Η συζήτηση για το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο

Παρουσιάστηκε χθες στο Αγρίνιο στην αίθοπυσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Η εκδήλωση – διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νομού , παρουσιάστηκαν οι άξονες του Τριετούς Αναπτυξιακού Προγράμματος. Θλιβερή εικόνα ήταν πως από τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής μόνο μια καταγραφή σημειώσαμε.

Από τους παρευρισκομένους το λόγο μεταξύ άλλων πήρε και ο δήμαρχος Αγρινίου που τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στη αγροτική ανάπτυξη με την ολοκλήρωση των αγροτικών υποδομών. Ενώ σημείωσε με νόημα πως οι στρατηγικές ξεκινούν από λανθασμένη αφετηρία. Το λόγο πήρε ακόμη και ο δήμαρχος Θέρμου, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης του οδικού άξονα Ναύπακτος- Θέρμο- Αγρίνιο. Ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας που έκλεισε τη συζήτηση σημείωσε πως η συζήτηση για το μέλλον γίνεται σε καθεστώς πολιτικής ρευστότητας και αβεβαιότητας, ωστόσο τόνισε την ανάγκη η περιφέρεια να σχεδιάσει και να διεκδικίσει το μέλλον της. “Δεν περιμένω τίποτα από την Αθήνα… Θα σχεδιάσουμε και θα διεκδικήσουμε από κάτω…” ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, που στην πρώτη φάση του, αποτελεί μια καταγραφή της υφιστάμενης πραγματικότητας στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες και ταυτόχρονα μια απεικόνιση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που υπάρχουν, έχει ήδη εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Για την κατάρτιση του Προγράμματος εργάστηκε μια ομάδα επιστημόνων – στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπό τον συντονισμό του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Δημήτρη Καραβίδα και του Βασίλη Μιχαλόπουλου, αναπληρωτή προϊσταμένου της ίδιας υπηρεσίας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η κατάρτιση Τριετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι υποχρέωση της Περιφέρειας που απορρέει από τον νόμο 3852/2010 για την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».