Ανάπηρος στην Αιτωλοακαρνανία παίρνει 7 φορές το επίδομα

Φρένο σε φαινόμενα «μαϊμού αναπήρων» ευελπιστεί να βάλει το υπουργείο Υγείας μέσω της απογραφής των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων που ξεκινά αύριο, και της δημιουργίας ενιαίου μητρώου.

Στο υπουργείο η λίστα των καταγγελιών για τη χορήγηση επιδομάτων προνοιακής μορφής σε μη δικαιούχους είναι πολύ μεγάλη, είπε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, προσθέτοντας ότι μεγάλη είναι και η λίστα των υποθέσεων που έχουν φύγει για την Εισαγγελία.

Σε χωριό της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει οικογένεια η οποία χρησιμοποιώντας μία φορά τα χαρτιά της αναπηρίας, παίρνει 7 φορές το επίδομα. Ένας είναι ο ασθενής, είπε ο κ. Μπόλαρης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων αποκλείει όσους μέχρι σήμερα ελάμβαναν παράνομα επίδομα. «Οι πολλαπλώς εγγεγραμμένοι δεν θα προσέλθουν», είπε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος δεν σταματά εδώ. «Χρησιμοποιώντας την εμπειρία που υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δίνουν ποσοστά για κάθε ασθένεια, μπορούμε να στοχεύσουμε ελέγχους. Εάν δηλαδή ξέρουμε πως μια ασθένεια υπάρχει και εμφανίζεται στο 0,5% του πληθυσμού και σε μια περιοχή έχουμε το 5% του πληθυσμού, είναι απολύτως βέβαιο πως εκεί προηγήθηκε μια διαδικασία φαλκίδευσης των διαδικασιών του νόμου».

Η απογραφή πραγματοποιείται μόνο μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ