“Ανακάλυψε” συναίνεση στην Αιτωλοακαρνανία ο Φάμελλος και προχωρά με τη Μεσοχώρα

Ακόμη και ωμά ψέματα περί δήθεν συναίνεσης των Αιτωλοακαρνάνων στη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συνάντησή του την προηγούμενη εβδομάδα με τα μέλη του Δικτύου «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» ενόψει της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων που θα “ξεμπλοκάρει” τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας. Μάλιστα αύριο ο Σωκράτης Φάμελλος δίνει συνέντευξη τύπου για το θέμα, όπου θα ανακοινώσει την απόφαση για τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας.

Από την τελευταία συνάντηση του Σ. Φάμελλου με τη συντονιστική επιτροπή των φορέων της Αιτωλοακαρανανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου
Από την τελευταία συνάντηση του Σ. Φάμελλου με τη συντονιστική επιτροπή των φορέων της Αιτωλοακαρανανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου
Μέλη του Δικτύου «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» που παραβρέθηκαν στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr επιβεβαίωσαν πως ο Σ. Φάμελλος τους κάλεσε να εγκαταλείψουν το… “περιθώριο” -όπως είπε- και να συνταχθούν με το ευρύ μέτωπο που έχει σχηματιστεί και το οποίο κατά τον Σ. Φάμελλο περιλαμβάνει τους Θεσσαλούς αλλά και τους θεσμικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, υπέρ της λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικό έργο. Όμως ο Σ. Φάμελλος ουδεμία τέτοια συναίνεση έχει από την Αιτωλοακαρνανία και απλώς λέει ανερυθρίαστα ψέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα (29 Μαΐου 2017) το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου εξέδωσε ψήφισμα εκφράζοντας την αντίθεση του στην αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας κάνοντας μάλιστα λόγο για «μεθόδευση» που επιχειρεί η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα καλεί την κυβέρνηση, «να μην προχωρήσει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΣ της Μεσοχώρας, ως έργου «ανεξάρτητου» από την εκτροπή, πριν αναθεωρήσει τα Σχέδια Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, γιατί ούτε «ανεξάρτητο» είναι, ούτε μόνο ενεργειακό». Απεναντίας την καλεί «να προχωρήσει, ως οφείλει, στην σφράγιση της σήραγγας εκτροπής και την επαναφορά της λεκάνης απορροής του άνω ρου του Αχελώου στην φυσική και περιβαλλοντική κατάσταση προ της δημιουργίας των φραγμάτων στις θέσεις Συκιά και Μεσοχώρα».

Σε κάθε περίπτωση οι αυριανές ανακοινώσεις του Σ. Φάμελλου για τη Μεσοχώρα αναμένονται με ενδιαφέρον, ωστόσο θα πρέπει κανείς να έχει υπ’όψιν ότι βρίσκονται σε ισχύ με Υπουργική Απόφαση τα Σχέδια Υδατικών Διαμερισμάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, τα οποία επιτρέπουν την μεταφορά υδάτων του Αχελώου προς την Θεσσαλία με ανώτατο όριο τα 250 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως και επιπλέον πως σύμφωνα με τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας απόφαση του ΣτΕ αμφισβητεί τη δυνατότητα της εκ των υστέρων «νομιμοποίησης» περιβαλλοντικών όρων, με την προσαρμογή των σχεδίων διαχείρισης στα ήδη προγραμματισμένα και κατασκευασμένα έργα της εκτροπής.