Διακριθέντες μαθητές του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου στο Άουσβιτς

Διακρίθηκαν σε διαγωνισμό βίντεο για τα παιδιά – θύματα του Ολοκαυτώματος

Οι μαθητές της Β΄ τάξης του 6ου Λυκείου Αγρινίου Τασούλης Γιώργος και Τσακαρδάνος Νίκος διακρίθηκαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Βίντεο με θέμα «Το Παιδί θύμα του Ολοκαυτώματος» της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος. Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτέλεσε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με ιδιαίτερη μνεία στα παιδιά που έπεσαν θύματα του Ολοκαυτώματος.

Στο πλαίσιο της διάκρισής τους στον διαγωνισμό, οι συγκεκριμένοι μαθητές του 6ου Λυκείου Αγρινίου και η επιβλέπουσα εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Πυρπύλη (ΠΕ02) συμμετείχαν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος που περιλάμβανε:
Α. προπαρασκευαστικό σεμινάριο για τους διακριθέντες μαθητές στο Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα, που περιλάμβανε-μεταξύ άλλων-προβολή εκπαιδευτικής ταινίας για το Ολοκαύτωμα, εισήγηση για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και προβολή προσωπικής μαρτυρίας Έλληνα επιζώντα του Ολοκαυτώματος (6/4/2017),
Β. εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία (25/4/2017-27/4/2017), και
Γ. απολογιστική συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όλων των συμμετεχόντων μαθητών και συζήτηση των μαθητών με τον Υπουργό Παιδείας κο Κώστα Γαβρόγλου, βράβευση των διακριθέντων μαθητών (3/5/2017).

Το βίντεο με το οποίο συμμετείχαν οι μαθητές της Β’ Τάξης του 6ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου στον διαγωνισμό “Το Παιδί Θύμα του Ολοκαυτώματος” και με το οποίο διακρίθηκαν σε αυτόν.

View post on imgur.com

Το στρατόπεδο του Άουσβιτς είχε έκταση 40 km2. Aποτελούνταν από 3 κύρια και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα. ήταν το μεγαλύτερο συγκρότημα στρατοπέδων της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Εκεί εκτοπίστηκαν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν(Εβραίοι, ρομά, σοβιετικοί αιχμάλωτοι, πολιτικοί κρατούμενοι κ.α.). Όταν ο σοβιετικός στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο βρίσκονταν εκεί περίπου 7.000 κρατούμενοι. Ακόμα βρέθηκαν χιλιάδες αντικείμενα που ανήκαν σε Εβραίους και άλλους κρατουμένους. Μερικούς μήνες μετά τη λήξη του πολέμου χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να επισκέπτονται το Άουσβιτς για να βρουν ίχνη των συγγενών τους. Το 1947 η πολωνική κυβέρνηση ψήφισε νόμο για να διατηρηθούν τα εδάφη και τα κτίρια του στρατοπέδου και ίδρυσε το Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Το 1979 το στρατόπεδο συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ διοικείται από το πολωνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς. Στόχος είναι η διατήρηση του Τόπου Μνήμης για τις μελλοντικές γενιές.