“Τρέχουν” στη Ναύπακτο για το ΧΥΤΑ Αδρανών

Όσο περισσότερο περνά ο καιρός τόσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για να μπορέσει ο δήμος να απορροφήσει τα χρήματα για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αδρανών υλικών. Η επιλογή του τόπου αποτελεί και το μεγαλύτερο βραχνά έως σήμερα για το Σύνδεσμο Διαχείρισης και το δήμο, αφού όλοι όσοι ακούστηκαν προκάλεσαν την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Η περιοχή της Βελβίνας, που ήταν δεύτερη στη λίστα και συζητήθηκε αρκετά, μπήκε στο συρτάρι και έδωσε τη θέση της στην πρώτη, αυτή των Πιτσινεϊκων, η οποία επανεξετάστηκε από το Σύνδεσμο και επιλέχθηκε μάλιστα με ομόφωνη απόφασή του πριν από τρεις μήνες. Ο λόγος της επαναφοράς της είναι ότι το πρόγραμμα μπορεί τελικά να χρηματοδοτήσει και την αγορά του χώρου μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ, κάτι που είναι απαραίτητο γι αυτή την περίπτωση, καθώς πρόκειται για ιδιωτική έκταση, σε αντίθεση με αυτό της Βελβίνας που είναι δασική. Η γνωμάτευση του μελετητή, από τη στιγμή που τον έχει και στην κορυφή της λίστας, μιλά για τον πλέον κατάλληλο χώρο, μιας και πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων μάλιστα από τον πιο κοντινό οικισμό.

Την περασμένη Κυριακή το τοπικό συμβούλιο των Πιτσινεϊκων συγκάλεσε γενική συνέλευση για τη συζήτηση του θέματος, καλώντας παράλληλα για ενημέρωση τον δήμαρχο Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ καθώς και τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Συνδέσμου Χρήστο Σαλαμούρα. Με τη συνοδεία μάλιστα ενός καθηγητή Πανεπιστημίου βρέθηκαν στο χωριό επιχειρώντας να εξηγήσουν στους παρευρισκόμενους για το τι ακριβώς είναι ο ΧΥΤΑδρανών, καθώς και τις τεράστιες διαφορές που έχει με αυτό των απορριμάτων.

Η αίσθηση της υποβάθμισης των δυτικών διαμερισμάτων του δήμου υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, καθώς οι κάτοικοί του δηλώνουν παραμελημένοι σε υποδομές ανάπτυξης, και με αυτό ως δεδομένο κάθε σενάριο τέτοιων δομών, με το ΧΥΤΑ στη Βλαχομάνδρα ήδη δίπλα τους, όπως είναι λογικό τους κάνει πολύ επιφυλακτικούς.

Καθώς φαίνεται λοιπόν, η απόφαση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στα Πιτσινέϊκα είναι ειλημμένη, και αυτό που απομένει από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σαλαμούρα, είναι να τρέξουμε για να προλάβουμε την ένταξή μας στο πρόγραμμα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ στενά, καθώς ήδη είμαστε στις παρατάσεις για την υποβολή των προτάσεων, και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή αναμένεται η ολοκλήρωση της προμελέτης για την υποβολή της στην περιφέρεια, προκειμένου να πάρουμε το πράσινο φως για το έργο. Όταν γίνει αυτό θα περάσουμε στο στάδιο σύνταξης της τελικής μελέτης, για να περάσουμε εν συνεχεία στη δημοπράτηση του έργου και την υλοποίησή του.

lepanto-rtv