Σοκ και δέος από τον «Καλλικράτη 2»

Έντονες αντιδράσεις από τους δημάρχους αλλά και τους περιφερειάρχες της χώρας αναμένονται μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις απαιτήσεις της τρόικας να μειωθούν δραματικά τα κονδύλια προς την Αυτοδιοίκηση για το 2012.

Σε τι αντιδρούν οι δήμαρχοι :
– Στη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων, καθώς υποστηρίζουν ότι θα εντείνει τη δυσλειτουργία των δήμων, με την έννοια ότι οι αντιδήμαρχοι κάλυπταν σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες ελλείψεις στελεχών.
– Στο γεγονός ότι δε λύθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που ανέδειξε η aftodioikisi.gr ώστε να λειτουργήσει η αυτεπιστασία.
– Στο ότι δεν ικανοποιήθηκε ένα βασικό αίτημα: η κατηγορία για παράβαση καθήκοντος που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμαρχοι για μικροπαραλείψεις των υπηρεσιών, να αφορά στο αν ο δήμαρχος από δόλο ή παράλειψη προκάλεσε ζημία στο δήμο (σχετική απόφαση ελήφθη στο Συνέδριο της Κομοτηνής).
Σε τι αντιδρούν οι περιφερειάρχες
Από την άλλη μεριά οι περιφερειάρχες είναι «στα κάγκελα» για δύο, κυρίως, λόγους:
– Τη μεταφορά των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που στην ουσία ακυρώνει το ρόλο των αιρετών περιφερειών.
– Τη δημιουργία χωρικών επιτροπών ανά νομό, ενισχύοντας τους αντιπεριφερειάρχες και, όπως υποστηρίζουν, «θολώνοντας» το θεσμό της αιρετής περιφέρειας με την επαναφορά, στην ουσία, με έμμεσο τρόπο των παλιών νομαρχιών (νυν περιφερειακών ενοτήτων).

Στη Αιτωλοακαρνανία η κουβέντα σε δημόσιο επίπεδο περιστρέφεται περισσότερο γύρω από τη μειώση των αντιδημάρχων. Πάντως μέχρι στιγμής χλιαρές είναι οι αντιδράσεις από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νομού, που στη πλειονότητά τους στήριξαν τον Καλλικράτη. Μένει να δούμε πως θα υποδεχθούν και τον «Καλλικράτη 2».

Τι ισχύει και τι προτείνεται για τους αντιδημάρχους
Ειδικότερα, το άρθρο 59 του ν.3852/2010 σε σχέση με την προτεινόμενη αντικατάσταση έχει ως εξής:
Σε δήμους με πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες κατοίκους (5.000) ορίζεται ένας αντιδήμαρχος, αντί για δυο που ήταν.
Στους δήμους με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως δύο αντιδήμαρχοι, ενώ ήταν τέσσερις με τον νόμο του «Καλλικράτη».
Στους δήμους με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους ορίζονται έως τρεις αντιδήμαρχοι, από πέντε που ίσχυε.
Από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις αντιδήμαρχοι, από έξι που ισχύει τώρα.
Στους δήμους με πληθυσμό εκατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους ορίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι, από 8 που είναι σήμερα.