400εκ. € αφαιρεί από την αυτοδιοίκηση το νέο μνημόνιο – Μοσχολιός : «Ε, δεν πετάω και από τη χαρά μου!»

Το οριστικό χτύπημα στο πρόγραμμα της Αυτεπιστασίας που φιλοδοξεί να δημιουργήσει 35.000 θέσεις (προσωρινής) εργασίας μόνο το 2012, είναι πιθανόν να δώσει η σημαντική μείωση των πόρων προς τους δήμους ως απόρροια της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας. Ήδη υπάρχει ξεσηκωμός των δημάρχων αναφορικά με την πρόβλεψη της συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας για μείωση των δαπανών της Αυτοδιοίκησης κατά 300+100 εκατ. ευρώ, ενώ την ανησυχία των αιρετών εντείνει το γεγονός ότι παρά την πρωθυπουργική δέσμευση ακόμη δεν έχει διορθωθεί το λάθος του προϋπολογισμού που μείωνε τα έσοδα των δήμων κατά 450 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η ανησυχία αυτή μεγάλωσε ακόμη περισσότερο μετά από χθεσινοβραδινές πληροφορίες ότι μέσα στη γενική μείωση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται και μείωση της ΣΑΤΑ κατά 150 εκατ.

Ο δημάρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός μιλησε για το θέμα στην aftodioikisi.gr και γλαφυρή ήταν η δήλωσή του αναφορικά με τα χρήματα που καλείται να «πληρώσει» φέτος η Αυτοδιοίκηση για το νέο μνημόνιο: «Ε, δεν πετάω και από τη χαρά μου!». «Και το θέμα είναι άλλο, εάν τα μείον 400 εκατ. ευρώ είναι έτσι, ή είναι συν τα μείον μη εγγεγραμμένα 450 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό, οπότε πάμε στα μείον 850 εκατ. ευρώ. Δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο ο δήμος. Θα αντιδράσουμε», συμπληρώνει.

Ο δήμαρχος Αγρινίου θεωρεί πως αυτό άμεσα θα επηρεάσει και το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας: «Πώς θα προχωρήσει; Με τι χρήματα θα κάνουμε αυτεπιστασία. Θα έχουμε χρήματα για να μπορέσουμε να οργανώσουμε έργα; Πώς θα γίνουν οι προμήθειες των υλικών; Όλα είναι στον αέρα».
«Σε κάθε περίπτωση” πρόσθεσε “εάν ισχύσει το -850 εκατ. ευρώ τινάζεται το σύστημα των δήμων στον αέρα και δε θα μπορέσουν να προχωρήσουν πρωτοβουλίες σαν την αυτεπιστασία».