Με ρυθμούς χελώνας η αποκατάσταση των σεισμποπλήκτων της Δυτικής Ελλάδας

Την ώρα που το Ταμείο Μολυβιάτη για τους πυρόπληκτους το “έφαγε” ο προϋπολογισμός και το χρέος η κατάσταση όσο αφορά την αποκατάσταση των σεισμποπλήκτων της Δυτικής Ελλάδας παραμένει προβληματική καθώς οι απαρραίτητες πιστώσεις ζητούνται εναγωνίως χωρίς να βρίσκονται.

Η πορεία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων της Δυτικής Ελλάδας, όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί, είναι η εξής:
– Το συνολικό ποσό που έχει χορηγηθεί για επισκευές και ανακατασκευές στους σεισμόπληκτους Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας είναι 61.740.796 ευρώ ενώ η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων – Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Αχαΐας έχει εγκρίνει άλλα 19.409,309 ευρώ τα οποία δεν έχουν διατεθεί στους δικαιούχους εξαιτίας έλλειψης πιστώσεων.

– Επίσης, το ποσό που έχει εγκριθεί από την ίδια Υπηρεσία για την καταβολή των δεύτερων δόσεων επισκευών και των δεύτερων και τρίτων δόσεων ανακατασκευών και το οποίο θα πιστοποιηθεί με την πρόοδο των εργασιών, ανέρχεται περίπου στα 71.500.000 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το ποσό που έχει εγκριθεί μέχρι και σήμερα με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμοπλήκτων μόνο στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία, εκτιμάται στα 152.650.105 ευρώ.

– Για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας το ποσό που έως τώρα έχει διατεθεί είναι 37.410.331 ευρώ ενώ έχουν πιστοποιηθεί – εγκριθεί πρόσθετες δαπάνες ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί εξαιτίας έλλειψης πιστώσεων.

-Με βάση τις αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, με τις οποίες οριοθετήθηκαν οι σεισμόπληκτες περιοχές η προκαλούμενη δαπάνη ανέρχεται σε συνολικά 180.000.000 ευρώ για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας ενώ έχει εγκριθεί στην ΣΑΕ 2008ΣΕ06900017 ποσό μόνο 125.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων από τον ΤΑΣ Αχαΐας και τον ΤΑΠ Ηλείας.

Επομένως καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως η αύξηση του προϋπολογισμού των διατιθέμενων πιστώσεων για την δωρεάν κρατική αρωγή στους σεισμόπληκτους της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και η επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους είναι επικτακτική ανάγκη. Αυτό ζήτησε με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας από τον Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκη Βορίδη.