Αντιδρούν στις παρακρατήσεις των αγροτικών επιδοτήσεων

Oι παρακρατήσεις των αγροτικών επιδοτήσεων έχουν φέρει αναβρασμό στην τάξη των αγροτών. Πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένεται να ταχθούν δυναμικά απέναντι σε αυτή τη ρύθμιση. Ήδη η γραμματεία της ΠΑΣΥ του νομού Αιτ/νιας αντιδρά με ανακοίνωσή της και καλεί σε συνέντευξη τύπου που θα δώσει στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου την Κυριακή 27-11-2011 και ώρα 12:30, όπου θα ανακοινωθεί η αγωνιστική στάση της.

Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλλων αναφέρει:

Σε αναβρασμό βρίσκονται χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά που απειλούνται με οικονομική κατάρρευση εξαιτίας των επανωτών χαρατσιών που επιβάλλονται. Δεν έφτανε το τελευταίο χαράτσι της ΔΕΗ που επιβάλλεται ακόμη σε αγροτικές αποθήκες και μαντριά, γίνεται τώρα και επιχείρηση αρπαγής των αγροτικών επιδοτήσεων, προκειμένου να εισπράξει η κυβέρνηση το χαράτσι των διογκωμένων ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, που δεν μπορούν να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.
Οπως καταγγέλλουν οι αγρότες, η Αγροτική Τράπεζα προχωρεί σε παρακρατήσεις από την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης που καταβάλλει στους δικαιούχους, ώστε να… ξοφλήσουν τις οφειλές τους για τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, τα οποία έχουν εκτοξευτεί στα ύψη με τον τελευταίο νόμο για τον ΕΛΓΑ που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η ενέργεια της Αγροτικής Τράπεζας – που, προφανώς, γίνεται κατόπιν κυβερνητικής εντολής – εκτός από αντιαγροτική και αυθαίρετη, είναι και παράνομη, καθώς οι κοινοτικοί κανονισμοί, σαφώς και κατηγορηματικώς, δεν επιτρέπουν παρακρατήσεις από τις αγροτικές επιδοτήσεις για την απόδοση οφειλών.
Αυτό σημαίνει ότι παρακρατεί παράνομα και καταχρηστικά μέρος της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται κάθε αγρότης, αν και στο άρθρο 28 του κανονισμού 1782/2003 του Συμβουλίου αναφέρεται σαφώς ότι οι ενισχύσεις στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους.
Επίσης, από ορισμένες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών – μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ, με την ανοχή και της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να παραλάβουν από τους Ελληνες αγρότες τις αιτήσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους, απαιτούν εκβιαστικά την καταβολή ποσού που κυμαίνεται από 10 έως 150 ευρώ για κάθε αίτηση και ανάλογα με το ύψος των επιδοτήσεων που δικαιούνται.