Οταν έφαγαν το… αυτί διαιτητή! 36χρόνια μετά…

Συμπληρώνονται 36 χρόνια από το παιχνίδι Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ όπου καταγράφθηκε η πρώτη σοβαρή επίθεση σε διαιτητή. Αποτελεί αναμφίβολα ένα απ’ τα παιχνίδια που του ελληνικού ποδοσφαίρου, που θέλοντας και μη, θα μείνει για πάντα στην ιστορία. Και πως όχι άλλωστε απ’ τη στιγμή που αποτέλεσε την πρώτη τόσο βίαια επίθεση σε Έλληνα διαιτητή, με τις απόψεις ωστόσο να διίστανται σχετικά με το αν όντως υπήρξε κομμένο αυτί ή κομμένο… μανίκι.

Ας πάμε λοιπόν να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της θλιβερής ιστορίας. Ήταν 29 Φεβρουαρίου του 1976 όταν διεξήχθη το παιχνίδι Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ, κάτι που σημαίνει ότι λόγω του δίσεκτου έτους, η σημερινή είναι μόλις η ένατη «επέτειος» εκείνου του πολυθρύλητου αγώνα. Ο ΠΑΟΚ τότε διεκδικούσε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του, ενώ ο Παναιτωλικός έδινε μάχη για τη σωτηρία του. Τελικά εκείνη τη χρονιά ο «Δικέφαλος του Βορρά» στέφθηκε πρωταθλητής, τη στιγμή που και τα «καναρίνια» πέτυχαν το στόχο τους, αφού μπορεί να κατετάγησαν στην 15η θέση, ωστόσο παρέμειναν στην κατηγορία, λόγω του ότι αυξήθηκαν οι ομάδες της Α’ Εθνικής την επόμενη χρονιά.

Το τελικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης αναμέτρησης ήταν 0-2, ωστόσο αυτό μάλλον ελάχιστη σημασία έχει, σε σχέση με τα όσα εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος της. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Στέφανος Ράμμος, απ’ τη Θεσσαλονίκη, καθώς τότε δεν υπήρχε κόλλημα σε σχέση με την εντοπιότητα. Κάτι που σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα μύριζε εξ αρχής… μπαρούτι, ωστόσο τίποτα το επιλήψιμο δεν είχε γίνει για ολόκληρη τη διάρκεια του 90λεπτου. Μία ωστόσο φάση στο 72’ της συνάντησης, ήταν αρκετή για να καταλήξει τελικά ο ρέφερι στο νοσοκομείο και παράλληλα να μείνει συγκλονισμένο ολόκληρο το πανελλήνιο.

Ο λόγος δεν ήταν άλλος απ’ το γεγονός πως σ’ εκείνο ακριβώς το λεπτό ο Ράμμος σφύριξε πέναλτι υπέρ του Σαράφη, με το οποίο και ο ΠΑΟΚ πήρε κεφάλι στο σκορ. Οι Αγρινιώτες όμως που ήθελαν όσο τίποτα να κερδίσουν αυτό το ματς, θεώρησαν πως το πέναλτι ήταν «πέτσινο», κανενός ωστόσο το μυαλό δεν μπορούσε να φανταστεί το τι θα επακολουθούσε. Στο 86’ άλλωστε η ομάδα της Θεσσαλονίκης «σφράγισε» τη νίκη της μ’ ένα ακόμα τέρμα, το οποίο σημείωσε ο Κερμανίδης.

Επίθεση με… δόντια ή με… τελάρο (;)
Τα τραγικά όμως γεγονότα εκτυλίχθηκαν με το σφύριγμα της λήξης απ’ τον Στέφανο Ράμμο. Τότε λοιπόν, σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, οι εξαγριωμένοι οπαδοί των γηπεδούχων επιτέθηκαν στο «άρχοντα του αγώνα» κι ένας μάλιστα εξ αυτών τον δάγκωσε στο αυτί, κόβοντάς του ένα μεγάλο κομμάτι! Φυσικά στο… ρεπερτόριο υπήρχαν κλοτσιές, μπουνιές κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, με τον Ράμμο να βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος κι αιμόφυρτος. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως στο νοσοκομείο διακομίστηκε χάριν παρέμβασης του τότε προέδρου του ΠΑΟΚ, Γιώργου Παντελάκη, αφού εκείνος ήταν ο οποίος ειδοποίησε τον εισαγγελέα και πήραν τα πράγματα την τροπή που έπρεπε στη συνέχεια. Να πούμε πάντως ότι στο Αγρίνιο υποστηρίζουν ότι παράγοντες και απ’ την δική τους ομάδα κινητοποιήθηκαν ώστε να βρεθεί λύση και ότι μάλιστα τρεις απ’ αυτούς τραυματίστηκαν.

Ένα ακόμα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι πως όταν ο Ράμμος βρισκόταν πεσμένος κι έχοντας δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα, οι γιατροί σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, έλεγαν ότι αδυνατούσαν να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ κάποιες άλλες υποστηρίζουν ότι δήλωναν αναρμόδιοι!

Επειδή ωστόσο στο λόγο, υπάρχει πάντα και ο… αντίλογος, θα πρέπει ν’ αναφέρουμε και την άλλη εκδοχή. Αυτή λοιπόν, την οποία και φαίνεται να υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες, ισχυρίζεται ότι το αυτί του διαιτητή Ράμμου κόπηκε (ή απλά γδάρθηκε όπως δηλώνουν άλλοι) όταν κάποιος του φόρεσε… κολιέ ένα ξύλινο τελάρο για ροδάκινα! Εξάλλου όπως αναφέρουν, ο εκ των κατηγορουμένων για το δάγκωμα στο αυτί του άτυχου Θεσσαλονικού, έπασχε από πάθηση στα δόντια, οπότε δεν θα μπορούσε να προβεί σ’ αυτή την… κανιβαλιστική ενέργεια.

Η άποψη πάντως η οποία έχει επικρατήσει και που έχει δημιουργήσει αυτό το… μύθο, είναι αυτή του δαγκώματος κι όλα αυτά τη στιγμή που σε 2,5 εβδομάδες οι δύο ομάδες θα συναντηθούν ξανά έπειτα από 35 χρόνια (είχαν έρθει αντιμέτωπες και το 1977) στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής. Η ειρωνία; Μπορεί ο ΠΑΟΚ να μην έχει ως στόχο το πρωτάθλημα, όμως ο Παναιτωλικός δίνει και πάλι μάχη αυτή τη στιγμή για την παραμονή του στην Σούπερ Λιγκ, βρισκόμενος με την πλάτη στον τοίχο.

Επειδή όμως στην Ελλάδα ζούμε, δεν θα μπορούσε να μη συμβεί και αυτό. Όταν ακούς ότι οι δράστες της επίθεσης στο Στέφανο Ράμμο τιμωρήθηκαν με τετράμηνη φυλάκιση, ίσως και να σκεφτείς ότι ήταν επιεικείς οι δικαστές μαζί τους, τη στιγμή που φήμες ήθελαν το δράστη του κομμένου αυτιού να μην βρισκόταν μεταξύ των συλληφθέντων. Τι πραγματικά όμως μπορεί να πει κανείς στο άκουσμα της ποινής φυλάκισης 11 μηνών στο διαιτητή για εξύβριση αστυνομικών, κάτι που συνέβη έπειτα από 11 μέρες (11 Μαρτίου)…

Το μανίκι και η… πάστα
Άλλο ένα αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της υπόθεσης, είναι αυτό που αφορά το κομμένο μανίκι του διαιτητή. Συγκεκριμένα, ένα απ’ τα… λάφυρα της επίθεσης απ’ τους οπαδούς των Αγρινιωτών, ήταν και το μανίκι του. Αυτό λοιπόν το κάρφωσαν απάνω σ’ ένα ξύλινο σταυρό το οποίο κι έγραφε απάνω το όνομα του Ράμμου! Στη συνέχεια μάλιστα περιέφεραν το συγκεκριμένο σταυρό έτσι ώστε να πανηγυρίσουν αυτή την… επιτυχία τους.

Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε ακόμα ένα γεγονός που προκάλεσε αίσθηση και που αποτελεί μία απ’ τις μεγαλύτερες αποδείξεις ότι ο Έλληνας το χιούμορ του -έστω και black- δεν το χάνει ποτέ. Ένα ζαχαροπλάστης λοιπόν του Αγρινίου έπειτα από λίγες μέρες είχε μία… φαεινή ιδέα-επιχειρηματική σκέψη. Έφτιαχνε λοιπόν και πουλούσε πάστες τις οποίες και ονόμαζε «αυτί Ράμμου» και φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην έχουν… σχήμα αυτιού!

Για το τέλος αφήσαμε ένα… μακάβριο αστείο του διαιτητή Ράμμου, αφού όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για όλα εκείνα τα τραγικά γεγονότα, απάντησε: «Γλίτωσα απ’ του Χάρου τα δόντια»!

πηγή : gazzetta.gr