Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε σχολεία του Δήμου Αγρινίου

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με το ΔΙΚΤΥΟ “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS”, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Δράση για το Κλίμα», που αφορά στο ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και Εξοικονόμησης Ενέργειας και «Watersave- Εξοικονόμηση Νερού στο Σχολείο», πραγματοποίησε Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα σχολεία του Δήμου Αγρινίου.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, που διήρκεσε μία εβδομάδα 5 έως 9 Δεκεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε σε 5 δημοτικά και 5 γυμνάσια του Δήμου Αγρινίου. Συνολικά, εκπαιδευτήκαν 567 μαθητές.

Οι μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων του Δήμου Αγρινίου, μέσω της εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα δύο πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν στην εξοικονόμηση νερού και στην κλιματική αλλαγή. Τις προσαρμοσμένες στην ηλικία των εκπαιδευόμενων παρουσιάσεις επιμελήθηκαν εξειδικευμένοι συνεργάτες του Δικτύου «Μεσόγειος S.O.S», με τη χρήση σύγχρονων εποπτικών μέσων. Συνοδεύτηκαν, δε, από δημιουργική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμό πάνω στο εκάστοτε περιβαλλοντικό ζήτημα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στην ενθάρρυνση για ανάληψη δράσεων από τους ίδιους τους μαθητές μέσα αλλά και έξω από το σχολείο.

Το παρόν έδωσε η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγρινίου και εκπρόσωπος στο ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαργαρίτα Σερπάνου, η οποία επεσήμανε: «Ενισχύουμε κάθε δραστηριότητα που απευθύνεται στο περιβάλλον, αφού το περιβάλλον είναι και ο πολιτισμός μας. Η κλιματική αλλαγή αφορά το μέλλον το δικό μας, αλλά και των παιδιών μας, γι΄ αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά προς αυτή την κατεύθυνση και να συμμετέχουν σε δράσεις που απευθύνονται στο περιβάλλον. Οι μαθητές των σχολείων του Δήμου μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και αυτό είναι πολύ θετικό. Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης θα είναι μετρήσιμα. Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν, τους υπευθύνους της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν με προθυμία και ενδιαφέρον, τους εκπαιδευτές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – προαγωγής Υγείας».

Καθώς το ενδιαφέρον των Δήμων-μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ για την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε αυτές τις δύο θεματικές ενότητες είναι πολύ μεγάλο το Δίκτυο θα συνεχίσει να υλοποιεί εκπαιδεύσεις στους Δήμους μέλη του το έτος 2012 σε περισσότερα σχολεία.