Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας για τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Χρειαζόμαστε και δρόμους όμως…

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη την σύσταση Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας θα μελετά, θα αξιολογεί, θα διαμορφώνει και θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων και ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας αλλά και με βάση τις γενικότερες πολιτικές που απορρέουν από το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα 2011-2020. Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας θα κατατείνει, κυρίως, στην εκπόνηση και παρακολούθηση του Περιφερειακού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 2011-2020 στο οποίο θα εξειδικεύονται οι προτεραιότητες μας σε περιφερειακό επίπεδο και θα τίθενται συγκεκριμένοι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι.

Ο κ. Κατσιφάρας στην εισήγησή του σημείωσε πως στη Δυτική Ελλάδα οι τρεις κύριοι οδικοί εθνικοί άξονες (Πατρών – Κορίνθου, Πατρών – Πύργου – Καλαμάτας, Αντιρρίου – Ιωαννίνων) παρουσιάζουν τεράστια επικινδυνότητα και κατατάσσονται στις εθνικές οδούς της χώρας με τα περισσότερα θανατηφόρα ή βαριά τροχαία. Και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι γνωστό ότι καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες και ασκεί πολλαπλές πιέσεις ώστε τα έργα της «Ολυμπίας» και της «Ιονίας» Οδού, που θ’ αναμορφώσουν άρδην το οδικό μας δίκτυο, να απεμπλακούν και να ολοκληρωθούν στον συντομότερο δυνατόν χρόνο. Η ίδια προσπάθεια καταβάλλεται, παρά τους περιορισμένους πόρους, και για την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας».

Ωστόσο, οι προσπάθειες της περιφέρειας έως τώρα δεν έχουν αποδώσει… Η Ιόνια Οδός παραμένει φάντασμα και η Ολυμπιά Οδός ενδέχεται αν ποτέ προχωρήσει να είναι κουτσουρεμένη σε σχέση με τον αρχικό της σχεδιασμό. Η κρίσιμη παράμετρος στο πρόβλημα των έργων υποδομής δεν μπορεςί να ταυτίζεται με την οδική συμπεριφορά και τη νοοτροπία των οδηγών. Δυστυχώς κάτι τέτοιο έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο που έγινε σήμερα… και εκ των πραγμάτων γίνεται από τη στιγμή που τα έργα των αυτοκινητοδρόμων δεν προχωρούν. Είναι όμως άλλο οι απαρχαίωμένοι δρόμοι και άλλο η κακή οδηγική μας συμπεριφορά , που όντως εν γένει υπάρχει…