033161_zps7rdos0dn.jpgΟι απαντήσεις Σκουρλέτη
“Προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου”
Ο Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει τους αυτοκινητοδρόμους και καταγράφει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Τάχθηκε υπέρ του Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγγελόκαστρο, που όπως είπε συμπίπτει με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα επιχειρηματικά πάρκα. Ακόμη στάθηκε στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός της προβλέπει στα επόμενα 4-5 χρόνια να αποκτήσουν φυσικό αέριο δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. Επανέλαβε πως είναι προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου, χαρακτήρισε μάλιστα εξαπάτηση των Θεσσαλών την μεγάλη ιδέα της εκτροπής που απέτρεψε να γίνουν μικρά έργα στην περιοχή και τόνισε πως έχει δρομολογηθεί η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των υδατικών διαμερισμάτων. Όσον αφορά της οφειλές των ΔΕΥΑ τόνισε πως το ΥΠΕΣ επεξεργάζεται λύση για ρύθμιση των οφειλών με διαγραφή μέρους των χρεών και εμπλοκή του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων. Ενώ για τα θεσμικά ζητήματα της αυτοδιοίηκησης τόνισε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα μέσα του 2017 να προχωρήσει με 5-6 μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις στον “Καλλικράτη” και χαρακτήρισε κίνηση εντυπωσιασμού από την ΚΕΔΕ της αποχώρησή της από το διάλογο για τον “Καλλικράτη”. Όσον αφορά το θέμα της ελιάς Καλαμών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος παρενέβη σημειώνοντας ότι υπάρχει η υπόσχεση της Κυβέρνησης πως το θέμα θα λυθεί.

Για το νερό του ΑιτωλικούΣύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους
Ο Υπ. Εσωτερικών για το θέμα του νερού του Αιτωλικού είχε και ξεχωριστή συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων σημειώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξει σύσκεψη με το δήμο, τους κατοίκους, το ΙΓΜΕ και τη Γενική Γραμματεία Υδάτων, ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή και οριστική λύση που θα δώσει πόσιμο νερό στου κατοίκους.