Το γεφύρι της Τέμπλας

Το γεφύρι της Τέμπλας βρίσκεται στον Αχελώο (Ασπροπόταμο) και ενώνει το Δήμο Ασπροποτάμου του Νομού Ευρυτανίας με το Δήμο Ινάχου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στη Θέση Πόρος υπήρχε ένα παλιό μονότοξο γεφύρι το όποιο κατέρρευσε και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, για να διέρχονται, τοποθέτησαν ένα μεγάλο κορμό ελάτου (ΤΕΜΠΛΑ) απ’ όπου και το όνομα που φέρει σήμερα το γεφύρι.Το γεφύρι σχεδιάστηκε από Ιταλούς μηχανικούς γύρω στο 1900. Για την κατασκευή του μερίμνησε ο δικηγόρος και βουλευτής από το Λουτρό Βάλτου Νικόλαος Στράτος, γι’ αυτό το αποκαλούσαν και γεφύρι του Στράτου. Το γεφύρι της Τέμπλας αποπερατώθηκε το 1910. Πρόκειται για μια αξιόλογη αρχιτεκτονική κατασκευή που εναρμονίζεται απόλυτα με τη βραχώδη κοίτη του ποταμού.

Το γεφύρι έχει. ένα τόξο με άνοιγμα 24,00 μέτρα απ’ όπου διέρχεται το κυρίως ρεύμα του νερού, “λαμπάδα” και εκατέρωθεν ορθογώνια ανακουφιστικά ανοίγματα με τοξωτή οροφή. Η εκτέλεση του έργου έγινε από έμπειρους μαστόρους και λαϊκούς τεχνίτες της Ηπείρου. Εργολάβος του έργου ήταν ο Κωνσταντίνος Παρίσης και πρωτομάστορες οι Γ. Σταμάτης και Β. Σούλης. Στο στηθαίο υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή που μνημονεύει: “1910 ΕΠΟΙΕΙ Β. ΣΟΥΛΗΣ”
Με την υπ’ αριθμόν ΤΥΠΟ/Δ ΙΔΑΠ/Τ722245/3 6843 απόφαση, αναγνωρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο “Αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα στο είδος του, απαραίτητο για τη μελέτη της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής και επιπλέον έχει επιβλητικό όγκο, απόλυτα εναρμονισμένο στο περιβάλλον του και αξιόλογες κατασκευαστικές και διακοσμητικές λεπτομέρειες, οι οποίες συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο, άξιο να διατηρηθεί και να προστατευτεί “…