Η “Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων” αναστέλλει την έκδοση της

Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ αναστέλλει την έκδοση της. Ο Εκδότης Αλέξιος Χαρ. Σιάμος στην τελευταία έκδοση που κυκλοφορεί σήμερα εξηγεί τους λόγους της αναστολής με βάση τη “ζοφερή οικονομική συγκυρία με όλα τα παρεπόμενα της δημιούργησαν ασφυκτικό περιβάλλον στον επαρχιακό Τύπο.” και την “κάθετη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης και η αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στοιχειωδώς σε υποχρεώσεις του λειτούργησαν σωρευτικά στην επιβάρυνση της κατάστασης.” Καταλήγει μάλιστα σημειώνοντας πως “η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ παίρνει αυτή την απόφαση για να μην αναγκαστεί να μπει στη λογική των εκπτώσεων.”

Aναλυτικά το σημείωμα του εκδότη :
Το φύλλο της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ που κρατάτε στα χέρια σας είναι το τελευταίο. Ο κύκλος της πορείας που ξεκίνησε τον Μάιο του 2003 σταματάει εδώ.
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ξεκίνησε με όραμα και πολλές φιλοδοξίες για να προσφέρει στον τομέα της ενημέρωσης στην Αιτωλοακαρνανία. Ξεκίνησε σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον για τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης.
Από το 2003 βάδισε στο δρόμο της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης, σε καθεστώς πλήρους οικονομικής και δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας. Το έργο της γρήγορα ανταμείφθηκε και το 2007 τιμήθηκε ως η καλύτερη εβδομαδιαία εφημερίδα της ελληνικής περιφέρειας.
Ωστόσο σήμερα που η οικονομική κρίση σκιάζει τη χώρα και που συμβάλλει (μαζί με άλλους παράγοντες) στη δομική κρίση στο χώρο του Τύπου και των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης, η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ αποφασίζει την αναστολή της.
Η εφημερίδα παίρνει την εξαιρετικά δύσκολη αυτή απόφαση από σεβασμό στους αναγνώστες της, που από την πρώτη έως και την τελευταία ημέρα της κυκλοφορίας της αποτελούσαν τη δύναμή της. Παίρνει την απόφαση για να μην αναγκαστεί να μπει στη λογική των εκπτώσεων.
Η ζοφερή οικονομική συγκυρία με όλα τα παρεπόμενα της δημιούργησαν ασφυκτικό περιβάλλον στον επαρχιακό Τύπο. Η κάθετη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης και η αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στοιχειωδώς σε υποχρεώσεις του λειτούργησαν σωρευτικά στην επιβάρυνση της κατάστασης. Το Κράτος θέσπισε σκληρούς κανόνες στον επαρχιακό Τύπο και για τη διαφύλαξη τους ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις. Ουδέποτε όμως ανταποκρίθηκε σε αυτές. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά προστέθηκαν στις παθογένειες που αντιμετωπίζει ο Τύπος της Αιτωλοακαρνανίας.
Με το τρέχον φύλλο της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ κλείνει ένας κύκλος για την εφημερίδα. Κλείνει όμως με την ελπίδα ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ένας νέος θα ανοίξει…

Αλέξιος Χαρ. Σιάμος
Iδιοκτήτης- Εκδότης

Για τον γράφοντα αυτή η εξέλιξη έχει και ένα προσωπικό αντίκτυπο. Είχα την τύχη να βρεθώ για περίπου ένα χρόνο στις τάξεις της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ και να τύχω τόσο της εμπιστοσύνης του εκδότη κ. Αλέξη Σιάμου, όσο και του διευθυντή της εφημερίδας Γιώργου Ροΐδη. Κι όμως υπάρχει κάτι σπουδαιότερο από την εμπιστοσύνη τους… Σήμερα που τα ΜΜΕ περνούν και μια τεράστια κρίση αξιοπιστίας, να μπορώ να καταλάβω από το πρώτο χέρι, τι σημαίνει ότι η εφημερίδα επιλέγει να αναστείλλει την έκδοσή της “για να μην αναγκαστεί να μπει στη λογική των εκπτώσεων”. Και μπορώ να το καταλάβω, γιατί έζησα το τίμημα που πληρώθηκε για αυτή την επιλογή. Ευχόμαστε από καρδιάς στους ανθρώπους της εφημερίδας να συνεχίσουν το ανεξάρτητο βήμα τους σε κάθε πορεία, επαγγελματική και προσωπική!
Δημήτρης Παπαδάκης
Για το ΑγρίνιοCulture