Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» στη Ναύπακτο

Ο Δήμος Ναυπακτίας, στα πλαίσια της 447ης Επετείου της Ναυμαχίας Ναυπάκτου φιλοξενεί την μουσικοθεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου στο Λιμάνι, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 με ώρα έναρξης 8 μ.μ.
Το σχήμα «Άτροπον» με 6 μουσικούς, 2 ηθοποιοί και ένας σκηνογράφος, ξετυλίγουν το κουβάρι μιας από τις ωραιότερες ιστορίες της κρητικής λογοτεχνίας της Αναγέννησης, με σκηνοθεσία, διασκευή κειμένων και στίχους σε ορισμένα τραγούδια από την Ευσταθία Γρέντζελου, μουσική επιμέλεια, σύνθεση πρωτότυπης μουσικής και διασκευές από τον Γιώργο Αθανασόπουλο.
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Η ιδιαίτερη προσέγγιση του έργου συνδέει τρεις τέχνες επί σκηνής, τη μουσική, την υποκριτική και τα εικαστικά. Τα στοιχεία αυτά «συνδιαλέγονται» άψογα με τη διατήρηση του ιδιώματος και της φόρμας του ποιητικού κειμένου, η οποία αποδίδεται με ευαισθησία από τους ηθοποιούς, ενώ στα τραγούδια διατηρείται ο έμμετρος λόγος του Β. Κορνάρου, παράλληλα με τη στιχουργική δημιουργία της Ευσταθίας Γρέντζελου. Ο διάλογος ανάμεσα στο λόγο και τη μουσική μαζί με τις εικαστικές συνθέσεις τόσο επί σκηνής, όσο και σε προβολή, συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό.
Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα αγαπιούνται με πάθος και αποφασίζουν να παραμείνουν ενωμένοι, κόντρα στην απαγόρευση του βασιλιά πατέρα της, λόγω της διαφορετικής κοινωνικής τους τάξης. Οι δυο τους αψηφούν την εξορία και τη φυλακή και όσα ακόμη φέρουν στο δρόμο τους του κύκλου τα γυρίσματα, μένοντας πιστοί στον όρκο για αιώνια αγάπη…
Το έμμετρο μυθιστόρημα του Β. Κορνάρου, φεγγοβολεί το πάθος του έρωτα και της παλικαριάς, της φιλίας και της αφοσίωσης… συνταιριάζοντας την ορμή του μεσαιωνικού καιρού με το μεθύσι των καιρών της Αναγέννησης…
Συντελεστές :
Σκηνοθεσία, διασκευή κειμένου : Ευσταθία Γρέντζελου
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής, διασκευές : Γιώργος Αθανασόπουλος
Εικαστική παρέμβαση-κατασκευές : Βασίλης Ραμμόπουλος
Φωτισμοί :Κώστας Σύρος
Παίζουν οι ηθοποιοί : Πάνος Νάκος & Πηνελόπη Σέρβου
Το μουσικό σχήμα «Άτροπον» αποτελούν :
Ευσταθία Γρέντζελου : φωνή
Γιώργος Αθανασόπουλος : λύρα, λαούτο, φωνή
Φιφή Αλεξοπούλου : τσέλο
Παναγιώτης Κατσικλής : κανονάκι
Παναγιώτης Καραγεώργος : ούτι
Μάκης Φεγγούλης : κρουστά
Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου, με ελεύθερη είσοδο.