Στο Μεσολόγγι και όχι στο Αγρίνιο το Αρχαιλογικό Μουσείο λέει ο Αλιβιζάτος – Βολές σε Μακρυπίδη από την Αρχαιολογική Εταιρεία

Δρομολογείται η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ι.Π.Μεσολογγίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προέκυψε από την απάντηση στη Βουλή του υφυπουργού Πολιτισμού Π. Αλιβιζάτου στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη. Το ενδιαφέρον είναι πως το ΥΠΠΟΤ από το το 2002 είχε αγοράσει με 3.300.000€ τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, για αυτό ακριβώς το σκοπό, για τη δημιουργία δηλαδή μουσείου. Ωστόσο το υπουργείο αθέτησε τις υποσχέσεις του προς το Αγρίνιο και αφήνει το ιστορικό κτίριο των Καπναποθηκών Παπαπέτρου να σαπίζει… Στο θέμα ήδη παρενέβη η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας που με επιστοιλή της εγκαλεί το βουλευτή Α. Μακρυπίδη σημειώνοντας με νόημα πως “οι προτεραιότητες και η οικονομική αποτελεσματικότητα σε μια εποχή που λεφτά δεν υπάρχουν, πρέπει να είναι βασικό κριτήριο άσκησης υπεύθυνης Πολιτικής και όχι ανέξοδης μικροπολιτικής”.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος έδωσε στη Βουλή το «πράσινο φως» για την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η σχετική Επιτροπή του Υπουργείου που μελέτησε όλες τις εναλλακτικές, προκρίνει την περίπτωση του Ξενοκρατείου και ότι οι διαδικασίες για την ανέγερση έχουν ήδη ξεκινήσει αφού δρομολογούνται οι σχετικές μελέτες. Πρόσθεσε ότι η λύση αυτή είναι μεταβατική λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, αφού το Υπουργείο κρίνει ως πλέον κατάλληλη την περίπτωση της έκτασης των 14 στρεμμάτων της ΚΕΓΕ στο Μεσολόγγι. Επίσης υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα και ότι οι διαδικασίες θα υλοποιηθούν εντός λογικών χρονικών ορίων αποφεύγοντας τις χρονικές καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι λοιπόν σαφές ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την πρόθεση να ιδρύσει αυτό το σημαντικό μουσείο περιφερειακής εμβέλειας. Έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, με την απόφαση της Επιτροπής. Έχει προταθεί ο κατάλληλος χώρος και παρ’όλους τους σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, ήδη προχωράμε στις επόμενες διαδικασίες… Είναι ένας χρόνος ό οποίος μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα παρέλθει άπρακτος και ότι μέσα στα λογικά όρια, όχι στα όρια τα «ελληνικά», η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου θα πρέπει να έχει το Μουσείο όπου θα φιλοξενεί όλα τα ευρήματα της Αιτωλοακαρνανίας…»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού θέλοντας να τονίσει την αναγκαιότητα της ίδρυσης του Μουσείου στο Μεσολόγγι και να καταδείξει ότι μέσω της ανάδειξης του Πολιτισμού μας μπορούμε να υπερβούμε το σημερινό γκρίζο τοπίο, απήγγειλε από το βήμα της Βουλής και τον γνωστό στίχο του Σολωμού «Άκρα του Τάφου σιωπή…». Δράττοντας την ευκαιρία ο Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε ότι «Η Σιωπή των Αμνών» δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή και ότι πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η συγκεκριμένη δέσμευση που έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, για την προώθηση του Τουρισμού και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου στο Μεσολόγγι.

Η επιστολή της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας:
Κύριε Βουλευτά,
Πριν από όλα αυτά τα ωραία και σημαντικά που λέτε για την ίδρυση του Μουσείου στο Μεσολόγγι, ξεχνάτε ότι το 2002 το ΥΠΠΟΤ αγόρασε με 3.300.000€ τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, που είναι ένα Διατηρητέο Κλασσικό Βιομηχανικό Κτίριο ταυτισμένο με την Ιστορία και την παραγωγή και της δικής σας πατρίδας, με σκοπό να γίνουν ένα Σύγχρονο Διαχρονικό Μουσείο του Νομού μας.
Χωρίς να αρνούμαστε το δικαίωμα κάθε περιοχής να διεκδικεί υποδομές Πολιτισμού, σήμερα μάλιστα που η κρίση μαστίζει τη χώρα μας, έχει σημασία να μην ξεχνάμε ότι ο προγραμματισμός, οι προτεραιότητες και η οικονομική αποτελεσματικότητα σε μια εποχή που λεφτά δεν υπάρχουν, πρέπει να είναι βασικό κριτήριο άσκησης υπεύθυνης Πολιτικής και όχι ανέξοδης μικροπολιτικής. Και δεν αποτελεί υπεύθυνη Πολιτική τοποθέτηση η αγνόηση του γεγονότος ότι 3.300.000€ δόθηκαν στους κληρονόμους Παπαπέτρου – ανάμεσα τους και ο Δήμος Φυτειών – για να διασωθεί και αξιοποιηθεί σαν Μουσειακός χώρος ένα Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Μνημείο της Νεότερης Ιστορίας μας ωφέλιμου εμβαδού 4.500 τμ. που βρίσκεται στο κέντρο του νομού μας.
Η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας που από το 2008 έχει αναδείξει το θέμα αξιοποίησης των Καπναποθηκών Παπαπέτρου , πιστεύει και μαζί μας όλοι οι φορείς της περιοχής, ότι αποτελεί ανειλημμένη Υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά ιδιαίτερα των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων του Νομού να φροντίσουν ώστε ο χώρος αυτός να διασωθεί πρώτα γιατί κινδυνεύει να γίνει ερείπιο και να αξιοποιηθεί ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει και οι οποίες είναι πολλές.
Η εταιρεία μας έχει προτάσεις ο χώρος αυτός να γίνει ένας Πολυχώρος Πολιτισμού, ένα Διαχρονικό Μουσείο που θα συνδέει το χθες με το σήμερα και θα λειτουργεί σαν Κεντρικό Σημείο Αναφοράς όλων των επιμέρους Μουσείων που θα έχει ή θα αποκτήσει ο Νόμος στο μέλλον.