Τι εξήγγειλε για Άκτιο – Αμβρακία, “ΑΝΑΣΑ” και Ιόνια Οδό ο Θάνος Μωραΐτης – Τι δήλωσε ο Ν. Σολδάτος

Eπίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης, στο μεγάλο οδικό έργο Ακτίο – Αμβρακία, καθώς και στο δημαρχείο του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε όλο το μήκος του έργου και στα εργοτάξια και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της κοινοπραξίας για την πορεία των εργασιών, η οποία πλέον εξελίσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Ο υφυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα πως το πρώτο εξάμηνο του 2013, ο οδικός άξονας θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στους χρήστες. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι με αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι τα τέλη 2012, θα έχει παραδοθεί το τμήμα της παράκαμψης της Αμφιλοχίας.
«Αυτό το έργο συνδέει την Ιόνια οδό με το αεροδρόμιο του Ακτίου, δυο σημαντικούς αναπτυξιακούς πυλώνες του νομού Αιτωλ/νίας. Πλέον μπορούμε να λέμε πως χαράσσεται μια άλλη, νέα εποχή για την Δυτική Ελλάδα και ειδικά την Αιτωλ/νία. Οι πολίτες ειδικά αυτήν την περίοδο, έχουν αβεβαιότητα και είναι επιφυλακτικοί για αυτά που εμείς οι πολιτικοί λέμε, αλλά όπως βλέπετε εδώ βρισκόμαστε σε ένα έργο για το οποίο δεσμευτήκαμε ότι θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, που προχωρά γρήγορα και θα αλλάξει την πορεία αυτού του τόπου», τόνισε σε δήλωση του ο κ. Μωραΐτης.

Αυστηρή παραίνεση προς την ανάδοχο εταιρεία για τους εργαζόμενους
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς την ανάδοχο εταιρία του έργου, ζήτησε την αποκατάσταση της σχέσης της με την κοινωνία, τους εργαζομένους και την Πολιτεία και έθεσε επιτακτικά το θέμα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων και της επαναπρόσληψης των 14 που απολύθηκαν, μόλις συνέστησαν Σωματείο.
«Η Πολιτεία απέναντι στην ανάδοχο εταιρία είναι απολύτως εντάξει και έχει αποπληρώσει και το τελευταίο ευρώ. Και η εταιρία λοιπόν έχει την υποχρέωση να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους. Μεταφέρω λοιπόν την παραίνεση της Πολιτείας να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι και παράλληλα να κινηθούν οι διαδικασίες επαναπρόσληψης των εργαζομένων που αδίκως απολύθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της και με τους εργαζομένους, με την τοπική κοινωνία αλλά και με την Πολιτεία. Πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες που υπάρχουν και που εμείς ως κυβέρνηση υπερασπιζόμαστε». Νωρίτερα ο υφυπουργός είχε και κατ’ιδίαν συνάντηση με τους απολυμένους.

Επανεκκίνηση της Ιονίας Οδού
Κλείνοντας ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε και στην μεγάλη επιδίωξη του Υπουργείου, για επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής της Ιόνιας οδού, μέχρι τις αρχές Μαρτίου: «Είμαστε σε καλό δρόμο, ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις και πιστεύω ότι σύντομα η Ελληνική βουλή θα περάσει με νόμο τις αλλαγές που επιβάλλονται για την αλλαγή στην τριμερή συμβατική υποχρέωση που υπάρχει».

«Δήμος ΕΣΠΑ ο Δήμος Ανακτορίου – Βόνιτσας»
Στην συνέχεια ο υφυπουργός επισκέφτηκε το δημαρχείο Ακτίου – Βόνιτσας, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Νίκο Σολδάτο, δημοτικούς συμβούλους και φορείς της περιοχής. Υπήρξε διεξοδική συζήτηση και ενημέρωση για τα έργα ΕΣΠΑ που εκτελούνται, είναι ενταγμένα, ή πρόκειται να ενταχθούν. Aυτή τη στιγμή εκτελούνται ή είναι ήδη ενταγμένα ή προγραμματίζονται έργα ύψους άνω των 35 εκατομ. ευρώ χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα έργα του οδικού άξονα Ακτίου – Αμβρακίας και του φράγματος των Αχυρών.

Ενεργοποιείται το ΑΝΑΣΑ
Παράλληλα o κ. Μωραΐτης ανακοινώσε την ενεργοποίηση του τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος ΑΝΑΣΑ το αμέσως επόμενο διάστημα μιας και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης θα συγκαλέσει την επόμενη εβδομάδα την πρώτη συνεδρίαση με στόχο την λήψη σημαντικών αλλά και ρεαλιστικών αποφάσεων.

Δηλώσεις του Δημάρχου Ακτίου – Βόνιτσας
Με την σειρά του ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος, τόνισε: «Ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση, πέρα από την επίσκεψη στο μοναδικό έργο οδοποιίας που κατασκευάζεται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, τον δρόμο Ακτιο -Αμβρακία, είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε για θέματα του δήμου μας, όπως τα αστικά λύματα, οι αστικές υποδομές αλλά και ο αστικές αναπλάσεις. Τέθηκαν ζητήματα στον Υφυπουργό, ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του, ενώ επισημάναμε και τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο δήμος μας. Και εδώ είχαμε την δέσμευση του υφυπουργού, πως τα σχολεία, εφόσον έχουν ώριμες μελέτες, θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Η συνάντηση αυτή ήταν δημιουργική, αναμένουμε και τις ανακοινώσεις του κ. Μωραΐτη για το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» του Αμβρακικού κόλπου, στο οποίο είναι πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, για έργα που θα δημιουργήσουν υπεραξίες για τον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας».