«Εν έργω ανάπτυξις»- H εκδήλωση της Γέφυρας Α.Ε. στο Forum Ανάπτυξης 2011

Σημαντικά τουριστικά οφέλη μπορεί να επιφέρει η σύνδεση του πολιτισμού, με την οικολογία, τη βιοποικιλότητα και τις εναλλακτικές διαδρομές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας καθώς επίσης και η συνεργασία φορέων που στοχεύουν στο να αναδειχθούν οι ομορφιές της περιοχής μας.

Μία πρώτη προσπάθεια για να ανιχνευτούν οι προθέσεις για μια συντονισμένη συνεισφορά προς τις κινήσεις πολιτών που παράγουν κοινωνικό αναπτυξιακό έργο, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έγινε με πρωτοβουλία της «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» με τη διοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο «Εν Έργω Ανάπτυξις», στο πλαίσιο του «Forum Ανάπτυξης 2011 – 14ο Money Show Πάτρας», το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

Στόχος της «ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΕ», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής Επικοινωνίας, Γιάννης Φρέρης ήταν να γίνει μία συνάντηση με εκπροσώπους φορέων της Πάτρας και της Ναυπάκτου και να γίνει μία προσέγγιση στα έργα που θα μπορούσαν να γίνουν με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, αναδεικνύοντας την δύναμη της συνέργειας με στόχο το μέλλον.

«Επιλέξαμε φέτος να αφιερώσουμε την παρουσία μας στο Forum Ανάπτυξης σε ανθρώπους που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τον εταιρικό πολίτη που λέγεται «Γέφυρα ΑΕ». Είμαστε μία εταιρεία που σκεφτόμαστε και δρούμε σαν ένας συνειδητός, υπεύθυνος και ενεργός πολίτης. Στεκόμαστε δίπλα στους ενεργούς πολίτες, με ανθρώπους που παράγουν κυρίως έργο και όχι λόγο και όταν παράγουν λόγο το πράττουν για να δεσμευτούν. Στην παρούσα περίοδο βιώνουμε ότι την αντιδιαστολή ανάμεσα στην παραγωγή έργου με κόστος και αποτέλεσμα και την παραγωγή (απλώς και μόνο) λόγου χωρίς κόστος, αλλά ούτε αποτέλεσμα», ανέφερε στον χαιρετισμό του, ο κ. Φρέρης, τονίζοντας πως στόχος του είναι να έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια.

Ενδιαφέρουσες ήσαν οι εισηγήσεις που πραγματοποίησαν οι ομιλητές, οι οποίοι παρουσίασαν τις δράσεις και τους σκοπούς τους.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Νίκος Κορδόσης, ο οποίος μίλησε για το Πολιτιστικό Κέντρο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», που λειτουργεί στο Μεσολόγγι και έχει κερδίσει με τις πρωτοποριακές πολιτιστικές του δράσεις, με το πέρασμα των χρόνων, μεγάλη επισκεψιμότητα ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Η Νένα Μαυρομμάτη (υπεύθυνη του CultureNet – Ναύπακτος) ανέφερε πως στόχος τους είναι η καινοτομία στην προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος, στην τουριστική προβολή και ενημέρωση, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής. Παρουσίασε προτάσεις που έχουν υλοποιηθεί και έχουν ζωντανέψει χώρους πολιτισμού με πρωτοποριακό τρόπο και με στόχο την εξωστρέφεια.

Ο Τάσος Ξύδης, μέλος της ΜΚΟ «Πράσινο-Μπλε» – Ναύπακτος, αναφέρθηκε στο έργο που υλοποιείται τόσο με το περιοδικό «Πράσινο Μπλε» που εκδίδεται και απευθύνεται σε μαθητές, όσο και με άλλες πρωτοβουλίες που βασίζονται στην ενεργοποίηση του πληθυσμού για την υλοποίηση έργων κοινής ωφελείας όπως βάψιμο των σχολείων, πρόγραμμα για δωρεάν ιατρικό έλεγχο σε 820 μαθητές, αλλά και στη διοργάνωση του 1ου Ποδηλατικού Αγώνα στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας με μεγάλη επιτυχία.

«Να σχεδιάσουμε δράσεις και συνεργασίες για να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα προς όφελος της Δυτ. Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Η Αλεξία Παληού, γραμματέας του Δ.Σ. «Πολιτιστικές Διαδρομές» – Ναύπακτος) έκανε μία σφαιρική παρουσίαση του έργου του Συλλόγου στη 17χρονη διαδρομή του και δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των φορέων για συνεργασία.

Ο Βασίλης Καψαμπέλης και ο Κώστας Κακούρας, υπεύθυνοι του portal «ΝΑΥΠΑΤΡΟΣ» (www.nafpatros.com), τόνισαν πως στόχος τους είναι να αναδείξουν τέτοιες πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό, την οικολογία, ζητήματα που αγγίξουν την κοινωνία, θέλοντας να μείνουν μακριά από την πολιτική. «Θα πρέπει να μπει τέλος στην μεμψιμοιρία, να δημιουργηθεί ένας αναπτυξιακός ακτιβισμός με τη συμμετοχή ντόπιων πολιτών. Είμαστε ανοικτοί για συνεργασία με όλους τους φορείς», είπε ο Β. Καψαμπέλης.

Ο Γιώργος Σάρλης, από την ομάδα «Patrinistas», αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ενεργών πολιτών της Πάτρας που θέλουν να κάνουν πιο όμορφη την πόλη τους, συμμετέχοντας ενεργά είτε καθαρίζοντας τις πλατείες, είτε φυτεύοντας δένδρα κ.ά. Τόνισε πως η οργάνωση είναι υπέρ των συνεργασιών των φορέων με στόχο να ενεργοποιηθούν περισσότεροι πολίτες, προσφέροντας εθελοντικό έργο προς όφελος της κοινωνίας μας.

Ο Βασίλης Ταλούκας, από τους «Πολίτες Εν Δράσει», ανέφερε πως «δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε το κράτος αλλά να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες». Η δράση τους συνίσταται σε παρεμβάσεις ανθρωπιστικές (αιμοδοσία, συλλογή ρούχων και τροφίμων για όσους έχουν ανάγκη, συλλογή Η/Υ για τα σχολεία, κ.α.) αλλά και σε δράσεις για τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Ο Γιώργος Κανέλλης, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, παρουσίασε συνοπτικά το έργο της Κίνησης και τους στόχους τους που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος (παρεμβάσεις για τη Στροφυλιά – Κοτύχι, το Παναχαϊκό, το Δασύλλιο, για τα σκουπίδια) και στην ανάδειξη των οικοτουριστικών δράσεων.

«Δίνουμε αγώνα για να πείσουμε τις Αρχές και τους πολίτες να προστατεύσουν το περιβάλλον. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης του οικοτουρισμού αλλά με προϋποθέσεις. Θέλουμε μα προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο χωρίς να αποκλείσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει ο οικοτουρισμός», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πρότεινε μάλιστα να σχεδιαστεί ένας χάρτης δυνατοτήτων όσων θέλουν να επισκεφθούν την Πάτρα και τη Ναύπακτο, αναδεικνύοντας την ιστορία, τον πολιτισμό, το φυσικό της πλούτο.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο Ανδρέας Τσιλίρας (εκδότης της εφημερίδας “ΤΕΤΑΡΤΟ” στην Πάτρα), ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και την παρακολούθησαν εκτός των άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδος, Κώστας Παπακωνσταντίνου, η αντιδήμαρχος Εθελοντισμού Πάτρας, Μαρία Ρούβαλη Ανδρικοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Πολίτης, ο καθηγητής Διοίκησης Επιχείρησης του Παν/μίου Πατρών, Αθανάσιος Μπέλλας, κ.ά.