Οι πρώτες αντιδράσεις στο νέο σχεδιασμό των ιχθυοκαλλιεργειών

Οι πρώτες αντιδράσεις άρχισαν να καταγράφονται στο σχεδιασμό που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι γνωστό δε ότι πρωταθλήτρια σε παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείου είναι η Αιτωλοακαρνανία και είναι φυσικό πολλοί να βλέπουν κριτικά το νέο πλαίσιο που προβλέπει εγκαταστάσεις-μαμούθ ιχθυοκαλλιεργειών, αφήνει περιθώριο ν’ αναπτυχθούν σε έκταση έως 100 στρεμμάτων, και μάλιστα χωρίς περιορισμό δυναμικότητας για την ιχθυοφόρτιση.

Η πρώτη αντίδραση έρχεται από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας που χαρακτηρίζει πραξικόπημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ παραμονές αλλαγής της κυβέρνησης, με την δημοσίευση στο ΦΕΚ του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, με την συνυπογραφή δύο Υπουργών (Γ. Παπακωνσταντίνου – Ν. Σηφουνάκης), αποτελεί πραξικοπηματική ενέργεια που υπηρετεί μονομερώς και ξεκάθαρα τα συμφέροντα των ιχθυοκαλλιεργητών. Σε ανακοίνωσή της λοιπόν επισημαίνει ότι:
1.Έγινε θεσμοθέτησή του χωρίς τη γνωμοδότηση του καθ’ ύλην αρμόδιου Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
2.Δημιουργούνται ζητήματα νομιμότητας της όλης διαδικασίας πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.
3.Έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τους παράκτιους αλιείς με σκοπό να τους αφανίσει.
4.Τινάζει στον αέρα κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές αλλά και αναπτυσσόμενες όπως οι δυτικές ακτές της Αιτωλ/νίας και η περιοχή των νησιών Καλάμου και Καστού Λευκάδας.
5.Επιβαρύνει και εξοντώνει ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές όπως οι Εχινάδες Νήσοι και ο Αμβρακικός Κόλπος, κάνοντας επί της ουσίας “συστάσεις” και μη θέτοντας ουσιαστικές απαγορεύσεις για την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών.
6.Με την χωροθέτηση Π.Α.Υ. σε μισθωμένες εκτάσεις 100 θαλάσσιων στρεμμάτων, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για ύπαρξη θαλάσσιων νεκροταφείων με ταυτόχρονο αποκλεισμό κάθε άλλης παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας (παράκτια αλιείας, τουρισμός κ.λπ.).
7.Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι «ο έχων πληρώνει και κάνει ό,τι γουστάρει»! Επ’ αυτού δεν πρέπει να υπάρχει καμία αντίρρηση. Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος είναι πιθανόν να γνωρίζει πολύ περισσότερα καθώς και οι Σύνδεσμοι των ιχθυοκαλλιεργητών που πληρώνουν αδρά “μελετητές” να πουν αυτά που τους βολεύουν.
8.Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ για μια ακόμα φορά σε τίνος τσέπες θα πάνε…

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας ζητά να ανακληθεί άμεσα η σχετική ΚΥΑ για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες και προτείνει μεταξύ άλλων να σταματήσει κάθε διαδικασία χωροθέτησης στις δυτικές ακτές Αιτωλ/νίας που έχουν ιδιαίτερη δυναμική στον τομέα του τουρισμού και να απαγορευθούν εντελώς νέες μονάδες στον Αμβρακικό Κόλπο και στις Εχινάδες Νήσους και να μεταφερθούν οι υφιστάμενες σε περιοχές που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα.