Νομική συμπαράσταση για το χαράτσι αποφάσισε ο δήμος Αγρινίου – Δυσαρεστημένοι οι φορείς

Ενδιαφέρουσα θα ήταν η συζήτηση σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, αν γίνονταν πριν 15-20 ημέρες. Η συζήτηση έχασε το νόημά της, αφού ακόμα και η Κομισιόν, πρωτεργάτης της μνημονιακής πολιτικής, δια του Επιτρόπου για θέματα ενέργειας κ. Oettinger απαντά πως δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα.

Όσον αφορά τη συζήτηση στο ΔΣ Αγρινίου, αυτή διεξάχθηκε με την παρουσία αρκετών πολιτών μετά το κάλεσμα του συντονιστικού των φορέων του δήμου Αγρινίου και όπως θα δείτε και παρακάτω, η διαφωνία μεταξύ της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης με τους εκπροσώπους των φορέων είχε να κάνει με το ποιος θα καθορίσει ποιος είναι τόσο φτωχός, ώστε να μην μπορεί να πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ. Το δημοτικό συμβούλιο πάντως αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη νομική βοήθεια του δήμου σε όσους συνδημότες μας την έχουν ανάγκη, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. Και καλεί το υπουργείο Οικονομικών να απαλλάξει από το τέλος τους αποδεδειγμένα αδυνατούντες να πληρώσουν συμπολίτες μας και να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όσους για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας δεν καταβάλουν το τέλος ακινήτων. Επίσης, θεωρεί αναγκαίο να εξαιρεθούν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, εμβαδού έως 80 τ.μ.

Τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός λέγοντας πως από τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττονται τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τόνισε πως για πολλούς θέτουν θέμα επιβίωσης. Αναφέρθηκε διεξοδικά σε μια σειρά κοινωνικών πολιτικών που ο δήμος Αγρινίου έχει εφαρμόσει από το 2008 και αναφορικά με το χαράτσι έκανε λόγο για συντεταγμένη λύση, χαρακτήρισε κοινωνικό αγαθό το ρεύμα και τόνισε πως πρέπει να πληρώσουν όσοι κέρδισαν την υπεραξία του πλούτου που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Η πρόταση του Π. Μοσχολιού ήταν ο δήμος σε συνεργασία με το δικηγορικό συλλόγου (που με επιστολή του στο προεδρείο του Σώματος δήλωνε τη συμπαράστασή του και την προθυμία του να συνδράμει στη νομική κάλυψη των δημοτών) να προσφέρει στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες μόνο τη νομική του κάλυψη.

Ο Δημήτρης Σταμάτης από την μείζονα αντιπολίτευση αρχικά ζήτησε να τεθεί και το αίτημα (της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών Αγρινίου) για να σταματήσουν οι διακοπές υδροδότησης. Η απάντηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής είναι ότι ούτε το νερό κόβεται, ούτε προβλέπεται από το νόμο η χρηματοδότηση της ΔΕΥΑ για τέτοιους σκοπούς και επομένως η όποια απόφαση του δήμου θα ήταν άκυρη. Αναφορικά με το χαράτσι ο κ. Σταμάτης χαρακτήρισε μη πρόταση την πρόταση του Π. Μοσχολιού και είπε πως η δημοτική αρχή ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για όσα κάνει το κράτος κάνοντας τον απολογισμό του έως τώρα έργου της. Και ανάλωσε μέρος της ομιλίας του επιχειρώντας να συνδέσει με το θέμα την στάση της ΔΕΗ …να μην αποδίδει αντισταθμιστικά οφέλη στην Αιτωλοακαρνανία (!!) και τη ….δικαίωση του Καραμανλή που ήθελε να πάρει μέτρα και δεν τον αφήνανε(!!!!)

Ο Βασίλης Νικάκης χαρακτήρισε το χαράτσι ελεεινό εκβιασμό των πολιτών, άδικο μέτρο που εξαιρεί τις βιομηχανίες και τόνισε πως το κράτος θα μπορούσε να βάλει φόρους όχι όμως μέσω της ΔΕΗ. Η πρόταση του κ. Νικάκη ήταν να στηριχθεί κάθε δημότης που είτε αδυνατεί , είτε δεν θέλει να πληρώσει το χαράτσι και ζήτησε να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες του δήμου (νομικές και ηλεκτρολογικές) για τη στήριξη των δημοτών που θα υποστούν τις συνέπειες από τη διακοπή του ρεύματος, υπονοώντας την επανασύνδεση του ρεύματος από δημοτικές υπηρεσίες. Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Νικάκη στο Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου «κατανοώ την προσπάθειά του να στηρίξει τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση που ήταν όμως στους αγώνες για τους άλλους φόρους; Που είναι τώρα; Γιατί είναι απών από τη σημερινή συνεδρίαση;» αναρωτήθηκε με νόημα.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο του συντονιστικού των φορέων κ. Παναγιώτη Μπεσίνη που τόνισε πως το αίτημα των φορέων είναι λαϊκή απαίτηση και σημείωσε πως η όποια απόφαση του δήμου δεν είναι πρωτοποριακή, αφού οι εξελίξεις τον έχουν προλάβει, αναφερόμενος στη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα. Με δεικτικό ύφος ο κ. Μπεσίνης είπε απευθυνόμενος στο σώμα «είχαμε την αίσθηση πως απευθυνόμαστε σε δημοτικούς συμβούλους του Αγρινίου και όχι της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού. Εκεί θα μπορούσες να ζητήσεις κριτήρια και αποδείξεις, στο Αγρίνιο κανείς δεν μπορεί να πληρώσει…». «Ο χειμαζόμενος λαός» συνέχισε ο κ. Μπεσίνης «δεν είναι εξαιρέσεις (βάλλοντας κατά της αναφοράς για εξαίρεσεις και συμπαράσταση μόνο στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες)» και έκλεισε την ομιλία του καταχειροκροτούμενος από τους πολίτες που παραβρέθηκαν ζητώντας τη διοικητική και νομική αρωγή του δήμους σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες.
Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις πολιτών πολλές από τις οποίες εξέφραζαν την αγωνία του κόσμου και δυστυχώς μερικές με φωνές, κραυγές, αποδοκιμασίες και αλλά θεατρινισμό. Δυστυχώς στη συνεδρίαση, που σε αυτό το σημείο ήταν έντονη και με αντεγκλήσεις, είχαμε και την αήθη επίθεση πολίτη κατά δημοσιογράφου, που όμως με την παρέμβαση όμως των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα…

Κατόπιν το λόγο πήραν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετών εξ αυτών κοινός τόπος ήταν πως όλοι μας είμαστε κομμάτι του ίδιου κοινωνικού ιστού, ωστόσο στις τοποθετήσεις συμβούλων υπήρξαν ουκ ολίγες γενικότητες και θεωρίες κενές περιεχομένου, που λογικό ήταν να επιφέρουν τη δυσαρέσκεια του ακροατηρίου όχι όμως και τα ειρωνικά χειροκροτήματα, τις αποδοκιμασίες και τις συνεχείς διακοπές.
Στις δευτερολογίες τους οι επικεφαλείς των παρατάξεων επανέλαβαν τις προτάσεις τους με τον Δ. Σταμάτη να ξεκαθαρίζει πως η πρόταση του είναι ο δήμος να δείξει την ενιαία νομική υποστήριξη σε όλους όσους καταφύγουν στα δικαστήρια, ο δήμος να στείλει εξώδικο στη ΔΕΗ ζητώντας να μην κόψει το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι, να προβεί σε διαμαρτυρία στο αρμόδιο υπουργείο, να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ και με υπόμνημα στην Εισαγγελία Αγρινίου να εφιστά την προσοχή σε τυχόν βλάβες υποστούν πολίτες από την διακοπή του ρεύματος. Ο κ. Μοσχολιός αναρωτήθηκε ποια αριστερή πολιτική λέει ότι δεν πρέπει να πληρώνουν οι πλούσιοι σημειώνοντας πως ο ίδιος λέει την αλήθεια χωρίς να παριστά τον τζάμπα μάγκα. Ο κ. Νικάκης είπε πως αυτά που λέει ο δήμος είναι ασπιρίνες σε καρκινοπαθείς , ενώ εντύπωση προκάλεσε η στάση του κ. Σταμάτη στο τέλος να πει πως δεν μπορούμε να αντιγράψουμε την ανάλογη απόφαση της Πάτρας, ούτε δικαιούμαστε να παροτρύνουμε τους πολίτες να παρανομούν.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια «διαδικασία» που κατά τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Γρίνο “συγχωνεύτηκαν” οι προτάσεις της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης μαζί με το αίτημα των φορέων, όπως οι ίδιοι το εννόησαν, και μαζί με την πρόταση Νικάκη τέθηκαν σε ψηφοφορία. Η διαφωνία των φορέων όπως εκφράστηκε ήταν ότι το αίτημά τους ήταν «για νομική συμπαράσταση σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν», εννοείται για τους φορείς «σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν» κατά δήλωση των ίδιων των πολιτών, και όχι μόνο για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Αντίθετα το δημοτικό συμβούλιο έκρινε πως μόνο οι πολύτεκνοι και τα ΑμεΑ αδυνατούν να πληρώσουν….

Ρεπορτάζ Δημήτρης Παπαδάκης

Βίντεο απο τη συγκέντρωση των φορέων του Αγρινίου έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου:

[youtube width=”450″ height=”344″]http://www.youtube.com/watch?v=lfUspHJLwUI[/youtube]

Αναλυτικά η απόφαση του δήμου Αγρινίου για το χαράτσι:
Σε μια περίοδο βαρύτατης οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου:
• Θεωρεί άδικη την οριζόντια επιβολή φόρων και τελών, όπως το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
• Τονίζει με έμφαση ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να εισπράττει τους φόρους που απορρέουν από την εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, με την απαιτούμενη συμμετοχή των εχόντων και κατεχόντων στα φορολογικά βάρη, και όχι να καταφεύγει στην οριζόντια επιβολή τελών που πλήττει ιδιαίτερα τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και οδηγεί τμήματα της κοινωνίας μας, ιδίως άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε ακόμη δυσμενέστερη κατάσταση. Η είσπραξη αυτή πρέπει να γίνεται μέσω των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, γιατί το ρεύμα είναι κοινωνική παροχή που δεν μπορεί να συσχετίζεται με την καταβολή ή όχι φόρων εισοδήματος ή περιουσίας.
• Καλεί το υπουργείο Οικονομικών να απαλλάξει από το τέλος τους αποδεδειγμένα αδυνατούντες να πληρώσουν συμπολίτες μας και να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όσους για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας δεν καταβάλουν το τέλος ακινήτων. Επίσης, θεωρεί αναγκαίο να εξαιρεθούν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, εμβαδού έως 80 τ.μ. και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος.
• Δηλώνει ότι, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου, θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες παροχής νομικής βοήθειας σε όσους συνδημότες μας την έχουν ανάγκη, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας.
• Επισημαίνει την αναγκαία διάκριση ανάμεσα στους αδυνατούντες συμπολίτες μας και στους έχοντες και κατέχοντες που τυχόν επιλέγουν να μην πληρώσουν το τέλος ακινήτων.
Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, επαναβεβαιώνει την απόφασή του να συνεχίσει και να ενδυναμώσει την ασκούμενη κοινωνική πολιτική του Δήμου, ώστε να στηρίξει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας, τα οποία δοκιμάζονται περισσότερο στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.