Πώς έφτασε στα δύσκολα και η λύση Λεμονή

Οταν η κατάσταση φτάνει σε ένα σημείο όπου πειραματισμοί δεν χωρούν, τότε οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. Πέρυσι τέτοιο καιρό που ο Παναιτωλικός κινδύνευε να χάσει το στόχο της ανόδου στη μεγάλη κατηγορία ο Μπάμπης Τεννές ήταν η ιδανική λύση.

Τώρα που -θέλοντας και μη- θα παλέψει για την παραμονή του ο Τάκης Λεμονής πήρε τη θέση του. Απλά τα πράγματα…

Ο 51χρονος τεχνικός επιστρέφει στους πάγκους ύστερα από τρεις μήνες και μετά από ένα τρικυμιώδες πέρασμα από τον Πανιώνιο. Η συμφωνία του 1,5 χρόνου καταδεικνύει πως στον Παναιτωλικό ποντάρουν πάνω του, θεωρούν πως η αγωνιστική ανόρθωση της ομάδας θα ξεκινήσει άμεσα και η σωτηρία θα εξασφαλιστεί.

Αλλωστε τα περιθώρια μετά την ήττα-σοκ από τη Δόξα Δράμας έχουν στενέψει απελπιστικά και στα τρία προσεχή ματς με Δράμα στη Θεσσαλονίκη και Λεβαδειακό (εντός, εκτός) παίζονται σχεδόν τα πάντα.

Θέλει να… αποκατασταθεί
Ο Λεμονής, ωστόσο, δεν είναι ιδανικός μόνο για τον Παναιτωλικό. Και οι Αγρινιώτες φαντάζουν αυτή τη στιγμή… ιδανικοί για τον Ελληνα τεχνικό. Αλλωστε στη Νέα Σμύρνη έπαψαν εδώ και καιρό αρκετοί να τον αναπολούν, αφού οι συγκρίσεις με τον σαφώς πιο άπειρο και… οικονομικό Ακη Μάντζιο δεν είναι υπέρ του. Με το συμβόλαιο των 220.000 ευρώ που είχε στον Πανιώνιο να μην μπορεί να το βρει σε καμία άλλη ελληνική ΠΑΕ, ο Λεμονής θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει το προπονητικό του όνομα σε μια ομάδα που έχει δυνατότητες, δυναμική, οργάνωση και εγκαταστάσεις.

Ο Λεμονής βρέθηκε χθες στο Αγρίνιο, είχε τις πρώτες συζητήσεις με τον πρόεδρο Φώτη Κωστούλα, σήμερα θα κάνει την πρώτη του προπόνηση και εν συνεχεία θα ανοίξει τα χαρτιά του. Σήμερα θα ξεκαθαρίσει και το θέμα των συνεργατών του, με τους Μιχάλη Καβαλιέρη και Γιάννη Ντουρουντό να αναλαμβάνουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τα πόστα του βοηθού και του γυμναστή αντίστοιχα.

Ρόστερ Football League, μεταγραφές χωρίς πυξίδα
Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο Μπάμπης Τεννές σήμερα σίγουρα θα νιώθει πιο απελευθερωμένος, φέρνοντας στον νου του καλές αλλά και κακές στιγμές από τους 13 μήνες θητείας του στον Παναιτωλικό.
Το βάρος πλέον πέφτει σε όσους μένουν πίσω, καθώς συνέβη αυτό που φοβόντουσαν οι οπαδοί του στα «λαϊκά δικαστήρια» που είχαν στήσει μετά το παιχνίδι Κυπέλλου με τον ΟΦΗ. Το «θα πέσετε χωρίς να το καταλάβετε…», που είχε ξεστομίσει ένας εξ αυτών, παίρνει σάρκα και οστά με τον πιο δραματικό τρόπο.
Μέσα σε δύο μήνες η αγρινιώτικη ομάδα που κέρδισε αρκετούς φίλους με την εν γένει παρουσία της στη Super League, εμφάνισε αυτοκαταστροφικές τάσεις, φέρνοντας στην επιφάνεια προβλήματα και παραλείψεις που είχαν κουκουλωθεί πολύ καλά όλο αυτό το διάστημα.
Ενα από τα πιο βασικά σημεία είναι ο μεταγραφικός σχεδιασμός του καλοκαιριού που αποδείχτηκε ανεπαρκής. Αποκτήθηκαν παίκτες που δεν μπόρεσαν να παίξουν τον ρόλο ακόμα και της εναλλακτικής λύσης (Μπαμόγκο, Μεζάκ, Σέγε), παρέμειναν παίκτες στο ρόστερ που δεν υπολογίζονταν (Παππάς, Δέντσας, Γκόλιας, Αναστασιάδης), ενώ, όπως αποδείχθηκε, υπήρξε λάθος και στον βασικό προσανατολισμό, αφού ως έναν μεγάλο βαθμό το ρόστερ παρέμεινε το ίδιο με αυτό της Football League.
Αποτέλεσμα; Με δεδομένους τους τραυματισμούς που ήρθαν και είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα, το ρόστερ να υπολογίζεται στα 13-14 άτομα. Οι μεταγραφές παικτών με βαρύ όνομα όπως ο Χαριστέας ναι μεν βοήθησαν στο να ακουστεί πιο γρήγορα η ομάδα εντός και εκτός συνόρων, ωστόσο έχοντας ως βασικό στόχο την παραμονή χρειάζονταν και οι «παίκτες-μαχητές» με πείρα στην κατηγορία.
Αξίζει μόνο να τονιστεί πως την τελευταία μέρα των μεταγραφών αποκτήθηκαν οι Ντολεζάι, Μητρόπουλος και Αντι που «βγήκαν», χωρίς στην περίπτωση του Γκανέζου αριστερού μπακ να υπάρχει εναλλακτική λύση από τη στιγμή που ο Γκόλιας δεν υπολογιζόταν.

Οι μοιραίοι συμβιβασμοί
Οσο κι αν στο Αγρίνιο προπονητής και διοίκηση προσπαθούσαν να διατηρήσουν τις ισορροπίες στα αποδυτήρια, αυτό δεν έγινε. Οι ευθύνες του Τεννέ έγκειται στο ότι συμβιβάστηκε με καταστάσεις και επιλογές που δεν ήταν δικές του, ενώ από κάποιο σημείο και μετά η διαχείριση του ξέφυγε.
«Αν κάνεις λάθος δύο αλλαγές, θα χάσεις το ματς, αν όμως δεν διαχειριστείς σωστά τα αποδυτήρια, θα χάσεις τη δουλειά σου…» είχε πει προφητικά στη συνέντευξή του στο «Goal» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 300 παιχνιδιών στη μεγάλη κατηγορία.
«Εύχομαι η γκίνια να σταματήσει. Μέχρι τώρα ήμουν εγώ αυτός που αναλάμβανε τις ευθύνες για όλα, τώρα θα τις αναλάβετε και εσείς…» είπε χθες στους παίκτες του αποχαιρετώντας τους.
Ο Φώτης Κωστούλας πήρε πρωτοβουλίες να θέσει τους παίκτες προ των ευθυνών τους και να διαλύσει «παρέες», όμως ήταν πλέον αργά.

Οταν έχασε το 50-50
Αύριο ο Παναιτωλικός συμπληρώνει δυο μήνες και οκτώ παιχνίδια χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα. Κι ενώ μέχρι το ματς με τον Ολυμπιακό οι Αγρινιώτες δεν είχαν ασχοληθεί με τη διαιτησία, ξάφνου το 50-50 που απολάμβαναν άλλαξε σε βάρος τους. Στο παρασκήνιο πολλοί αποδίδουν την αλλαγή στάσης των διαιτητών στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η αγρινιώτικη ΠΑΕ την επομένη κατά της διαιτησίας του Παππά.
Σε τέσσερα ματς (Τρίπολη, Κέρκυρα, ΠΑΣ Γιάννινα, Ατρόμητος), άλλο λιγότερο κι άλλο περισσότερο, τα «καναρίνια» θυμήθηκαν τα όσα πέρασαν στα γήπεδα της Football League και Football League 2, με αποκορύφωμα το «ντου» του Κωστούλα στον Τριτσώνη.
Την Κυριακή εναντίον της Δράμας αρχίζει μια νέα εποχή με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο και αρκετοί θεωρούν πως το 50-50 θα επιστρέψει για τους Αγρινιώτες ή ακόμα και πως η πλάστιγγα θα γείρει προς το μέρος τους…

sentragoal.gr ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ